V.Radžvilas: A.Zuokas suprato, kad vaidinti suspendavimą pavojinga

Politologas Vytautas Radžvilas, pats 1990-1992-ais metais buvęs Liberalų partijos pirmininku, iš pradžių nenorėjo DELFI komentuoti A.Zuoko veiksmų, tačiau prasitarė, jog formuluotė, kad A.Zuokas “susigrąžino savo kaip LiCS pirmininko įgaliojimus” yra klaidinga.

“Kiek man žinoma iš partijos statuto, A.Zuokas įgaliojimų niekada nebuvo praradęs ar atsisakęs. Paprasčiausiai anas (birželio pradžioje įvykęs - DELFI) įgaliojimų suspendavimas buvo ryšių su visuomene akcija, neturėjusi jokių, nei teisinių, nei praktinių, padarinių. Realiai jis ir toliau buvo partijos pirmininkas ir tvarkė visus jos reikalus”, - teigė V.Radžvilas.

Tai, kad suspendavimo laikotarpiu laikinuoju vadovu paskirtas Vytautas Bogušis bent jau iš pažiūros atliko pirmininko pareigas, V.Radžvilo nuomone, rodė, kad V.Bogušis “laikinai dalyvavo įgyvendinant šitą ryšių su visuomene akciją, tiesą sakant, veikdamas kaip partijos pirmininko patikėtinis ir su jo žinia”.

A.Zuoko sugrįžimas prie partijos vairo mėnesiu anksčiau, nei jis žadėjo, ir noras imtis vadovauti “ryžtingai”, pasak politologo, rodo, jog LiCS didėja įtampa. “Dėl taktinių motyvų pirmininkas suprato, kad toliau vaidinti susispendavimą nėra prasmės, o galbūt net ir pavojinga, ir todėl skubiai vėl pasivadino tuo, kuo visą laiką buvo iš tikrųjų”, - aiškino V.Radžvilas.

Praėjusią savaitę A.Zuoko laiške partijos kolegoms prašoma duoti jam pusmetį laiko, per kurį jis įsipareigoja įrodyti, kad skandalai buvo inscenizuoti, susigražinti didelę dalį visuomenės ir prezidento pasitikėjimo. “Jeigu man to nepavyks, pasitrauksiu”, - laiške žadėjo Vilniaus miesto meras.

V.Radžvilo teigimu, toks laiškas ir tokie pažadai rodo, kad LiCS yra nevakarietiško tipo partija. “Tiesiog niekur nerastume tokios praktikos - prašyti pusmečio ar kiek laiko. Pagal normalią vakarietiškos partijos praktiką, turintis panašių problemų pirmininkas atsistatydina, išsprendžia savo problemas, ir, jeigu jas išsprendžia sėkmingai, su triumfu grįžta vadovauti partijai”, - teigė politologas.

Jo nuomone, Tėvynės sąjungai (konservatoriams) jau seniai reikėjo nutraukti bendradarbiavimą su liberalcentristais. “Po paskutinių įvykių liberalcentristų partijoje visuomenei nėra pateikta jokių aiškių motyvų, kodėl, tarkime, buvo pašalintas ponas Kęstutis Glaveckas. Tampa akivaizdu, kad tai yra partija, kurioje iš tiesų vyksta susidorojimai su pirmininko oponentais”, - tikino V.Radžvilas. Todėl, anot jo, jei konservatoriai ir toliau tęs bendradarbiavimą, tai pakenks jiems patiems.

A.Kubilius: Liberalų ir centro sąjunga žudosi

“Partija žudosi, - A.Zuoko veiksmus trumpai DELFI pakomentavo Tėvynės sąjungos lyderis Andrius Kubilius.- Man tiesiog gaila tų liberalų, kurie yra ištikimi liberalizmui idėjai, vakarietiškam partiniam veikimui, ir kurie yra tapę A.Zuoko problemų įkaitais. O dabar telieka išreikšti užuojautą ir tikėtis, kad dar užteks sveiko proto paprastiems partijos nariams šią problemą spręsti”.

Spręsti problemą A.Kubilius siūlė “kaip paragino padaryti prezidentas”, kuris gegužės pabaigoje A.Zuokui ir buvusiam ūkio ministrui Viktorui Uspaskichui netiesiogiai išreiškė nepasitikėjimą ir paprašė jų atsistatydinti.

“Vienintelis dalykas, kuris gali situaciją pakeisti - tai laikas, rinkėjų nuomonė ir eilinių Liberalų ir centro partijos narių nuomonė, jeigu jau vadovybėje problemos neišsisprendžia”, - teigė konservatorių vadovas.

A.Kubilius į politologo V.Radžvilo rekomendaciją nutraukti bendradarbiavimą su liberalcentristais sureagavo santūriai. Jis teigė, kad konservatoriai jau padarė, ką galėjo, ir artimiausiu metu persvarstyti bendradarbiavimo Seime ir savivaldybėse su liberalcentristais neketina. Pirmadienį įvykusį Kęstučio Glavecko pašalinimą iš LiCS A.Kubilius įvertino “kaip visiškai cinišką poelgį, kritikos, kritiško požiūrio ir oponavimo persekiojimą”.

DELFI primena, kad Tėvynės sąjunga birželio viduryje sustabdė savo dalyvavimą su liberalcentristais Vilniaus miesto valdančiojoje koalicijoje, tačiau jo nenutraukė ir nusprendė tęsti partijų bendradarbiavimą Seime.