Turtingiausias parlamentaras Valdemaras Valkiūnas sako, kad visos jo akcijos yra užsienyje, esą Lietuvoje jų geriau neturėti. Daugiau nei 36 milijonus litų valdantis V. Valkiūnas nepritaria siūlymams, kad Seimo nariai neturėtų akcijų.

„Jau taip nėra ko rinkti į parlamentą, o dar jeigu padarys sieną ir atsiribos nuo tų, kurie turi akcijų, tai aš nežinau... Tada nebe parlamentas bus, o mišrainės derinys, nes reikia intelektualių žmonių, kurie kažką sukūrė, kažką turi“, – įsitikinęs Seimo Jungtinės frakcijos narys Valdemaras Valkiūnas.

Parlamentarui ir susisiekimo ministrui negresia jo buvusio kolegos ūkio ministro Dainiaus Kreivio likimas, kai dėl viešųjų ir privačių interesų derinimo jam teko palikti postą. Eligijus Masiulis sako, kad jo akcijas šiuo metu valdo fondai, kurie Lietuvoje neinvestuoja.

„Šitą problemą geriausiai būtų išspręsti, kaip ir buvo iš pradžių siūlyta – steigti laikinuosius akluosius fondus. Kol Seimo narys eina pareigas, jis galėtų pervesti savo turimas ar šeimos akcijas į tuos fondus ir fondų valdytojai užtikrintų, kad nebūtų jokių privačių interesų konfliktų“, – mano E. Masiulis.

„Aklieji fondai gali funkcionuoti, kai yra didelės ekonomikos, didelės valstybės. Mūsų valstybė yra visiškai nedidelė ir aklieji fondai gali tapti ar taps grynai formaliu dalyku“, – tokios nuomonės laikosi Seimo Darbo partijos frakcijos narys Mečislovas Zasčiurinskas.

Tuo metu Seimo Etikos komisijos vadovas įsitikinęs, kad nuolat kylant skandalams dėl politikų ar valdininkų turimų akcijų, Seimo nariai jų turėtų atsisakyti.

„Visuomet kils skandalų, kad priimant įstatymą ar atliekant kokį veiksmą buvo įtakojamas jo verslas, kurio jis tiktai fiktyviai atsisako. Tai būtų daug geriau, kad kaip Kanadoj ar JAV būtų atiduodama valdyti akcijas visai kitiems“, – tvirtina Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas Algimantas Salamakinas.

„Stengtis saugotis turi patys politikai ir į politines deklaracijas turi žiūrėti kaip į rimtą dokumentą, o ne kaip į kažkokį popierių. Mes turim pavyzdžių, kai pasakoma: oi, aš visai pamiršau, kad turiu tas akcijas. Bet politikas tokių dalykų negali pamiršti“, – sako M. Romerio universiteto Politikos mokslų katedros vedėjas Gintaras Aleknonis.

Parlamente šiuo metu dirba 39 milijonieriai, Vyriausybėje – 4. 2009-aisiais metais, kai Lietuva veržėsi diržus, Seime atsirado net 5 nauji milijonieriai.