Apie ketinimus Lenkijoje eksponuoti Vilniaus arkikatedros lobyną Lietuvos katalikų bažnyčios vadovas su Lietuvos dailės muziejaus direktoriumi kalbėjosi penktadienį prezidentūroje. "Ponas Romualdas Budrys patikino, kad nerengtų parodos neatsiklausęs manęs, arkivyskupo. Tai tik tiek žinau - žurnalistai daugiau sužinos, jei paieškos", - sakė kardinolas.

R. Budrio teigimu, mintis Lenkijoje eksponuoti Vilniaus arkikatedros lobyną ar jo dalį kilo dar tuomet, kai į Lietuvą buvo atvažiavęs Varšuvos nacionalinio muziejaus direktorius Ferdinandas Ruszczycas.

"Mes Ferdinando Ruszczyco paprašėme Lietuvos valstybės 750 metų jubiliejaus proga (2003 metų liepą - ELTA) rengiamai didžiulei istorinio portreto parodai "Lietuvos valstybės kūrėjai" iš Lenkijos muziejų paskolinti beveik 100 portretų. Susitikime su prezidentu Ferdinandas Ruszczycas savo ruožtu paprašė atėjus laikui Varšuvos nacionalinio muziejaus Lobyno salėje parodyti tokią išskirtinę vertybę kaip Vilniaus arkikatedros lobynas", - prisiminė R. Budrys.

Paklaustas, ar dėl to tarėsi su kardinolu, muziejaus direktorius sakė, kad apie parodą galima kalbėti tada, kai projektas tampa realybe.

"Ateinančiais metais Lietuvos kultūros dienų metu Varšuvos nacionalinio muziejaus Lobyno salėje eksponuoti dalį lobyno - kol kas tik pasiūlymas. Jei jis taps realia programa, bus derinama su kardinolu, nes dabar net nežinoma parodos apimtis", - Eltai sakė R. Budrys.

Muziejaus vadovo žodžiais, "kol negimė veršelis, negalima jam dirti kailio" - kol nėra jokių protokolų apie parodos įgyvendinimą, neteisinga ją pristatyti kaip realizuotą faktą ir kaltinti muziejų saviveikla.

Arkikatedros lobyno perdavimo bažnyčiai klausimą pagal Šventojo Sosto ir Lietuvos valstybės susitarimą pavesta spręsti dvišalei Kultūros ministerijos ir Vyskupų konferencijos komisijai. Dėl vertybių nuosavybės atkūrimo Bažnyčiai kardinolas yra kreipęsis į Kultūros ministeriją.

Pasak R. Budrio, kol bus perduotos tikrajam savininkui, vertybės saugomos specialioje seifinėje Lietuvos dailės muziejaus saugykloje. Vilniaus katedros lobynas - vertingiausia Lietuvos sakralinio meno kolekcija. Nuo 1999-ųjų iki 2004-ųjų pabaigos ji buvo eksponuota parodoje "Krikščionybė Lietuvos mene".

Lobynas pradėtas kaupti iškart po 1387 metų Lietuvos krikšto ir Vilniaus katedros įsteigimo. Pirmiausiai į jį pateko Gediminaičių Jogailos ir Vytauto bei jų žmonų dovanoti brangūs liturginiai reikmenys, Lietuvos krikšto proga iš svetur atsiųstos dovanos.

Ilgainiui Vilniaus šventovėje buvo sukaupta unikalių monstrancijų, bažnytinių taurių, relikvijorių ir kitų daiktų, dažniausiai pagamintų iš sidabro bei paauksuotų ir puoštų brangakmeniais, taip pat bažnytinių drabužių bei gobelenų kolekcija.

Lietuvos valstybės klestėjimo laikais - XVI amžiuje ir XVII amžiaus pradžioje - unikaliais sakralinio meno turtais Vilniaus katedros lobynas galėjo konkuruoti su visoje Europoje garsėjusiais Lietuvos valdovų rinkiniais, saugotais Didžiųjų kunigaikščių rūmuose.

Dalis lobyno prarasta per karus ir suirutes, tačiau įvairiais laikais jis buvo papildomas naujomis dovanomis. Prasidėjus Antrajam pasauliniam karui vertybės buvo užmūrytos arkikatedros sienoje. 1985-aisiais lobyno slėptuvė atrasta, o vertybės atiduotos Lietuvos dailės muziejui.

"Katedros lobynas priklauso katedrai, ir čia nėra jokių kalbų, tačiau šiuo metu jis yra valstybės globojamas, muziejuje saugomas, ir mes juo disponuojame", - sakė muziejaus vadovas R. Budrys.