„23 valandas išbūti 2x2 m patalpoje, kur visur yra grotos – nežmoniškai sunku, – laiške rašo A. Arutiunianas. – Tik valandai išveda pasivaikščioti į lauką, 16 kvadratinių metrų ploto plytinį gardą.“

A. Arutiunianas laiške pasakoja, kad darbo dienomis privalu keltis šeštą ryto, o eiti miegoti – dešimtą vakaro. „Privalau keltis 6 val. ryto, nes atneša pusryčius. Įjungia kameroje dieninę lempą ir tu jau nepamiegosi, nes ji stipriai šviečia į akis. Taip esi iškankinamas ir po mėnesio laiko vaikštai kaip zombis.“

Suimtojo teigimu, vos atsidūręs kalėjime negalėjo net valgyti, o ir dabar patiekiamas maistas nėra skanus arba jo per mažai. Jis taip pat pasakoja, kad per šį laiką pasikeitė ir jo išvaizda – nebeliko puoselėtos šukuosenos. „Deja, dabar atrodau kaip pažemintas kalinys“, – laiške rašo A. Arutiunianas.

Papasakojo apie maitinimo sąlygas

Airinas taip pat smulkiai apibūdina ir kalėjime gaunamą maistą: „Pusryčiams duoda tokių rūšių košes: grikių, ryžių, perlinių kruopų, avižų. Arbatos, kartais dar pieno, retsykiais varškės, baltos duonos riekę, sviesto arbatinį šaukštelį, kartais dešros, fermentinio sūrio gabaliuką.“

„Alfa vyras“ laiške vardija ir tikslų gaunamo maisto kiekį. „Surašau normas. 1-os mėnesio dienos meniu: pusryčiai – perlinių kruopų košė, 200 g; duona (balta), 150 g; margarinas, 5 g; arbata su cukrumi, 200 ml; pienas, 200 ml, – vardijo A. Arutiunianas. – Nuteistasis, kuris likęs dirbti sunkius ūkio darbus – pilstyti maistą, įpila 100 ml pieno ir tada matai, kaip yra nesąžininga. Tada parašau skundą, nes šis maistas yra iš visų jūsų mokesčių mokėtojų pinigų.“ A. Airinas neslepia - maisto per mažai, tad jis turi kovoti su alkiu.

Anot Airino, aštuntą valandą, kai keičiasi prižiūrėtojų pamaina, jis privalo trumpam išeiti iš kameros. „Tai vadinama pravierka (patikrinimas)“, – teigia A. Arutiunianas.

Beje, antradieniais vykdomo patikrinimo metu A. Arutiunianas gali paduoti prašymą kirptis, tačiau kirpimu nėra patenkintas. „Kerpa 2 kartus per mėnesį ir tik trumpai. Dirba tas pats nuteistasis, pasilikęs dirbti ūkio darbus ir dirbantis kirpėju. Per dieną jis apkerpa 60 suimtųjų/ nuteistųjų. Kerpa tik trumpai. Iki 4-o numerio gali apkirpti. Aš praradau visus savo viršuje augintus plaukus. Mėgdavau šonus apskusti trumpai, o viršuje palikti ilgus ir su jais formuoti šukuoseną. Deja, dabar atrodau kaip pažemintas kalinys“, – laiške rašo A. Arutiunianas.

Iš kameros A. Arutiunianas gali išeiti vos valandą per dieną, tuo metu jis eina pasivaikščioti į uždarą kiemą, kurį laiške vadina „plytiniu gardu“. „Mano išėjimo į pragulą tvarkaraštis: I – 13:30; II – 7:00; III – 19:30; IV – 8:30; V – 13:30; VI – 9:00; VII – 14:40.“

Po pusryčių ar pasivaikščiojimo lauke pas suimtąjį ateina būrio viršininkas, kuriam Airinas pateikia prašymus, skundus ar laiškus.

Jaučiasi nesaugiai

Airinui taip pat priklauso ir skambučiai telefonu. „Aš prašau skambinti 9 val. 30 min. Kiekvieną dieną galiu kalbėti tik 15 min. Kol surenku kodus iš kortelės, lieka 13 min. Praktiškai šiknomis remiamės su kitais suimtaisiais/ nuteistaisiais skambinimo kambarėlyje, kurio plotas – ne didesnis nei 4 kvadratiniai metrai, – rašo A. Arutiunianas. – Jaučiuosi nesaugiai ten skambindamas, nes Lukiškių kalėjime yra daug psichinių ligonių, kurie gali išsitraukti smailų daiktą ir tau į kaklą sukišti, kai tu kalbiesi telefonu su artimaisiais.“

Šiek tiek po vidurdienio kalėjime – pietų metas. „1-os mėnesio dienos pietų meniu: žirnių sriuba, 400 ml, kurioje vos rasi vieną žirnį, o visa kita vanduo; kiauliena, troškinta su kopūstais, 100 g; makaronų košė, 200 g – pervirę būna; duona (juoda), nuo kurios visą naktį raižo ir pučia pilvą; kompotas. Troškinta kiauliena tai būna kiaulienos lašinių atliekos ir du gabaliukai mažučiai normalios kiaulienos. Geriau šeriamas naminis šuo, nei aš – suimtasis“, – teigia A. Arutiunianas.

Vakarienės metas – beveik pusę šešių vakaro, tad, suimtojo teigimu, iki tol tenka kęsti alkį. „Iš pradžių, atvežtas į Lukiškes, iš patirto streso nieko nevalgiau ir tik praėjus tam tikram laikui pradėjau po truputį valgyti. Kadangi šis ėdalas neskanus, tai dauguma suimtųjų/ sulaikytųjų, su kuriais teko kalėti, suvalgo pusę arba visai nieko, o kitką išmeta. Ir taip visi patiria alkio jausmą ir kankinasi. Dažnai skaityti, rašyti negaliu, nes kankina alkio jausmas, neina susikoncentruoti“, – tvirtino suimtasis.

Beje, kalėjime yra parduotuvė, kurioje galima įsigyti maisto produktų ar kitų buities prekių. „Man trečiadienį turėjo atnešti produktus iš parduotuvės, tačiau jų neatnešė. Pasakė, kad tu gausi ketvirtadienį arba penktadienį. Atėjo penktadienis ir aš negavau. Sustingau vietoje, negalėjau pratarti nė žodžio, ašara ištekėjo iš akių, nes žinojau, kad reikės kankintis iki kitos savaitės trečiadienio, kur vėl paduosime prašymą apsipirkti, – rašė A. Arutiunianas. – Parašiau skundą dėl šios situacijos. Auklėtoja (s) (būrio viršininkas) ir parduotuvė paliko mane likimo valioje, o man iš skausmo plyšo širdis. Maisto čia neužtenka, jeigu neturi pinigų ir niekas iš laisvės neperveda – kankinsiesi bado jausme. Mano visus pinigus areštavo teisėsauga, aš per dvi dienas viską praradau ir mano gyvenimas apsivertė aukštyn kojomis.“

Skundžiasi nuolatiniu alkiu

Laiške A. Arutiunianas smulkiai apibūdino ir vakarienę: „Vakarienė: kepta žuvis, 100 g; bulvių košė, 200 g; burokėlių salotos, 100 g; duona (juoda) 100 g; margarinas 5 g; arbata su cukrumi, 200 ml. Ten net ne kepta žuvis būna – ten atšalusi silkė. Nuo tokios vakarienės aš niekaip nepavalgau. Prašiau direktoriaus, kad jis man padidintų du kartus vakarienės porciją, nes aš neprivalgau. Jis man net neatrašė, neatsakė.“

Anot A. Arutiuniano, sunkiausias laikas – nuo vakarienės iki vėlyvo vakaro. „Pavalgius vakarienę prasideda didžiausia kančia, tragedija ir košmaras. Po valandos vėl pradedu norėti valgyti, o iki kito valgio 12 valandų. Baigiu vakarienę valgyti 18 val., o pusryčiai – 6 val. ryto, – įvardija Airinas. – Visuomet vakare didžiausias apetitas, o kameroje, kurioje nusilupęs tinkas, drėgna, neturiu šaldytuvo ir jokio maisto. Tada kažkaip turiu suimti save, kankintis kol ateis 22 val. ir eisiu miegoti, ir dings alkio jausmas.“

A. Arutiunianas pasakoja, kad Lukiškėse sunku ne jam vienam: „Vakare, apie 21 val., visuomet pradedu girdėti, kaip iš skausmo ir vienatvės staugia kalinys iš kitos kameros. Jis staugia ir verkia tuo pačiu metu: „Viršininke, viršininke! Padėkite, prašau!“ Man pačiam ašara rieda ir aš pats verkiu jį girdėdamas“.

„Per skausmus ir kančias iškentę sulaukiame 22 val. Išjungia šviesas, įjungia naktinę lempą, kuri stipriai šviečia į akis ir neleidžia užmigti, ir palieka likimo valioje per naktį. Tu sulauki vėl 6 val. ryto. Ir taip diena iš dienos“, – savo dienas kalėjime apibūdina A. Arutiunianas.

Laišką A. Arutiunianas pasirašo taip: „Airinas (pažemintas, išsityčiotas, tačiau vis dar kažkaip laikausi, stengiuosi nepalūžti, rasti viltį)“.

Kaltinamas išžaginimu ir santykiavimu su nepilnamečiu asmeniu

A. Arutiunianas buvo sulaikytas dar liepą, netrukus jam buvo skirta kardomoji priemonė - suėmimas. A. Arutiunianas kalinamas Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime. Suėmimas du kartus buvo pratęstas. Kalinimo įstaigoje suimtasis bus laikomas iki spalio antros pusės.

Liepą policijos pareigūnai skelbė, kad A. Arutiunianas suimtas ir kaltinamas išžaginimu, tačiau, DELFI žiniomis, rugpjūtį kaltinimai pasunkėjo. Prie ankstesnio ikiteisminio tyrimo buvo prijungti kaltinimai santykiavimu su nepilnamečiu asmeniu, neturinčiu šešiolikos metų.

A. Arutiunianas su DELFI jau du kartus susisiekė laiškais. Airinas juose pasakoja apie sunkias kalinimo sąlygas bei aprašė incidentą, kurio metu, kaip jis pats teigia, buvo galimai išprievartautas.

Rugpjūčio 29-ąją laišką DELFI parašiusio Airino teigimu, jis buvo užpultas ir galimai išprievartautas todėl, kad viešumoje pasirodė informacija, kad jis galimai apsvaigino ir išžagino merginą. Po šios egzekucijos A. Arutiunianas buvo apklaustas dėl sumušimo ir galimo išprievartavimo.

A. Arutiuniano advokatas Julius Jasaitis DELFI teigė, kad apie šį įvykį neturi jokių duomenų, tačiau patvirtino, kad šiuo metu yra pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl galimo išprievartavimo.

Advokatas J. Jasaitis taip pat siekė, kad būtų sutrumpintas A. Arutiuniano suėmimo laikas, tačiau teismas atmetė abu pateiktus prašymus. „Pirmą kartą buvo pratęsta mėnesiui laiko, apskundėme, bet tą skundą atmetė. Dabar pratęsė dviem mėnesiams, pateikėme skundą, tačiau jį vėl atmetė“, – teigė J. Jasaitis.

Patrauklusvyras.lt puslapyje Airinas Arutiunian pristatomas kaip visuomenės veikėjas, knygų, DVD programų autorius vyrams, „Alfa Vyras“ mokymų treneris, o Salsosritmu.lt puslapyje – kaip šokių mokytojas, vedantis moterims ir vyrams šokių pamokas.

Papildyta 2020 metų birželio 17 dieną

Delfi susisiekus su A. Arutiuniano bylos prokuroru Vladimiru Sergejevu, šis teigė, kad tyrimo eiga pasistūmėjo – ikiteisminis tyrimas baigtas ir byla perduota teismui. Prokuroro teigimu, A. Arutiunianui panaikinti kaltinimai išžaginimu, liko kaltinimai lytinės aistros tenkinimu su nepilnamečiu asmeniu bei pridėti kaltinimai chuliganizmu.