"Nebegalime ilgiau pakęsti aiškios krypties neturinčio valstybės gyvenimo, stagnacijos ir korupcijos, valdžios negebėjimo vykdyti žmonių gerovei būtinų pertvarkų. Todėl, suprasdami atsakomybę už Lietuvos ateitį, būdami skirtingi, bet lygiai neabejingi tautos ir krašto likimui, mes visi, Lietuvos piliečiai, partijų ir visuomeninių organizacijų nariai, bendruomenininkai ir individualistai, konservatoriai ir liberalai, krikščionys demokratai ir tautininkai, jungiamės į platų veiklos frontą "Vardan Lietuvos", - rašoma penktadienį vykusioje steigiamojoje koalicijos konferencijoje paskelbtoje deklaracijoje.

Koalicijos veiklą koordinuos organizacinis komitetas, kuriam vadovauja opozicinės Tėvynės sąjungos vadovas Andrius Kubilius, koalicijos programą, vėliau tapsiančią galimo nacionalinio susitarimo pagrindu, rengs keli komitetai.

"Esu savikritiškas ir sakau labai paprastai, jeigu Lietuvoje ir toliau protas bei politika vaikščios atskirai – atsakingos ir išmintingos politikos ir toliau neturėsime. Turėsime toliau save naikinančią politiką. Partijos vien savo jėgomis situacijos radikaliai nepakeis. Todėl koalicija "Vardan Lietuvos" yra ne tik partijų koalicija – tai neabejingų žmonių koalicija vardan išmintingos ir atsakingos politikos ir jos ilgalaikės perspektyvos Lietuvoje. Bet partijos, kurios yra šioje koalicijoje: Tėvynės sąjunga ir krikščionys demokratai, Liberalų sąjūdis ir tautininkai esame įsipareigoję tokią atsakingą ir ilgalaikę politiką įgyvendinti", - konferencijoje penktadienį sakė A. Kubilius.

Tėvynės sąjungos vadovo teigimu, vardan Lietuvos yra reikalinga atsakingos politikos revoliucija. "Tokiai revoliucijai reikalinga telkiančioji lyderystė. Ir tai gimsta čia".

Į bendrus sąrašus nesitelks

Į koaliciją susibūrusios partijos nesitelks į bendrus priešrinkiminius sąrašus, tačiau žada derintis ir koordinuoti pasidalijimą vienmandatėmis rinkimų apygardomis.

Anot "Vardan Lietuvos" steigėjų, stiprią valstybę padėtų sukurti moderni ir debiurokratizuota valstybės tarnyba, valdininkų skaičiaus mažinimas, teismų veiklos atvirumas, garantuotas energetinis saugumas. Klestinčią galimybių visuomenę reikėtų kurti stiprinant mokytojų, medikų, kultūros darbuotojų sluoksnį, pensijas padidinti iki europinio standarto – 60 proc. vidutinės algos.

Tvarką ir padorumą, kaip teigia besitelkiantys dešinieji, valstybėje užtikrintų sustiprinta kova su korupcija, gerokai išplečiant Specialiųjų tyrimų tarnybą. Neskaidriai įsigytą valdininkų turtą reikėtų konfiskuoti, neleisti biurokratams reketuoti žemės savininkų, skaidresniais padaryti viešuosius pirkimus.

Sveiką ir saugią Lietuvą, kaip deklaruojama, kurtų veiksminga kova su alkoholizmu, nuolatinės turtinės nelygybės mažinimas, veiksminga paramai šeimai, reforma sveikatos apsaugos srityje.

Dešinieji, be to, pasisako už dvigubos pilietybės įteisinimą, būtinybę panaudoti išeivius Lietuvos interesams ir parengti protų susigrąžinimo programą.

Steigiamojoje konferencijoje be kitų dalyvavo Pilietinės visuomenės instituto vadovas Darius Kuolys, filosofas Leonidas Donskis, Laisvosios rinkos instituto vadovas Remigijus Šimašius, Lietuvos ekonomikos instituto vadovas Eduardas Vilkas, Vilniaus licėjaus direktorius Saulius Jurkevičius, SEB banko patarėjas Gitanas Nausėda.