Jis buvo vienintelis pretendentas į FNTT vadovo postą.

Tuo tarpu buvęs FNTT vadovas Vitalijus Gailius ir jo pavaduotojas Vytautas Giržadas bylinėjasi dėl savo atleidimo. Abu pareigūnai, be kitų reikalavimų, teisme prašo priteisti po pusę milijono litų neturtinės žalos.

Anksčiau liko antras

Naujas pareigas K.Jucevičius turėtų pradėti eiti artimiausiu metu.

Konkurse į FNTT direktoriaus pareigas K.Jucevičius dalyvavo nebe pirmą kartą. Jis tarp kandidatų buvo ir 2010 metais, kai konkursą laimėjo Vitalijus Gailius. BNS žiniomis, tuomet K.Jucevičius liko antras.

Nei Vidaus reikalų ministerija, nei FNTT išsamesnių duomenų apie konkursą laimėjusį K.Jucevičių penktadienį nepateikė.

FNTT informavo BNS, jog su K.Jucevičium penktadienį susisiekti nėra galimybės, nes jis šiuo metu atostogauja ir į darbą grįš pirmadienį.

A.Kubilius apie FNTT vadovo konkursą: apgailėtinas ir moraliai neteisingas sprendimas

Penktadienį įvykusį konkursą į Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadovo pareigas premjeras Andrius Kubilius pavadino apgailėtinu ir neteisingu sprendimu.

"Šis sprendimas yra apgailėtinas ir moraliai neteisingas. Vidaus reikalų ministras neįvykdė nutarimo, už kurį pats balsavo Vyriausybėje. To būtų galima išvengti, jei R.Palaitis būtų atleistas, kaip buvo siūloma", - BNS penktadienį premjero poziciją perdavė jo patarėjas Virgis Valentinavičius.
Virgis Valentinavičius, Andrius Kubilius

"Toks veiksmas tik dar labiau gilina ir taip jau atsivėrusią bedugnę tarp koalicijos partnerių", - BNS penktadienį sakė Liberalų sąjūdžio pirmininkas susisiekimo ministras Eligijus Masiulis.

Ministrų kabinetas trečiadienį per pasitarimą rekomendavo Vidaus reikalų ministerijai (VRM) stabdyti minėtą konkursą, nes ketinama pertvarkyti pačią instituciją. Premjero A.Kubiliaus teigimu, Ministrų kabinetas dėl tokio nutarimo sutarė vienbalsiai. Trečiadienį R.Palaitis po Vyriausybės pasitarimo teigė, kad sutarus dėl FNTT pertvarkos "yra racionalu stabdyti konkursą", tačiau ketvirtadienį ministrą delegavusi Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) vadovybė pareiškė, jog tai gali padaryti tik teismas.

R.Šukys: ministro valioje buvo stabdyti ar nestabdyti konkursą

LiCS vicepirmininkas sveikatos apsaugos ministras Raimondas Šukys BNS teigė, kad pagal Konstitucinio Teismo nutarimą, ministerijai pavaldžių įstaigų vadovų skyrimas ir atleidimas yra išimtinai ministro kompetencija.

Anot jo, todėl per Ministrų kabineto pasitarimą buvo pakeista protokolinio sprendimo formuluotė ir vietoj pavedimo Vidaus reikalų ministerijai stabdyti konkursą į FNTT vadovo pareigas liko siūlymas tai daryti.

"Ministro valioje buvo stabdyti ar nestabdyti konkursą. Jeigu ministras apsisprendė vykdyti konkursą, svarbiausia, kad jis vyktų pagal įstatymus ir kitus teisės aktus", - BNS sakė R.Šukys.

To, kad LiCS ministras Raimundas Palaitis stabdytų konkursą reikalavo ir koalicijos partnerė Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD). LiCS vadovybė tuomet atkirto, jog tai gali padaryti tik teismas.

Prezidentūra atsisako komentuoti FNTT vadovo konkurso rezultatus

Prezidentūra atsisakė komentuoti konkurso Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) direktoriaus pareigoms užimti rezultatus.

Konkurso nugalėtoju penktadienį buvo paskelbtas iki šiol FNTT Operatyvinės veiklos skyriui vadovavęs Kęstutis Jucevičius. Jis buvo vienintelis paraišką konkursui pateikęs pretendentas.

"Mes nekomentuojame visų šitų dalykų. Manau, kad vadovų konkursai - ne prezidentės prerogatyva", - BNS sakė prezidentės patarėja Daiva Ulbinaitė.

Tačiau vidaus reikalų ministro Raimundo Palaičio sprendimą iš FNTT direktoriaus pareigų atleisti Vytautą Gailių prezidentė Dalia Grybauskaitė pakomentavo. Ji tuomet apkaltino buvusius FNTT vadovus politikavimu.

Prezidentės patarėjas Jonas Markevičius 2010 metų birželį komentavo V.Gailiaus paskyrimą į pareigas. Jis sakė, kad šalies vadovė yra nusivylusi sprendimu skirti V.Gailių vadovauti FNTT ir pažymėjo, kad V.Gailius iš anksto yra tapęs "spekuliacijos įkaitu".

"Prezidentė nusivylusi tokiu Vyriausybės sprendimu, kuris užsivedė į nedidelį ir rezultatų neturintį pasikeitimą, nes prezidentės pozicija buvo aiški dėl FNTT, kaip institucijos, - kad turi būti iš esmės peržiūrėta. Dabar naujai paskirtas vadovas iš anksto tapo spekuliacijos įkaitu, galbūt ir nepelnytai, bet kol kas nevyksta pokyčių šioje tarnyboje", - tuomet interviu Žinių radijui sakė prezidentės patarėjas.

Opozicijos atstovai: konstruktyvus Vyriausybės darbas yra neįmanomas

Seimo opozicinių frakcijų atstovų teigimu, susidariusi situacija dėl Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) direktoriaus posto rodo, kad Vyriausybės normalus darbas yra neįmanomas.

"Tai liudija visišką nesusišnekėjimą tarp premjero ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų bei ministro Raimundo Palaičio ir Liberalų ir centro sąjungos (LiCS). Jeigu jau reikia tarpusavyje dėlioti jėgas rankų laužymo principu arba įrodinėjimu, man rodosi, kad tai jau nenormali situacija ir normalus darbas, nepriklausomai, kaip vystysis šie reikalai, mano manymu, yra neįmanomas", - BNS penktadienį sakė frakcijos "Tvarka ir teisingumas" seniūnas Valentinas Mazuronis.

"Nėra jau valdančiosios koalicijos šitoje vietoje, nes susikalbėjimo tarp jų nėra. Dirbama atskirais frontais, tai nėra Vyriausybės, o pavienių politikų, ministerijų darbas", - teigė Darbo partijos frakcijos seniūnas Vytautas Gapšys.

Penktadienį vykusį konkursą į FNTT direktoriaus pareigas laimėjo Kęstutis Jucevičius, šiuo metu esantis FNTT Specialiųjų užduočių valdybos Operatyvinės veiklos skyriaus viršininku.

Tuo metu trečiadienį Ministrų kabinetas per pasitarimą rekomendavo Vidaus reikalų ministerijai (VRM) stabdyti konkursą į FNTT direktoriaus postą. Premjero A.Kubiliaus teigimu, Ministrų kabinetas dėl tokio nutarimo sutarė vienbalsiai. Trečiadienį R.Palaitis po Vyriausybės pasitarimo teigė, kad sutarus dėl FNTT pertvarkos "yra racionalu stabdyti konkursą", tačiau ketvirtadienį ministrą delegavusi LiCS vadovybė pareiškė, jog tai gali padaryti tik teismas.

V.Mazuronis teigė, kad konkursas surengtas skubotai.

"Dabar tarsi visoje šitoje istorijoje tęsiamos lenktynės, kas įtvirtins savo sprendimų neatšaukiamumą, ne teisingumą ar teisėtumą, aiškumą, o tarsi kas įtvirtins savo sprendimų neatšaukiamumą", - kalbėjo "tvarkietis".

V.Gapšys FNTT vadovo konkursą įvardijo kaip "ne patį lėčiausią".

"Tai Vyriausybės nesusikalbėjimas tarpusavyje. Man sunkiai suvokiama, kaip tokia nedidelė Vyriausybė nesugeba tarpusavyje susikalbėti ir išspręsti šio klausimo. Man tai nesuprantama ir esu gerokai nustebęs, kad yra toks nesusikalbėjimo lygis", - kalbėjo Darbo partijos atstovas.

Ministrų kabinetas rekomendavo stabdyti konkursą

Ministrų kabinetas trečiadienį per pasitarimą rekomendavo Vidaus reikalų ministerijai (VRM) stabdyti konkursą į Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) direktoriaus postą. Premjero A.Kubiliaus teigimu, Ministrų kabinetas dėl tokio nutarimo sutarė vienbalsiai. Trečiadienį R.Palaitis po Vyriausybės pasitarimo teigė, kad sutarus dėl FNTT pertvarkos "yra racionalu stabdyti konkursą", tačiau ketvirtadienį ministrą delegavusi Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) vadovybė pareiškė, jog tai gali padaryti tik teismas.

Teisingumo ministras Remigijus Šimašius teigė, jog konkursą stabdyti buvo galima ir tai yra ne kartą daryta.

Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) ketvirtadienį buvo pareikalavę, kad vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis savo įsakymu sustabdytu FNTT vadovo atrankos konkursą. Tačiau ministrą delegavusi Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) vadovybė pareiškė, jog tai gali padaryti tik teismas.

Konkursas paskelbtas prieš kelias savaites, kai vidaus reikalų ministras R.Palaitis iš FNTT direktoriaus pareigų atleido V.Gailių. Jis su pavaduotoju Vytautu Giržadu pareigų neteko po Valstybės saugumo departamento pateiktos medžiagos apie poligrafo tyrimus. Šie pareigūnai poligrafu tikrinti aiškinantis, kas atskleidė informaciją apie teisėsaugos planuojamus veiksmus dėl banko "Snoras".

Konservatorių vadovas premjeras A.Kubilius sprendimą atleisti FNTT vadovus pavadino klaida ir pateikė prezidentei atleisti iš pareigų ministrą. Prezidentė apsisprendė netenkinti A.Kubiliaus teikimo.

Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT) priėmė iš Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos direktoriaus pareigų atleisto Vitalijaus Gailiaus skundą dėl neteisėto atleidimo, tačiau nusprendė nestabdyti paskelbto konkurso į FNTT vadovo postą.