Kaip jau rašė DELFI, Vilniaus pareigūnai informavo, kad rugpjūčio 21 d. tabore pareigūnai pastebėjo grupę asmenų, kurie aiškiai kažko laukė. Tabore būrys ne romų tautybės žmonių sukelia įtarimų ‒ būtent šioje vietoje yra platinamos narkotinės medžiagos. Pareigūnai pastebėjo, kaip vienas vyras perdavė folijos lankstinuką kitam vyrui. Pamatę policijos pareigūnus, abu vyrai išmetė folijos lankstinukus.

Vėliau policijos pareigūnai patikrino vieną iš Naujininkų rajone esančių butų ‒ šiame socialiniame bute šiuo metu gyvena anksčiau tabore gyvenusi romų tautybės šeima. Pareigūnus nustebino butassavo prabanga. Jis apstatytas prabangiais baldais, paveikslais, technika. Taip įrengtas socialinis būstas turbūt prabangiausias Lietuvoje.

Bute kratos metu rasta apie 12 g gryno kiekio narkotinių medžiagų, daugiau nei 1 100 eurų, įtariama, gautų nusikalstamu būdu. Iš visų ten buvusių romų tautybės asmenų buvo sulaikytos moteris (gimusi 1976 m.) ir jos dukra (gimusi 1997 m.). Motina jau teista už prekybą narkotinėmis medžiagomis. Teismas ją suėmė, o dukros pasigailėjo.

Šiame būste lankėsi jau anksčiau

Vilniaus miesto savivaldybės Administracijos direktoriaus patarėja Ilma SkuodienėDELFI diena“ laidoje papasakojo daugiau detalių apie šią situaciją. Anot jos, apie žmones, kurie gyveno šiame bute, tikrai buvo žinota.

„Kas gyveno šiame bute, tikrai buvo žinoma. Šių metų sausio mėnesį buvo pasirašyta nuomos sutartis. Svarbu paminėti, kad šis būstas šeimai, kuri gyveno bute, buvo suteiktas eilės tvarka. Nebuvo jokių išimčių. Reikia pabrėžti, kad kiekviename būste lankosi atstovai vieną kartą per metus, jeigu nėra nusiskundimų. Šiame būste paskutinį kartą socialinio būsto atstovai lankėsi birželio 20 dieną. Būstas buvo tvarkingai prižiūrimas. Buvo užfiksuota, kad jis buvo tinkamai prižiūrimas“, – laidoje sakė I.Skuodienė.

Pasiteiravus, ar tikrai tokią prabangą gali leisti žmonės, kurie gyvena socialiniame būste, moteris tikino, kad šeima turi deklaruoti savo pajamas, o iš nuotraukų, anot jos, negalima pasakyti, kad bute esantys daiktai yra labai brangūs.

„Aš noriu pabrėžti, kad socialinis būstas suteikiamas teisės aktuose nurodyta tvarka. Viena iš priežasčių, kodėl jis yra suteikiamas, yra turto ir pajamų deklaracija. Antra, socialinio būsto atstovai, apsilankydami būste, jie nevertina daiktų, kurie yra tame bute. Žiūrint į būtent šio būsto daiktų nuotraukas, gana sunku pasakyti, kokia yra jų vertė. Galbūt žmonės rado rėmėjų. Kiekvienais metais šeima turi deklaruoti pajamas“, – patikslino specialistė.

Bendradarbiauja su pareigūnais

Ji taip pat tikino, kad tokiose situacijose yra glaudžiai bendradarbiaujama su policija.

„Kalbant apie integraciją iš Taboro į miesto gyvenimą, mes glaudžiai bendradarbiaujame su policija. Jeigu matome įtarimų, tikrai tai yra labai svarbu“, – kalbėjo I.Skuodienė.

Pasiteiravus, ar buvo aiškinamasi, kuo užsiima šeima, moteris tikino, kad tokia informacija išaiškėja metų eigoje.

„Taip, jie pateikė turto deklaraciją. Joje nėra nurodoma, iš kur atkeliauja pajamos. Metų eigoje yra deklaruojamos pajamos, ir iš to yra matoma, iš kur gaunamos pajamos. Jeigu namuose pamatome vazą, tikrai neklausiame šeimos, iš kur yra tie pinigai, iš kur ji atsirado“, – aiškino specialistė.

„Norėčiau pabrėžti, kad yra svarbu ne tik turto, bet ir pajamų deklaracija. (…) Visas žmogaus pajamas vertina Mokesčių inspekcija, ji vertina, kaip jūs gyvenate ir pragyvenate. Socialinio būsto atstovai papildomai to nevertina. Svarbu, kad jūs užpildytumėte turto ir pajamų deklaracijas, nurodyti savo pajamas ir turite galimybę stoti į socialinio būsto eilę. Antra, gali būti socialinio būsto išimtys. Pavyzdžiui, gaisrų ar potvynių situacijos arba auginant neįgalius vaikus“, – taip pat patikslinino savivaldybės atstovė.

Žmonės gali būti iškeldinti

Ji taip pat akcentavo tai, kad yra tikrinami žmonės, kurie nori gauti socialinį būstą ir jie turi stovėti eilėje.

„Aš norėčiau pasakyti, kad labai sunku vien iš nuotraukų kalbėti apie prabangą, tai parodo žmogaus gaunamos pajamos. Antra, ar visi žmonės gali apeliuoti, taigi priėjus eilę, dar kartą vertinamas turtas, ar tikrai žmogus gali gauti tą būstą. Aš manau, kad policija įvertins visą esamą situaciją. Mes imsimės tam tikrų veiksmų, o dabar nėra kažkokios bendros informacijos. Sprendimai įvairūs – galima net iškeldinti, bet dabar yra per mažai informacijos“, – kalbėjo I.Skuodienė.

Ilma Skuodienė

Jeigu pasitvirtins, kad socialiniame būste prekiaujama narkotikais, žmonės bus iškeldinti.

„Vienas iš žingsnių – iškeldinimas. Iškeldinimų yra būta. Yra situacijų, kai kreipiamasi į teismą dėl piktnaudžiavimo atvejų. Pavyzdžiui, nuslepiamos pajamos, subnomuojamas būstas. Yra tikrai labai įvairių situacijų“, – kalbėjo moteris.

Patvirtino, kad rasta narkotikų

Tuo tarpu Policijos generalinio komisaro pavaduotojas Edvardas Šileris patikslino, kad bus atliekama ekspertizė, bet patvirtino, kad narkotikų tikrai buvo rasta.

„Buvo rasta įvairiausios rūšies narkotikų. Buvo rasta heroino, kokaino, bet tiksliau atsakys ekspertizė, kuri bus padaryta“, – kalbėjo jis. „Faktas, kad tendencijos šiek tiek keičiasi. Žmonės pradeda naudotis socialinėmis paslaugomis, kai oficialiai atrodo, kad žmogus gyvena labai neturtingai, bet akivaizdu, kad žmonės gyvena ne pagal pajamas ir galimai pelnosi iš narkotikų. Kuo toliau, tuo labiau matome, kad išimamos vis didesnės grynųjų pinigų sumos.“

Paklausus, kaip, jo nuomone, realiai įvertinti žmonių, kurie nori socialinio būsto, pajamas, jis tikino, kad reikia dažnesnių ir periodinių patikrinimų.

„Bendradarbiaujant visada yra vietos, kur tą bendradarbiavimą gerinti. Jeigu ikiteisminio tyrimo duomenys leidžia įtarti neteisėtą veiką, ją mes užfiksuojame, tačiau nemanau, kad institucijos turėtų daryti kažkokias masines informacijos teikimo sistemas, tačiau vertinant riziką, kaip ir kam teikti socialinius būstus, manau, kad savivaldybė tikrai turi imtis priemonių, patikrinti. Net ir skyrus pašalpą ar būstą, reikia periodiškai patikrinti, kaip žmogus gyvena, pažiūrėti, ar parama tikslingai skirta“, – sakė E.Šileris.

Edvardas Šileris

Paklausus, ar pareigūnai žinojo šį tašką, jis patvirtino, kad taip.

„Aš pasakyčiau, kad pareigūnai neateina į jokį butą, jeigu nėra reikalo. Buvo atliekamas tyrimas ir užfiksuota vieta, kur galimai prekiaujama narkotikais“, – kalbėjo E.Šileris.

Komisaro pavaduotojas taip pat pabrėžė, kad Taboras traukiasi, tačiau narkotikų problema šiame taške tikrai išlieka.

„Prekyba narkotikais vyksta. Matome tendenciją, kad prekyba narkotikais mažėja, kad Taboras traukiasi, bet, žinoma, problema vis tiek išlieka. Greito rezultato per vieną dieną neįmanoma pasiekti. Tabore ši problema yra akivaizdžiausia. Tai didelė teritorija, žinoma, yra nemažai ir kitose Vilniaus vietose. Platinama ir ineternete, bet mes fiksuojame tai ir perduodame bylas į teismą“, – kalbėjo E.Šileris.