Dviejų dienų kelionės metu L.Linkevičius ir jį lydintys kariškiai aplankė Afganistane tarnaujančius SOJ eskadrono "Aitvaras 04" karius, kurie maždaug po mėnesio grįš į Lietuvą po pusmetinės tarnybos JAV vadovaujamoje misijoje "Tvirta taika" ("Enduring freedom").

Spaudos konferencijoje Vilniaus oro uoste L.Linkevičius patvirtino, kad specialiųjų pajėgų kariai į Afganistaną daugiau nebebus siunčiami, nes "reikia patausoti jėgas" ir imti ruoštis SOJ delegavimui į NATO greitojo reagavimo pajėgas. Nuo 2002 metų pusmetinėse misijose Afganistane dalyvavo keturi Lietuvos SOJ eskadronai, dalis karių ten pabuvojo po du kartus, o kai kurie kariai - ir po tris.

"SOJ parengtis rodo ir Lietuvos lygį. Mūsų vyrai vertinami tik aukščiausiais balais ir yra vieni geriausių Afganistane tarnaujančių karių", - teigė L.Linkevičius.

"Sėkminga SOJ reforma lėmė tai, kad šis junginys gali atlikti bet ką", - sakė Afganistane kartu su ministru karius vizitavęs Lietuvos kariuomenės vadas generolas majoras Valdas Tutkus.

SOJ sudaro Ypatingosios paskirties tarnyba, Kaune dislokuotas Vytauto Didžiojo jėgerių batalionas, povandeninių veiksmų komanda ir specialioji sraigtasparnių grandis. Be YPT karių ir jėgerių, kiekvienoje misijoje Afganistane patirties įgijo ir kovos plaukikai.

Ministras ir kariuomenės vadas teigė, kad geriausių vertinimų nusipelnė ir kiti Afganistane tarnaujantys Lietuvos kariai - Kabule dirbantys logistikos specialistai ir oro erdvės kontrolierius, Provincijų rekonstrukcijos komandose dirbantys du karo medikai.

L.Linkevičius, lygindamas prieš pusantrų metų Afganistane busvusią situaciją su naujais įspūdžiais, stebėjosi gerais pokyčiais šioje Vidurio Azijos šalyje.

"Nors tai vis dar viena skurdžiausių pasaulio valstybių, akivaizdus progresas - nemažai investavo ir Azijos rekonstrukcijos bankas, JAV vyriausybė", - sakė L.Linkevičius.

Anot jo, tarptautinių pajėgų įsteigtų Provincijos atstatymo komandų padaugėjo nuo 4 iki 19-kos.

"Sėkmingi Afganistano prezidento rinkimai (kuriuos laimėjo Vakarų remiamas Hamidas Karzai - BNS) , kuriuose dalyvavo maždaug 40 proc. moterų, Talibano režimo laikais neišėjusių iš namų, rodo didelį tarptautinės koalicijos laimėjimą", - sakė L.Linkevičius.

V.Tutkaus teigimu, kai kurios Lietuvos pajėgų šiemet pavasarį ir vasarą atliktos operacijos padėjo užtikrinti rinkimų saugumą keliose Afganistano vietose.

Prieš du dešimtmečius Afganistane, būdamas sovietinės kariuomenės kariuomenės leitenantu, tarnavęs V.Tutkus teigė, kad dauguma šalies gyventojų palankiai žiūri į tarptautines pajėgas.

"Sovietinė kariuomenė buvo de facto okupacinė. Tuomet prieš mus kariavo didesnė dalis tautos, į mus šaudydavo ir vaikai, ir senoliai. Sovietinė kariuomenė į Afganistaną atnešė karą, dabartinė tarptautinė koalicija jį stabdo. Afganistano žmonės pavargo nuo 30 metų trunkančio karo", - pasakojo V.Tutkus.

L.Linkevičius apgailestavo, kad Afganistano ekonomika neturi jokių išteklių, išskyrus narkotikų plantacijas, kurias sunaikinus, vietos gyventojai neteks pajamų šaltinio ir vėl imsis ginklų.

Todėl, anot ministro, labai svarbu, kad kuo daugiau tarptautinių organizacijų, taip pat - ir Europos Sąjunga, imtųsi įgyvendinti ekonomiką ir užimtumą skatinančius projektus, tarp jų - gyvybiškai svarbiose energetikos ir drėkinimo srityse.

"Jeigu projektai nebus pradėti, taikos procesas nebus išnaudotas", - sakė ministras.

Pasak L.Linkevičiaus, Lietuva svarstys galimybę suteikti paramą kuriamai Afganistano kariuomenei - prisidėti prie karių mokymo proceso ir paremti materialiai, perduodant kai kurių sovietinės gamybos karinių atsargų.