Buvęs premjeras sukritikavo dabartinės vyriausybės veiksmus, sakydamas, kad Ministrų kabinetas turėtų veikti aktyviau.

"Per visą prekybinio karo mėnesį pasienyje taip ir liko neaišku, ką Vyriausybė darė ir kokia jos veikimo strategija. Susidaro vaizdas, kad vienintelė strategija yra tyliai laukti, o vos ne pagrindinė mūų valdžios filosofija - krikščioniškas kito žando atsukimas, jei į vieną žandą jau gavai smūgį. Iki šiol matome tik išsigandusį laukimą, gal Rusija susipras ir sustabdys savo prekybinio karo operacijas", - pirmadienį spaudos konferencijoje sakė A.Kubilius.

Opozicijos lyderis tvirtino, jog "tokio prekybinio karo akivaizdoje Lietuvos politikai turi vienytis", ir artimiausiu metu planuoja kviesti partijų ir valdžios institucijų pasitarimą dėl bendros pasipriešinimo strategijos.

"Nematome kitos išeities, kaip tik artimiausiu metu, tikiuosi, kad jau rytoj, kviesti partijų ir valdžios institucijų pasitarimą, kur galėtume aptarti esminius tokios strategijos principus, neatidėliotinus galimus veiksmus. Mano supratimu, tokios strategijos esminiai principai gali būti aiškiau suformuluoti - pirma, Rusijos prekybinis karas su Lietuva yra Rusijos prekybinis karas su Europos Sąjunga, todėl atsakas turi būti ne dvišalis Lietuvos atsakas, o Lietuvos pastangos sutelkti ES atsaką", - kalbėjo A.Kubilius.

Jo žodžiais, Lietuva turi žymiai intensyviau išnaudoti "oficialius europinius formatus". "Lietuva pirmininkauja ES, todėl turi papildomų galimybių sutelkti ES atsaką Rusijai, ES gali žymiai efektyviau išnaudoti savo svorį Pasaulio prekybos organizacijoj, Lietuva turi galimybių inicijuoti aukščiausio lygio ES pasitarimus, kokios prekybinės politikos Rusijos atžvilgiu turi laikytis ES", - sakė A.Kubiliusm pridūręs, jog reikia Europai "pasiųsti signalą, kad prekiauti su Rusija gali būti pavojinga".

Rusijos tarnyba "Rospotrebnadzor", motyvuodama susilpnėjusia pieno produktų kokybės priežiūra Lietuvoje, pirmadienį sustabdė lietuviškų produktų įvežimą, skelbiama jos tinklalapyje. Anskčiau Rusija kelias savaites vykdė detalią Lietuvos vežėjų patikrą, taip užlaikydama gabenamas prekes.