Tai jis kalbėjo interviu Žinių radijui komentuodamas neseniai Lietuvoje vėl kilusią diskusiją dėl nacių ir sovietų nusikaltimų įvertinimo.

"Nacistiniai nusikaltimai, holokaustas yra unikalus nusikaltimas, siaubingas nusikaltimas. Deja, tenka ta proga prisiminti ir tai, kad Lietuvoje nebuvo išvengta to, kad ir kad lietuviai kai kurie susitepė krauju", - sakė ministras pirmininkas.

"Taip pat turime pasakyti, kad ir sovietiniai, stalinizmo nusikaltimai savo brutalumu, savo nežmogiškumu yra tai, ko niekas negali užmiršti. Taigi kiekvienas nusikaltimas yra unikalus, o patirtas skausmas yra neišmatuojamas", - teigė A.Kubilius.

"Juos sugretina pati istorija. Jie vyko XX amžiaus viduryje. Stalinizmo nusikaltimai galbūt prasidėjo net ir šiek tiek anksčiau, dar iki Hitlerio atėjimo Vokietijoje į valdžią. (...) Šiuo požiūriu istorijos laikmetis juos sugretina", - teigė Lietuvos Vyriausybės vadovas.

Interviu jis priminė ir britų istoriko Timothy Snyderio (Timočio Snaiderio) knygą "Kruvinos žemės", kurioje analizuojami nacių ir sovietų nusikaltimai Baltijos šalyse, Lenkijoje, Ukrainoje ir Baltarusijoje.

"Juos sugretina taip pat ir tai, ką žymus britų istorikas T.Snyderis neseniai išleistoje knygoje yra pavadinęs "kraujo žemės" ar "kruvinos žemes", tai yra, ta teritorija, kuri apima Lietuvą, Lenkiją, didelę dalį Baltarusijos, Ukrainos, kur vieno ar kito tirono brutalių nusikaltimų pasekmėje, kaip skaičiuoja T.Snyderis, tuo laikotarpiu, XX amžiaus vidurio laikotarpiu, sunaikinta per 14 mln. gyventojų, tarp jų - labai daug žydų, bet taip pat nemažai kitų tautybių žmonių", - kalbėjo A.Kubilius.

Neseniai Lietuvos užsienio reikalų ministro Audroniaus Ažubalio atstovė spaudai Margarita Butkienė sukritikavo grupę Lietuvos socialdemokratų, kurie pasirašė deklaraciją, teigiančią, esą bandoma "menkinti" holokaustą manant, kad jis "prilygsta, yra panašus ar lygiavertis" komunizmui.

"Iš esmės tokia socialdemokratų retorika atkartoja Kremliaus ideologų nuostatas: Stalinas "geras", o Hitleris – blogas. Rasti skirtumų tarp Hitlerio ir Stalino galima nebent jų ūsuose (Hitlerio jie buvo trumpesni). Abiejų totalitarinių ideologijų išpažinėjus - komunistus ir nacistus - vienija neapykanta demokratijai. Jų padarytų nusikaltimų teisinė kvalifikacija yra visiškai vienoda: tai karo nusikaltimai, genocidas ir nusikaltimai žmogiškumui", - sakė ministro atstovė spaudai.

Sovietų Sąjungai 1940 metų birželį okupavus Lietuvą, per metus buvo įkalinta, nužudyta ar ištremta apie 23 tūkst. Lietuvos gyventojų. Sovietų teroras didžiausią mastą pasiekė prieš pat karą su nacistine Vokietija, todėl dalis vietos gyventojų džiaugėsi vokiečių atėjimu.

Tačiau su nacių okupacija Lietuvoje prasidėjo nauja smurto banga, o žiauriausia lemtis teko vietos žydams - per trejų metų vokiečių valdymą naciai, kartais padedami vietos kolaborantų, išžudė daugiau nei 90 proc. iš 200 tūkst. Lietuvos žydų.

1944 metais sovietams sugrįžus į Lietuvą, per dešimtmetį buvo suimta ir įkalinta beveik 200 tūkst., ištremta daugiau nei 100 tūkst. žmonių, nužudyta per 20 tūkst. su sovietų okupacija kovojusių partizanų ar jų rėmėjų.

Lietuvos pareigūnai ne kartą yra sakę, kad Vakarų Europa dar nėra tinkamai įvertinusi sovietinių nusikaltimų.