Akmenės rajono savivaldybei leista savarankiškai paskirstyti per 16 mln.litų socialinėms pašalpoms. Nuo pat metų pradžios kruopščiai tikrinta, ar pašalpos gavėjams valstybės skiriami pinigai tikrai priklauso. Pašalpų gavėjų rajone sumažėjo penktadaliu.

„Jau pradedant sausio mėnesiu dėl pašalpų kreipėsi mažiau gyventojų. Skaičiuojant iki šiol, gavėjų sumažėjo 200. Anksčiau buvo virš 3 tūkst. gavėjų, o dabar – mažiau nei 3 tūkst.“, – kalbėjo Akmenės r. savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Aleksandra Vismantienė.

Sutaupytą milijoną litų Akmenės rajono taryba nusprendė pirmiausiai panaudoti socialinėms rajono gyventojų reikmėms, kreditoriniams įsiskolinimams padengti. 10 proc. padidės ir socialiniai darbuotojų atlyginimai – jie aplankė kone kiekvieną socialiai remtiną rajono šeimą ir surašė apie 600 buities patikrinimo aktų. Atseikėta ir rajono seniūnijoms.

„Trisdešimt tūkst.skiriama seniūnijoms. Pasakyta, kad patys galime nuspręsti, kaip panaudoti pinigus: ar pasilikti kokius 15 tūkst. litų apšvietimui per visą naktį, ar kokį paplūdimį pasitvarkyti. Apsispręsti turi pati bendruomenės pirmininkų taryba.“, – sakė Akmenės rajono savivaldybės meras Vitalijus Mitrofanovas.

Kruopiuose gyvena apie 500 gyventojų. Nedarbas miestelyje viršija 15 proc. Daug pašalpų gavėjų. Netikėtai atsiradę pinigai labai nudžiugino seniūnijos darbuotojus.

„Mes labai norime puošti savo miestelį, norime jį apšviesti, sutvarkyti gatves, šaligatvius, o kur jų nėra – nutiesti. Reikia tvarkyti infrastruktūrą. Trumpiau tariant, norisi, kad tik kuo daugiau būtų tų pinigėlių“, – aiškino Kruopių seniūnijos darbuotoja Birutė Mendelienė.

Akmenės rajono savivaldybė ir dar penkios savivaldybės dalyvauja eksperimente ir savarankiškai skirsto pašalpas rajono gyventojams, o sutaupytus pinigus pasilieka rajono reikmėms. Iki metų pabaigos akmeniškiai planuoja sutaupyti dar 3 mln.litų.