"Nematau čia kažkokio pavojingo precedento. Matau pavojingą precedentą, kuriam reikia užkirsti kelią - iki šiol nesustabdyta ir tapusi sistemine balsų pirkimo manija. Prezidentės kreipimasis į Konstitucinį Teismą - vienintelis įmanomas mechanizmas, kaip duoti atsakymą visiems Lietuvos rinkėjams, ar iš tikrųjų rinkimuose nebuvo tiek sukčiaujama ir nesąžiningai elgiamasi, kad rinkimus reiktų pripažinti ar vienoje, ar kitoje apygardoje, ar daugiamandatėje apygardoje neteisėtais ir ieškoti kitų sprendimų", - ketvirtadienį "Žinių radijui" apie Prezidentės sprendimą kreiptis į Konstitucinį Teismą kalbėjo Vyriausybės vadovas.

Premjero teigimu, pagal galiojančius įstatymus būtent Konstitucinis Teismas tokioje situacijoje turi tapti galutiniu arbitru, o ne politikai, ekspertai, apžvalgininkai ar pačios partijos.

Ar galimybė, kad rinkimų daugiamandatėje apygardoje rezultatai bus paskelbti negaliojančiais, yra reali, A. Kubilius svarstyti nenorėjo.

"Konstitucinis Teismas turi savo konstitucinius įgaliojimus, savo atsakomybę, aš manau, kad jie priims iš tikrųjų atsakingą ir racionalų sprendimą", - sakė Vyriausybės vadovas.

"Manau, turėtume labiau rūpintis ne Konstitucinio Teismo teisėjais, o politikais ir Lietuvos piliečiais, ir piktintis tuo, kad iki šiol Lietuvoje nėra sukurta sistema, kuri preventyviai apsaugotų Lietuvos demokratinę sistemą nuo nesąžiningų rinkimų, nuo partijų ar atskirų veikėjų, kurie tomis spragomis naudojasi ir taip pavojingai elgdamiesi atveda demokratinę procedūrą prie to, kad kyla abejonės, ar iš tikrųjų tokią procedūrą galima laikyti demokratine", - pridūrė A. Kubilius.

Paklaustas, kodėl tuomet jo vadovaujama Vyriausybė nedarė nieko, kad pažeidimams būtų užkirstas kelias, premjeras teigė, kad "nebėga nuo savikritikos", tačiau problema įsisenėjusi bei kaltė tenka ir Vyriausiajai rinkimų komisijai, kuri Seimo ir Vyriausybės neperspėjo apie galimas problemas.

"Vien dėl to, kad mes galbūt nepadarėme visko, kad tas spragas užlopytume, tikrai negalima dabar žiūrėti pro pirštus į tuos klausimus, kuriuos užduoda ir partijos, ir piliečiai, ir Prezidentė uždavė Konstituciniam Teismui", - sakė A. Kubilius.

Premjero teigimu, konservatoriai kol kas nesvarstė, ar, esant reikalui, balsuotų už rinkimų rezultatų anuliavimą.

"Aš tikiu, kad Konstitucinis Teismas, svarstydamas tokį klausimą, tikrai pateiks racionalius argumentus, ir apsispręsime, kaip balsuoti. Konstitucinio Teismo išvados, manau, bus pagrindinis argumentas Seimui toliau sprendžiant, kaip elgtis", - sakė A. Kubilius.