Anot premjero, pirminis tyrimas rodo, kad spragos duomenų perdavimo sistemoje egzistuoja jau aštuoniolika metų. Tarpinstitucinė darbo grupė pateikė pasiūlymus kaip ištaisyti sistemines klaidas. Nagrinėjami „visi būdai“ kaip padėti A. Beliackiui.

„Kad tai įvyko Lietuvoje ir Lenkijoje, mano įsitikinimu, rodo, kad susiduriame su rimtomis provokacijomis“, - sakė A. Kubilius.

„Mes dėjome ir dedame visas pastangas, kad A.Beliackio persekiojimas būtų nutrauktas. Mūsų parama demokratinėms permainoms ir opozicijai buvo yra ir bus mūsų prioritetas, ir to nepavyks sukompromituoti jokiomis provokacijomis“, - po Vyriausybės posėdžio trečiadienį žurnalistams kalbėjo Vyriausybės vadovas. Pasak kurio, atskirtų pareigūnų atsakomybė ir gebėjimas atlikti pareigas bus apsvarstyti, kai ministrai grįš iš atostogų.

„Didesnė problema išsiaiškinti, kodėl egzistuoja sisteminės spragos, (...) nei tik kelti klausimą, kas ką nubaus“, - paklaustas, kodėl Lietuvoje dar nerasti kalti pareigūnai, kuomet lenkai savuosius nubaudė per kelias dienas, sakė A. Kubilius.

Tuo tarpu komentuodamas Šengeno vizos išdavimą į nepageidaujamų asmenų sąrašus įtrauktai Baltarusijos viceministrei, URM viceministras Evaldas Ignatavičius teigė, kad sprendimai bus priimti ministrui grįžus iš atostogų.

„Kol kas negaliu užbėgti įvykiams už akių (...) Kitą savaitę ministras grįš iš atostogų ir bus priimti atitinkami sprendimai“, - kalbėjo E. Ignatavičius.

A.Beliackis prieš porą savaičių sulaikytas Minske, jis įtariamas mokesčių slėpimu. Pasak Baltarusijos pareigūnų, Žmogaus teisių gynimo centro "Vesna" aktyvistas sulaikytas remiantis iš Lietuvos teisingumo ministerijos gauta informacija apie jo turimas banko sąskaitas Lietuvoje ir įplaukas į jas.

Šiuo metu A.Beliackis yra Minsko 1-ajame tardymo izoliatoriuje, jam gresia septynerių metų laisvės atėmimo bausmė.

Lietuva ir Lenkija atsiprašė, kad perdavė Minskui duomenis apie A.Beliackio bankines sąskaitas. Abi šalys nurodė, kad informacija suteikta remiantis dvišalėmis sutartimis, neįtariant, kad teikiami duomenys gali būti panaudoti politinėms represijoms.