Tiesa, premjeras neatmeta, kad, jeigu būtų ribojamas partijų finansavimas iš juridinių asmenų, reikėtų ieškoti būdų, kaip joms padidinti valstybės finansavimą.

Pats A. Kubilius yra pareiškęs, kad asmeniškai palaiko tokias Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo bei finansavimo kontrolės įstatymo pataisas. Tiesa, dėl bendrapartiečių neturi tvirtos nuomonės.

"Diskutuosime. Iš tikrųjų, kaip ir kitais klausimais gali būti įvairių nuomonių, bet diskutuosime ir tikiu, kad priimsime tokį sprendimą, kokį siūlo prezidentė", - ketvirtadienio rytą interviu "Žinių radijui", klausiamas, ar jo vadovaujama partija, frakcija palaikys šį siūlymą, atsakė premjeras.

A. Kubilius priminė, kad tokios nuostatos jau yra įgyvendintos kaimyninėse šalyse - Lenkijoje, Latvijoje ir Estijoje.

"Tikrai manau, kad šis žingsnis būtų svarbus ir būtų gerai, kad jį priimtume kiek galima greičiau, kad partijos galėtų prisitaikyti prie naujos tvarkos ir tinkamai pasirengti būsimiems Seimo rinkimams", - kalbėjo A. Kubilius.

Dėl galimybės išlikti partijų išlaidų kompensavimui iš valstybės biudžeto po rinkimų Premjeras teigė, jog tai būtų galima svarstyti.

"Yra numatytas biudžetinis finansavimas įstatyme ir manau, kad jeigu būtų ribojamas juridinių asmenų finansavimas, tai, be abejo, reikėtų ieškoti būdų, kaip sudaryti tokias aplinkybes, kad valstybė daugiau prisidėtų prie partijų finansavimo. O kaip valstybės indėlis partijų finansavime turėtų būti realizuojamas - ar prieš rinkimus, ar po rinkimų kompensuojant - yra diskusijų klausimas", - apibendrino Ministras Pirmininkas.

Prezidentės Dalios Grybauskaitės iniciatyva parengtos ir Seime registruojamos Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo bei finansavimo kontrolės įstatymo pataisos, kuriomis siūloma uždrausti partijas finansuoti juridiniams asmenims, sumažinti maksimalią fizinių asmenų aukos sumą ir supaprastinti smulkių aukų partijoms priėmimo tvarką.

Griežtinti partijų finansavimo tvarką buvo bandoma keletą kartų, tačiau, pasak Prezidentės, Lietuvos politinė sistema taip ir liko viena neskaidriausių regione.

Politinės korupcijos užkardymą šalies vadovė įvardijo trečiųjų savo kadencijos metų prioritetu. Šios įstatymo pataisos, pasak Prezidentės, yra žingsnis siekiant skaidresnės politinės sistemos.

D. Grybauskaitė siūlo uždrausti juridiniams asmenims remti partijas, o fiziniams asmenims perpus - nuo 20 iki 10 vidutinių mėnesinių darbo užmokesčių - sumažinti maksimalios aukos sumą.