„Tokį žingsnį tikrai sveikinu. Be abejo, man šiek tiek keista, kad dar bus laukiama pusantro mėnesio. Nežinau, kam reikalingas toks laiko tarpas. Kartu turiu pastebėti, kad galbūt tai, jog vadovas dar dirbs pusantro mėnesio, leis mums giliau atsakyti į kai kuriuos klausimus, kodėl susiklostė tokia situacija“, – po trečiadienio Vyriausybės posėdžio žurnalistams sakė A. Kubilius.

Jo teigimu, speciali darbo grupė atlieka FNTT ir jos vadovybės veiklos analizę.

„Kai kurių klausimų artimiausiu metu gali kilti papildomai“, – pripažino A. Kubilius.

Vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis trečiadienį žurnalistams sakė, kad R. Boreika darbą baigs gegužės 18 d. Jis rengiasi išeiti į pensiją.

R. Palaitis skeptiškai vertina galimybes sujungti FNTT ir Valstybinę mokesčių inspekciją, tuo tarpu premjeras tiesiai į šį klausimą neatsakė, tačiau tvirtino, kad būtina demonopolizuoti FNTT funkcijas dėl pinigų plovimo prevencijos, nelegalių pinigų legalizavimo.

„Speciali darbo grupė tiria, kokios jėgos, įtakos, kokie trukdžiai trukdė pasinaudoti tomis galiomis. Mes labai atidžiai ieškome sprendimų, kurie padėtų rasti atsakymus, kodėl kai kuriuose regionuose atsiradusi kontrabandos ir nešvarių pinigų naudojimo tradicija neužkertama. Pakeliui mes taip pat ieškome sprendimų, kaip pertvarkyti FNTT, ar jungimas su VMI būtų naudingas, ar reikėtų ieškoti kitų sprendimų“, – tvirtino premjeras.

Debesys kaupėsi ne vieną dieną

Anksčiau skelbta, kad R. Boreikos atsistatydinimo reikalauja šalies prezidentė Dalia Grybauskaitė. Nepasitenkinimą FNTT darbu viešai yra išsakęs ir premjeras Andrius Kubilius, kurio nuomone, monopolines teises kovoje su kontrabanda turinti FNTT savo funkcijas vykdė aplaidžiai.

Vėliau A. Kubilius tiesiai šviesiai pareiškė pritariąs R. Boreikai adresuotam vidaus reikalų ministro siūlymui palikti FNTT vadovo pareigas.

Iškart po to, kai viešoje erdvėje buvo paskelbta žinia, jog prezidentė reikalauja R. Boreikos atsistatydinimo, R. Palaitis kreipėsi į Valstybės saugumo departamentą (VSD), prašydamas atsakyti, ar yra duomenų, kad FNTT galimai „marino“ kai kuriuos su kontrabanda susijusius tyrimus. Tačiau gautame atsakyme teigiama, jog tokių duomenų nėra.

Atsistatydinti R. Boreiką trečiadienį paragino ir Seimo pirmininkė, konservatorė Irena Degutienė. „Jeigu jis iš tikrųjų nori, kad ta tarnyba dirbtų skaidriai ir visuomenėje tikrai visi suvoktų, kad FNTT yra skaidri ir dirba produktyviai, tai, man atrodo, jis turėtų pasitraukti", - trečiadienį interviu Žinių radijui sakė I. Degutienė.