Vilniaus miesto mero Remigijaus Šimašiaus iniciatyva liepos gale nuo Mokslų akademijos Vrubleskių bibliotekos nukėlus Jono Noreikos atminimo lentą, pastaroji žinia pasiekė ir užsienio žiniasklaidą, rašoma Tėvynės Sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų pranešime spaudai.

„Straipsnis, kuriame pristatoma trijų žmonių nuomonė (Dovydo Katzo, Jono Noreikos anūkės Silvios Foti ir Granto Gichino) yra angažuotas, šališkas, kupinas šmeižto ir melo, stokojantis istorinių argumentų”, – teigia L. Kasčiūnas, kuriam antrina A. Ažubalis.

Jo teigimu, straipsnyje rašomi faktai sukuria prielaidą abejoti dėl demokratijos Lietuvoje veikimo.

„Visas straipsnis apskritai ne tik diskredituoja Joną Noreiką-Generolą Vėtrą, bet ir kelia abejonę dėl demokratijos Lietuvoje legitimumo. Toks šmeižtas ir melas stiprina interpretaciją, kad Lietuvos valstybingumas iš esmės yra fašizmo kūrinys. Taip pat yra visiškai nuvertinama komunistinė okupacija ir jos padariniai. Neatsižvelgiama į dvigubos okupacijos istorines aplinkybes”, – komentuoja A. Ažubalis.

Konservatoriai prašo L. Linkevičiaus netylėti ir išsakyti poziciją dėl Politico.eu straipsnio, kuriame šmeižiamas J. Noreika, pasitelkiant Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro 2018 m. liepos 18 d. išaiškinimą dėl šios istorinės asmenybės veiklos. Jame teigiama, jog J. Noreikos veikla nelaikytina kolaboravimu.