Delfi jau skelbė, kad, remiantis šaltinių informacija, galimai įtartinų ryšių su nevienareikšmiškai vertinamais energetikos sektoriaus žaidėjais turėjusiam aukšto rango saugumiečiui Valstybės saugumo departamento vadovai pasiūlė palikti pareigas. Tačiau po to jis pasuko būtent į energetiką: net ir neturint teisės dirbti su slapta informacija jam valstybės įmonėje „Tetas“ buvo pavesta vykdyti naujų darbuotojų patikrą, beje, kaip ir ministerijoje, buvo atsakingas už antikorupcinę veiklą.

Delfi publikaciją galite rasti čia.

Ryšiai energetikoje

Kaip jau buvo rašyta, keli nepriklausomi šaltiniai VSD ir kitose institucijose Delfi patvirtino, kad R. Petrašiūnas darbą VSD paliko susiklosčius nemalonioms aplinkybėms ir buvo atleistas šalių susitarimu.

Valstybės saugumo departamente R. Petrašiūnas ėjo valdybos viršininko pareigas. Kaip Delfi liudijo keli gerai informuoti šaltiniai, tarp kurių yra esami ir buvę VSD darbuotojai, ši valdyba buvo atsakinga už slaptų pažymų rengimą. Šios pažymos pasiekdavo politikus ir kitus sprendimų priėmėjus.

Ir būtent dėl pažymų turinio kilo daugiausiai klausimų. Liudiję asmenys nurodė, kad skaitant pažymas kilo abejonių dėl to, kad jose galėjo būti pateikiama ne visa arba tendencinga informacija, kartais galbūt nemenkai nutolusi nuo realybės. Taip pat, kaip nurodė liudytojai, R. Petrašiūno vadovaujamo departamento parengtose pažymose galėjo atsispindėti energetikos ir aplinkosaugos sektoriaus žaidėjų interesai.

Buvę VSD darbuotojai Delfi teigė, kad pirmiausia įtarimų kilo tiems, kam šios pažymos buvo skirtos. Tai paskatino VSD vadovą Darių Jauniškį labiau pasidomėti savo pavaldinio ryšiais. Ir galiausiai esą paaiškėjo, kad R. Petrašiūno ryšiai energetikoje galėjo būti nederantys su žvalgybininko darbu. Tuomet, kaip liudijo buvę VSD ir Vyriausybės kanceliarijos darbuotojai, VSD vadovas D. Jauniškis ėmėsi veiksmų.

Pareigūnas iš pradžių buvo perkeltas į kitas nevadovaujančias pareigas, o vėliau apskritai paliko VSD. Iš darbo jis buvo atleistas šalių susitarimu.

Tuo metu šaltiniai Žemės ūkio ministerijoje teigė, kad į ministeriją R. Petrašiūną pastūmėjo politiniai vėjai. Esą tai yra konservatorių partijos į ministeriją pastūmėtas žmogus, kuris turi didelį ministro Kęstučio Navicko pasitikėjimą.

Kaip nurodė šaltiniai, R. Petrašiūnas aktyviai dalyvauja formuojant ministerijos ir jai pavaldžių įstaigų kadrų politiką. Esą jis padeda ministrui atsisveikinti su jam neįtikusiais darbuotojais.

„Ministras sprendimus dėl darbuotojų dažnu atveju priima pasitaręs kabinete su R. Petrašiūnu. Taigi, tikrai nemaža dalis personalo klausimų derinama. O pats R. Petrašiūnas viešumos vengia“, – teigė vienas šaltinis Žemės ūkio ministerijoje.

Dėl ryšių energetikoje darbą VSD turėjęs palikti pareigūnas galiausiai vėl pasuko į šią sritį.

Dirbdamas ministerijoje R. Petrašiūnas spėjo suktis ir Panevėžyje veikiančioje valstybinėje įmonėje „Tetas“. Šiai įmonei vadovauja Ramūnas Papinigis. Įmonės vienintelė akcininkė – kita valstybės įmonė „EPSO-G“. Abi šios įmonės veikia Lietuvos energetikos sektoriuje.
R. Petrašiūnas

Įmonės atstovai Delfi yra teigę, kad R. Petrašiūnas vykdė naujų įmonės darbuotojų patikrinimo procedūras. Tačiau net keli gerai informuoti Delfi šaltiniai nurodė, kad R. Petrašiūnas neturi teisės dirbti su slapta informacija.

UAB „Tetas“ akcininkui UAB „EPSO-G“ vadovauja Mindaugas Keizeris, akcininko teises įgyvendina Energetikos ministerija.

Delfi kreipusis į UAB „Tetas“ įmonės atstovai nurodė, kad R. Petrašiūnas dirba nuo 2021 spalio mėnesio. Jis dirba puse etato, t.y. maždaug 20 val. per savaitę.

A. Muzikevičiui siūlė „afigienas“ sąlygas

R. Petrašiūno pavardė buvo linksniuota ir kitoje istorijoje. Delfi iššifravus ir paskelbus garso įrašą, kuriame girdėti, kaip žemės ūkio ministro K. Navicko patarėjas R. Petrašiūnas Nacionalinės mokėjimo agentūros vadovui Aleksandrui Muzikevičiui siūlo aukštas pareigas Jungtiniuose Arabų Emyratuose, kad jis paliktų dabartines, kilo ažiotažas.

Pats K. Navickas, sulaukęs iš A. Muzikevičiaus kaltinimų dėl mobingo, dėl įrašo tikrumo klausimų nekėlė, bet sakė, kad savo patarėjui nedavė pavedimo A. Muzikevičiui siūlyti naujas pareigas.

Kaip rašė Delfi, K. Navickui ėmus vadovauti Žemės ūkio ministerijai tarp jo ir A. Muzikevičiaus kilo žiežirbos. Reikia priminti, kad Nacionalinė mokėjimo agentūra yra viena svarbiausių ministerijai pavaldžių įstaigų, kuri skirsto ir administruoja Europos Sąjungos paramą žemės ūkio sektoriui.
Kęstutis Navickas

Gerai informuoti šaltiniai teigė, esą ministras bandė patraukti A. Muzikevičių iš svarbaus posto, kad jo vietą galėtų užimti ministrui artimas žmogus.

A. Muzikevičius Delfi teigė spaudimą jaučiantis ir iš K. Navicko patarėjo R. Petrašiūno.

Jis teigė būtent iš R. Petrašiūno sulaukęs pasiūlymų užimti kitas aukštas pareigas mainais užleidžiant NMA vadovo poziciją.

Su Delfi jis pasidalino garso įrašu, kuriame, jo teigimu, girdėti, kaip K. Navicko patarėjas R. Petrašiūnas 2022 m. vasarį A. Muzikevičiui siūlė žemės ūkio atašė pareigas Dubajuje.

„Reiškia, čia yra išmoka už plotą. Čia yra priedai už vaikus ir t.t. Plius alga“, – garso įraše, kurį turi Delfi, girdisi, kaip A. Muzikevičiui dėstė R. Petrašiūnas. „O kokia alga?“ – pasitikslino A. Muzikevičius. „Maksimumas, man atrodo“, – nurodė R. Petrašiūnas.

„O reikalavimai? Atitikčiau juos?“ – paklausė A. Muzikevičius.

R. Petrašiūnas patarė dėl to nesukti galvos: „O reikalavimai tokie, kad reikia daryt paskyrimą ir nesukt galvos.“ Ir toliau grįžo prie darbo Dubajuje privalumų vardijimo: „Situacija tokia: domėjaisi – nesidomėjai, plius ten yra visokie sveikatos draudimai, kur ten žmonės dantis tvarkosi. Žodžiu, sąlygos tai „afigienos“. Aš nežinau, ką dar galima geriau pasiūlyt.“

Anot K. Navicko patarėjo, visų formalumų sutvarkymas galėtų užtrukti maždaug mėnesį: „Tai klausimas, kuris variantas dabar yra geresnis ir kuriuo judam? Jeigu tu nori tuo rizikingu pirmu, tada čia viskas nuo tavęs priklauso. Mums reikia apsispręst, kur judėt. Čia irgi procedūra, pristatymas ir t.t. Išvažiavimas nesvarbu kada, svarbu susiformint. Forminimas tai gali užtrukt, ten visokie URM (Užsienio reikalų ministerijos – red. past.) patvirtinimai ir t.t. Tai gali užtrukt ir mėnesį. Kai jau tavo kandidatūra ant stalo, tai jau praktiškai nėra kelio atgal.“

A. Muzikevičiui paprašius kelias dienas pagalvoti, R. Petrašiūnas atsakė: „Bet taip jau pasistengiam iki pirmadienio turėt atsakymą.“

Delfi publikaciją galite rasti čia.

Vis dėlto Specialiųjų tyrimų tarnyba R. Petrašiūno ir A. Muzikevičiaus pokalbyje paskelbė neįžvelgianti nusikaltimo sudėties ministro patarėjo R. Petrašiūno veiksmuose. STT atsisakė pradėti ikiteisminį tyrimą dėl ministro patarėjui mestų kaltinimų dėl galimo piktnaudžiavimo ir prekybos poveikiu.

„Pokalbio metu neišsakoma jokių teiginių, kurie galėtų būti vertinami kaip neteisėti veiksmai, turintys nusikalstamų veikų požymių“, – teigiama Žemės ūkio ministerijos gautame STT nutarime.

Palieka darbą valstybės įmonėje

Praėjusią savaitę Delfi pasiekė informacija, kad R. Petrašiūnui nutarta pasiūlyti palikti pareigas valstybės įmonėje „Tetas“. Delfi šaltiniai teigė, kad tokia valia pasigirdo iš Energetikos ministerijos, kontroliuojančios valstybės energetikos įmones.

UAB „Tetas“ patvirtino, kad R. Petrašiūnas pareigas palieka.

„R. Petrašiūnas nuo 2021 metų spalio bendrovėje „Tetas“ dirbo fizinio barjero pasienyje su Baltarusija projekto komandoje. Jo darbo sritis buvo projekto rizikų valdymas, užtikrinant veiklos organizavimo kontrolę ir sumažinant tikimybę dėl korupcijos pasireiškimo. 2022 metų pabaigoje, užbaigus fizinio barjero projektą, bendrovė su R. Petrašiūnu sutarė, jog jis šių metų pavasarį bendrovėje atnaujins bendrovėje įdiegtas rizikų valdymo ir korupcijos prevencijos priemones ir tuomet užbaigs darbą įmonėje“, - teigė įmonės atstovai.

Jų paklausus, kada tiksliai R. Petrašiūnas baigs darbą valstybės įmonėje, tikslaus atsakymo negauta: „R. Petrašiūnas darbą bendrovėje „Tetas“ pabaigs šių metų pavasarį, bendrovėje atnaujinus rizikų valdymo ir korupcijos prevencijos priemones.“

R. Petrašiūnas į Delfi klausimus apie darbo pabaigą įmonėje „Tetas“ neatsakė. Jeigu atsakymą gausime vėliau, tekstą nedelsdami papildysime.

Taip pat reikia pažymėti, kad rengiant ankstesnes publikacijas R. Petrašiūnas nė karto nėra pateikęs atsakymų į Delfi klausimus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)