A. Kubilius teigia matęs visas galimybes suformuoti koaliciją be Darbo partijos, tačiau tam kelią esą užkirto socialdemokratų ir „darbiečių“ susitarimas.

Derybos su Darbo partija – konservatorių klaida

Paklaustas, kodėl dabar kritikuoja koaliciją su Darbo partija, kai 2009 m. pats ją kvietė prisidėti prie valdančiųjų, A. Kubilius teigė, kad tai buvo klaida.

„Pirmas dalykas, jau esu sakęs, kad 2009 m. labai greitai įsitikinome, kad toks pakvietimas konsultacijoms buvo klaida. Pamatėme, kad vertybės ir požiūris į valstybės reikalus yra iš esmės skirtingi. Ir todėl tai nesibaigė jokiais susitarimais. Todėl ir raginome socialdemokratus nekartoti mūsų klaidos iš kurios mes pasimokėme. Bet atrodo, kad socialdemokratai gali mokytis tik iš savo klaidų. Tam reikia laiko ir tai gali brangiai kainuoti Lietuvai ir jos reputacijai“, - atsakė politikas.

Premjero taip pat paklausta, ar jis kviestų „darbiečius“ į koaliciją, jei jų frakcijoje nebeliktų juodosios buhalterijos byloje teisiamų asmenų. A. Kubilius tiesiai neatsakė, tačiau pabrėžė, kad teisiami ne tik „darbiečių“ lyderiai, bet ir visa partija, kaip juridinis asmuo.

„Byloje nagrinėjama ne tik asmenų, partijos lyderių atsakomybė, bet ir visos partijos atsakomybė. Todėl ir neigiamai vertiname dabartinę sudaromą koaliciją, nes pačios partijos pakvietimas šitokiomis aplinkybėmis kompromituoja visą valstybę. Sunku bus stebėti teismo posėdžius, kuriuose kaltinamojo kėdėje sėdės vienas iš Seimo vadovų ir kur bus kaltinama viena koalicijos partnerė“, - dėstė konservatorių lyderis.

Su A.Butkevičiumi „vaivorykštės“ neaptarinėjo

„Esu sakęs, kad mačiau visas galimybes sudaryti valdančią koaliciją be Darbo partijos, be abejo, tai nebūtų buvę labai lengva, tačiau įmanoma rimtoms ir atsakingoms partijoms sutarus dėl keturių pagrindinių darbų – pirmininkavimo ES, fiskalinės drausmės tęstinumo, energetinės nepriklausomybės strategijos tolesnio įgyvendinimo ir euro įvedimo. Būtume kvietę (į koaliciją - DELFI) tuos, kurie būtų sutikę dėl keturių darbų efektyvaus ir realaus įgyvendinimo. Svarstymų visokių buvo, bet socialdemokratams griežtai paskelbus kad formuos koaliciją su Darbo partija, galimybė suformuoti atsakingą ir nesikompromituojančią teismo procesais koaliciją negalėjo būti realizuota“, - teigė konservatorių lyderis.

DELFI skaitytojo paklaustas, ar su socdemų lyderiu ir būsimuoju premjeru Algirdu Butkevičiumi bent sykį buvo susitikęs aptarti „vaivorykštės“ koalicijos formavimo galimybes, jis atsakė neigiamai: „Susitikę nebuvome, išskyrus epizodinius susitikimus Seimo koridoriuose“.

Lenkai patekti į Seimą pasinaudojo įstatymo spraga?

Vienas iš skaitytojų taip pat teiravosi A. Kubiliaus nuomonės apie Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) patekimo į Seimą teisėtumą. Mat ši partija apsiskelbė bendradarbiausianti su Lietuvos liaudies partija bei Rusų aljansu, bet į parlamentą ėjo kaip partija, o ne kaip partijų koalicija. Partijai keliamą 5 proc. balsų barjerą LLRA įveikė, tačiau iki koalicijai nustatyto 7 proc. reikalavimo gerokai pritrūko.

A. Kubiliaus nuomone, tai parodė rinkimų įstatymo spragą. „Manau, kad reiktų peržiūrėti įstatymus, kad nebūtų piktnaudžiaujama galimybe skelbtis koalicija, o pagal rinkimų įstatymą pretenduoti į nekoalicinį statusą“, - svarstė kadenciją baigiantis premjeras.