Vilniaus savivaldybės Administracijos direktoriaus pavaduotojas Adomas Bužinskas LNK vardijo visus antradienį fiksuotus pažeidimus.

„Savivaldybė fiksuoja šiek tiek kitokius pažeidimus, nei policija. Policija savo ruožtu nustatys žmonių skaičiaus pažeidimus, ar tuos žmones, kuriems pasirodė gera idėja mėtyti akmenis į pareigūnus. Savivaldybė iš savo pusės žiūri į ūkinius reikalus. Tai renginio organizatoriai buvo įsipareigoję sutvarkyti teritoriją po renginio. Tai tas nebuvo padaryta. Vien tai miestui kainavo virš tūkstančio eurų, ta sąskaita bus pateikta organizatoriams“, – teigė jis.

A. Bužinskas teigė, jog mieste palikus „bardaką“ teks už jį atsakyti.

Taip pat fiksuoti ir automobilių statymo pažeidimai.

„Taip pat fiksavome daug rinkliavos pažeidimų – daug automobilių pastatytų ir nesusimokėjusių. Taip pat fiksavome ir kelių eismo taisyklių pažeidimus – automobiliai ant perėjų, šaligatvių“, – užfiksuotus pažeidimus vardijo A. Bužinskas.

„Tai mes miesto biudžetą papildysime, daugiau nei 300 baudų esame išrašę“, – sakė Vilniaus miesto savivaldybės atstovas.

Paklaustas, ar protestų sostinėje artimiausiu metu tikrai nebus, A. Bužinskas teigė, jog iki šiol į ateitį išduotus leidimus susirinkimams bus atšaukti ir persvarstyti.

„Nes ir kontekstas pačioje valstybėje yra pasikeitęs. Ir matome, kad yra rizika, jog mitingai gali baigtis panašia eiga. Todėl juos svarstysime iš naujo. Ir jei jau nuspręsime jų neišduoti, tai greičiausiai visas aiškinimasis persikels į teismą“, – sakė savivaldybės atstovas.

A. Bužinskas teigė, jog proteste dalyvavę asmenys planavo ir daugiau protestų.

„Gal pavardės formaliai keičiasi, bet veidai lieka tie patys“, – sakė jis.

Jo teigimu, bus inicijuojami ir Susirinkimų įstatymo pakeitimai.

„(Šie įvykiai, aut. p.) parodė, jog dabartiniai įstatymai, kurie apibrėžia susirinkimų teisę nėra iki galo veiksnūs. Nes savivaldybė turi visas teises išduoti leidimą, o išdavus jį nebeturi jokių galimybių vienaip ar kitaip užkardyti vykstančius pažeidimus. Čia yra viena ir priežasčių, kodėl mes inicijuosime Susirinkimų įstatymo pakeitimus ir teiksime juos Seimui“, – tikino LNK pašnekovas.

A. Bužinskas teigė, jog į leidimo susirinkimui išdavimo procesą norėtų įtraukti iš Valstybės saugumo departamento (VSD) atstovus.

Apie 5 tūkst. žmonių antradienį buvo susirinkę prie Seimo Vilniuje išreikšti nepritarimą Vyriausybės planuojamiems ribojimams, skirtiems imuniteto nuo koronaviruso neturintiems ir nesitestuojantiems žmonėms.

Pasibaigus Seimo posėdžiui dalis protestuotojų užtvėrė išėjimus iš parlamento rūmų bei išvažiavimą iš vidinio Seimo kiemo. Pareigūnams ėmus juos atitraukti nuo pastato, kilo riaušės – į pareigūnus mėtyti buteliai, signalinės raketos, prieš protestuotojus panaudotos ašarinės dujos.