STT paskelbė, jog įtarimų sukėlė ir didžiulės vertės pirkimas, vertinamas daugiau nei 7,8 mln. eurų. DELFI duomenimis, šie pinigai turėjo nukeliauti į tyrime jau figūruojančių asmenų kišenes.

Į milijonus pretendavo viena kompanija

DELFI žiniomis, STT sudomino Vidaus reikalų ministerijai (VRM) pavaldaus Informatikos ir ryšių departamento (IRD) pirkimai, kuriuose triumfavo tyrime figūruojanti kompanija „NT Service“, kurios vadovas Peisachas Kačerginskis yra tarp įtariamųjų šioje byloje. O pirkimai tikrai įdomūs.

Peisahas Kačerginskis
Didžiausias STT sudominęs IRD pirkinys – Vidaus reikalų skaitmeninės mobiliojo radijo ryšio sistemos techninio aptarnavimo paslaugų pirkimas. Čia konkurse triumfavo „NT Service“, pateikusi jungtinį pasiūlymą su valstybės įmone „Infostruktūra“, taip pat pavaldžia VRM.

Tiesa, terminas „konkursas“ skamba keistai, kai jame dalyvauja tik vienas dalyvis. O taip šiuo atveju ir buvo.

Kainą sumažino trupiniais

Viešai skelbiamose IRD pirkimų ataskaitose nurodoma, jog iš pradžių Vidaus reikalų skaitmeninės mobiliojo radijo ryšio sistemos techninio aptarnavimo paslaugos buvo perkamos per atvirą konkursą. Tiesa, konkurse tebuvo vienintelis dalyvis – jungtinis „NT Service“ ir „Infostruktūros“ pasiūlymas.

Beje, priimtas jis nebuvo. Pernai balandį IRD atmetė „NT Service“ ir „Infostruktūros“ pasiūlymą paslaugas teikti už 9,09 mln. Lt (apie 2,63 mln. eurų) per metus. Atmetimo motyvas – per didelė kaina.

Tačiau procesas tuo nesibaigė. IRD perėjo prie neskelbiamų derybų stadijos ir toliau derėjosi su vieninteliu dalyviu. Rezultatas – pernai, rugpjūčio 8 d., pasirašyta trejų metų sutartis už kiek daugiau nei 27,233 mln. Lt (7,887 mln. eurų). Palyginti su pirmojo pasiūlymo kaina, „NT Service“ ir „Infostruktūros“ paslaugos trejų metų laikotarpiui derybose atpigo apie 38,22 tūkst. Lt (11,07 tūkst. eurų). Arba 0,14 procento.

Aiškėja E. Raistenskio vaidmuo?

IRD darbuotojai DELFI informavo, kad departamento viešuosius pirkimus realiai vykdo kita VRM pavaldi struktūra – Turto valdymo ir ūkio departamentas (TVŪD), kur direktoriaus pavaduotojo pareigose darbavosi vienas įtariamųjų, buvęs vidaus reikalų ministro patarėjas Ervinas Raistenskis.

Ir tai ne vienintelis su VRM ryšio sistemomis susijęs pirkimas, kuriame pasisekė P. Kačerginskio verslui.

Būta ir tiesiogiai TVŪD vykdytų pirkimų, susijusių su ta pačia vidaus reikalų ryšio sistema, kur puikiai sekėsi „NT Service“.

2013 m. Turto valdymo ir ūkio departamentas prie VRM su „NT Service“ ir „Infostruktūra“ sudarė sutartį už 164,64 tūkst. Lt (47,68 tūkst. eurų). Vienoje iš konkurso dalių su gerokai mažesne kaina (apie 20 tūkst. eurų) dalyvavęs koncernas „Alga“ buvo pašalintas, nes, kaip teigiama pirkimo ataskaitoje „nepagrindė pasiūlytą neįprastai mažą kainą“. Ir laimėtojais tapo „NT Service“ su „Infostruktūra“, kurių pasiūlymo vertė siekė beveik 105 tūkst. Lt (30,41 tūkst. eurų).

Dar viename TVŪD pirkime „NT Service“ ir „Infostruktūros“ kompanija taip pat turėjo puikius šansus. Pernai vykdytame Vidaus reikalų skaitmeninės mobiliojo radijo ryšio sistemos bazinės ir abonentinės įrangos, funkcionalumo ir valdymo saugumo didinimo komponentų pirkime jų pasiūlymas vėlgi buvo vienintelis. Atrodė, sandoris garantuotas, tačiau pernai, gruodžio 11 d., TVŪD nutraukė pirkimo procedūras. Tuo metu jau buvo žinoma, kad STT mina ant kulnų „NT Service“, o P. Kačerginskis ir E. Raistenskis tapo įtariamaisiais.

S. Skvernelis: sustabdytas ne vienas įtartinas pirkimas

Vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis DELFI teigė negalįs nei patvirtinti nei paneigti, jog STT domisi būtent IRD didžiulės vertės pirkimu, kur triumfavo „NT Service“ ir „Infostruktūra“. Tačiau ministras neslepia, jog ir čia STT domina informacinių technologijų (IT) paslaugos, kuriomis verčiasi „NT Service“.

Saulius Skvernelis
„Veiksmai, atlikti ministerijoje, susiję su IT sritimi. Tą aš galiu patvirtinti. Kratos buvo atliekamos ministerijos padaliniuose, darbuotojų darbo vietose, kurie yra šios srities specialistai“, - kalbėjo S. Skvernelis.

Pasak jo, STT krėtė jau minėto IRD ir Elektroninės valdžios skyriaus patalpas.

Ministras taip pat patvirtino, kad paskutinis Turto valdymo ir ūkio departamento pirkimas, kuriame gautas tik „NT Service“ ir „Infostruktūros“ pasiūlymas, buvo nutrauktas jo iniciatyva.

„Ir ne vienas toks pirkimas“, - sakė S. Skvernelis.

VRM vadovas neslepia, jog jeigu teisėsauga neprašys nuo pareigų nušalinti su nešvariais pirkimais galimai susijusius asmenis, tai padarys jis pats.

„Jeigu nebus procesinis sprendimas priimtas ikiteisminio tyrimo institucijos, prokuratūros, tai padarysime mes patys“, - teigė pašnekovas.

Anot ministro, VRM visokeriopai padeda STT tyrimui ir, kiek įmanoma, vykdo savarankišką informacijos apie galimą korupciją analizę. „Dabar tvirtinasi tie dalykai. Tikrai kėlė įtarimų tam tikri pirkimai“, - reziumavo S. Skvernelis.

„Tvarkiečių“ skandalas prasidėjo pernai spalį – po to, kai STT atliko kratas partijos ir galimai nešvariuose viešuosiuose pirkimuose veikusių įmonių patalpose. Trečiadienį pranešta, jog atlikti papildomi poėmiai ir kratos: trečiadienį atlikta apie 40 kratų ir dokumentų poėmių bendrovėse ir vienuolikos su galimai nusikalstama veika susijusių asmenų gyvenamosiose ir darbo vietose. „Tvarkiečiai“ patvirtino, jog STT agentai taip pat sugrįžo į partijos būstinę ir susirinko šūsnį buhalterinių dokumentų.

Ankstesnėje tyrimo stadijoje įtariamaisiais įvardinti penki asmenys: prodiuseris Rolandas Skaisgirys, buvęs vidaus reikalų viceministras Algimantas Juocevičius, buvęs ministro Dailio Alfonso Barakausko patarėjas Ervinas Raistenskis ir du verslininkai – R. Skaisgirio bičiulis, įmonės „Pradas Media“ vadovas Justinas Garliauskas bei bendrovės „NT Service“ vadovas Peisachas Kačerginskis.

Šiame tyrime su specialiojo liudytojo statusu apklaustas ir eksministras D. A. Barakauskas. Šis statusas – per žingsnį nuo tapimo įtariamuoju. Dar vienas peilio ašmenimis vaikštantis „tvarkietis“ – Seimo narys Rimas Antanas Ručys, kurio kabinete atlikta krata, bet tolesnių veiksmų teisėsauga negali imtis dėl politiko turimo teisinio imuniteto. Seimas prieš šventes sudarė komisiją dėl R. A. Ručio neliečiamybės panaikinimo, tačiau jos darbui nustatytas ilgas terminas – iki kovo mėnesio vidurio. Opozicijos bandymai sutrumpinti komisijos darbo laiką buvo nesėkmingi.