Aiškėja, kad prasidėjus bendrosios populiacijos skiepijimui nuo koronaviruso, žmonės patys turės registruotis internetu (per sistemą esveikata.lt), o skiepą pirmiau gaus tas, kuris užsiregistruos pirmas. Tai, remdamasi „Kauno dienos“ publikacija, pranešė naujienų agentūra BNS.

Buvęs sveikatos apsaugos ministras iš esmės tokio sumanymo nekritikuoja. Jo nuomone, sunkumų galėtų kilti nebent pradžioje.

„Pirmomis valandomis, kai pasileis, tai turbūt bus toks „Bado žaidynių“ efektas. Yra žmonių, kurie labai laukia skiepo (dėl įvairių priežasčių – nori kažkur vykti, nori kažką daryti), tad startas gali būti ir toks. Reikia pasakyti žmonėms, kad gali būti kažkokių sutrikimų, bet paskui, kai srautai išsivaikščios, tai neturėtų būti problema. Čia turbūt yra patogiausias būdas“, – sakė A. Veryga.

Jo nuomone, pats Esveikata.lt portalas yra pakankamai patogus naudotis.

„Tai yra pacientų portalas, kur galima jungtis. Ir Jūs galite prisijungti ir pasižiūrėti, kokioje įstaigoje lankotės. Aš ten pasižiūriu savo duomenis, man visada viskas jungiasi. Ten randu, kokie man vaistai paskirti, kokie vizitai ir tyrimai numatyti.

Nematau tame jokios problemos, naudojuosi ir man patinka, man tai yra patogu. Ne visiems žmonėms, ypač vyresniems, tai gali būti labai patogu. Todėl tikriausiai turėtų būti ir kitokia galimybė užsiregistruoti, pavyzdžiui, telefonu“, – svarstė A. Veryga.

Buvęs sveikatos apsaugos ministras nemato patogesnio būdo sudaryti galimybę žmonėms registruotis. Jo nuomone, nebūtų teisinga tokią naštą sukviesti visus savo pacientus skiepytis patikėti, pavyzdžiui, šeimos gytytojams.

„Šeimos gydytojas paprastai apylinkėje turi apie tūkstantį žmonių (gali būti ir daugiau). Dalis jų jau bus paskiepyta , bet ar tikrai reikia užkrauti tą darbą? Šeimos gydytojo komanda gi tikrai turi tiesioginio pagrindinio darbo: konsultuoti, teikti sveikatos priežiūros paslaugas. Jeigu reikėtų aktyviai kviesti žmones skiepytis, tada reikėtų ieškoti papildomų žmonių“, – teigė A. Veryga.

Didžiausi sunkumai komunikacijoje

Parlamentaro įsitikinimu, dabar pagrindiniai sunkumai, susiję su vakcinacijos procesu, yra susiję su komunikacija.

„Griūvantis pasitikėjimas kai kuriomis vakcinomis, žmonių atsisakymas skiepytis, noras rinktis vakciną, yra su komunikacija susiję dalykai. Ir medikai skundžiasi, kad reikia ilgai aiškinti, įtikinėti dėl kai kurių vakcinų , tai yra komunikacijos bėdos“, – sakė A. Veryga.

Komentuodamas žinias, kad dalis valstybių (Nyderlandai, Airija, Danija, Norvegija, Islandija, Italijos Pjemonto regionas) atidėjo skiepijimą „AstraZeneca“ vakcina, buvęs sveikatos apsaugos ministras pabrėžė, kad tie sprendimai daugeliu atvejų yra politiniai.

„Sprendimą priima politikas, o raminti turi ekspertas. Tada gaunasi disonansas. Man atrodo, kad yra labai daug suklaidintų žmonių“, – teigė A. Veryga.

Masinės vakcinacijos starto tikimasi pavasario pabaigoje

Masinės vakcinacijos starto tikimasi pavasario pabaigoje, Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) atstovai kol kas negali pasakyti nei tikslios jo datos, nei per kiek laiko bus paskiepyti norintieji.

Tačiau vakcinavimo tvarka keisis – prasidėjus masiniam vakcinavimui žmonės užsiregistruoti skiepui turės patys, rašo „Kauno diena“, kurį cituoja BNS.

„Kai pradėsime masinę vakcinaciją, bus bendra registracija visiems gyventojams – nesvarbu, kiek kuriam metų, – 45 ar 21. Visi esveikata.lt portale galės užsiregistruoti skiepui laisvu vizito laiku, o jei tokio nebus, atsistoti į eilę ir laukti. Kas nesinaudoja kompiuteriu ar nemoka užsiregistruoti internetu, galės tai padaryti telefonu, skambindami į vakcinacijos centrą“, – aiškina SAM Elektroninės sveikatos sistemos ir informacinių išteklių skyriaus vyriausiasis specialistas Lukas Galkus.

„Kas pirmesnis užsiregistruos, tas greičiau ir gaus skiepą. Kitiems gali tekti palaukti, nes vakcinų tiekimas nėra toks, kad patenkintų visų poreikius“, – pridūrė jis, paklaustas, ar elektroninė sistema atlaikys norinčiųjų registruotis skiepui srautus.

Anot jo, kai bus baigti skiepyti vyresni nei 65-erių asmenys, tuomet bus pradėti skiepyti jaunesni ir sergantieji lėtinėmis ligomis.

Pradėjus masinį vakcinavimą, anot SAM specialisto, bus skiepijami visi norintieji vyresni nei 16 metų gyventojai, o jos pradžią nustatys Sveikatos apsaugos ministerija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (597)