Kaip pasakojama Eglės Račkauskaitės reportaže, miręs kūdikis į ligoninę atvežtas iš vieno Kelmės rajono kaimo, jam nebuvo nė metų.

„Ant kūdikio veido buvo daugybinių nubrozdinimų, kraujosruvų. Deja, kūdikis neišgyveno. Sulaikyta įtariamoji 39 m. motina ir pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl neatsargaus gyvybės atėmimo“, – apie nelaimę kalbėjo Lietuvos policijos atstovas Ramūnas Matonis.

Jeigu moteris būtų pripažinta kalta dėl savo mažylio mirties, jai grėstų iki 4 metų laisvės atėmimo. LNK duomenimis, moteris kūdikį namie buvo palikusi su kitu 12 m. sūnumi. Greitąją įtariamoji iškvietė grįžusi namo.

„Nustatėme, kad jis mirė namuose, ant kūno yra sužalojimo žymių,“ – žurnalistams sakė Kelmės rajono policijos viršininkas Dalius Pakuraitis.

Paklaustas, kur tuo metu buvo mažylio motina, D. Pakuraitis patikino, kad pareigūnai šias aplinkybes aiškinasi. „Jos nebuvo kokias septynias valandas“, – teigė pareigūnas ir pridūrė, kad mirusio kūdikio motina buvo blaivi.

Kaip teigiama reportaže, pareigūnai tiria kelias nelaimės versijas. Šeima vaiko teisių specialistams buvo žinoma nuo tada, kai joje dar buvo tik vienas vaikas, tačiau duomenų, kad motina turėtų problemų su alkoholiu, nėra.

„Vaiko teisių tarnyba pirmą pranešimą apie šią šeimą gavo 2018 m. gruodžio mėnesį, ir tai buvo ne tiesioginis smurtas prieš vaiką, bet dėl tam tikros traumuojančios aplinkos, dviejų sugyventinių konfliktų. Vaiko teisių specialistai tuomet nustatė pirmą grėsmės lygį“, – žurnalistei teigė Valstybinės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos vadovė Ilma Skuodienė.

Vyresnysis vaikas iš šeimos perkeltas į saugią aplinką, specialistai stebės, kaip toliau klostysis tyrimas, ir spręs, kokių veiksmų imtis dėl paauglio priežiūros. Pirminiais duomenimis, motina tikina vaikus palikusi, nes ėjo į darbą.

„Karantinui einant į pabaigą turbūt visi skubės grįžti į darbo vietas, bet vaikams dar mokslo metai nesibaigė, dalis vaikų lieka namuose. Labai svarbu nepalikti jų vienų, tikrai būtina atsižvelgti į amžių, galimybes“, – priminė I. Skuodienė.

Pernai dėl nepriežiūrios Lietuvoje mirė trys kūdikiai.

Prašoma suimti motiną

Šiaulių apygardos prokuratūros prokurorė Laimutė Martinavičienė, vadovaujanti ikiteisminiam tyrimui dėl kūdikio mirties Kelmės rajone šį savaitgalį, šiandien kreipėsi į Telšių apylinkės teismą dėl įtariamosios, kūdikio motinos, suėmimo, rašoma prokuratūros pranešime spaudai.

Prašoma įtariamąją suimti 1 mėnesiui, nes, kaip įtariama, būdama laisvėje ji galėtų slėptis nuo ikiteisminio tyrimo pareigūno, prokuroro ar teismo, taip pat galėtų trukdyti ikiteisminio tyrimo procesui.

39-erių metų dviejų vaikų mamai pareikšti įtarimai dėl neatsargaus gyvybės atėmimo (pagal Baudžiamojo kodekso 132 str. 1 d.) mažamečiam sūnui, kuris savaitgalį pristatytas medikams jau miręs ir su smurto žymėmis. Ikiteisminio tyrimo metu bus aiškinamasi kūdikio mirties priežastis. Šiuo metu specialisto išvada dėl mirties priežasties dar nėra gauta.

Baudžiamasis kodeksas už šį nusikaltimą numato areštą arba laisvės atėmimą iki ketverių metų.