Trečiadienį „WINT law firm“ partnerė Daiva Ušinskaitė-Filonovienė išplatintame pranešime taip pat nurodė, kad kontora pasirengusi „ginti Giedriaus Danėliaus garbę ir orumą visomis teisinėmis priemonėmis“.

„Nustebino ne tik kolegos sulaikymo faktas, bet ir deklaratyvus teisėsaugos institucijų veikimo būdas – ankstyvoje tyrimo stadijoje buvo paviešinta daug informacijos, kuri, kaip gali paaiškėti vėliau, yra netiksli ar nepagrįsta. Iš to, kiek mums žinoma, galima daryti išvadą, kad Giedrius Danėlius nebuvo tas asmuo, kuris bandė ar kėsinosi bandyti paveikti STT vadovą Žydrūną Bartkų“, – teigia D. Ušinskaitė-Filonovienė.

Pasak advokatų profesinės bendrijos vadovės, turima informacija „nesuteikia jokio pagrindo abejoti kolegos padorumu ir ištikimybe advokato etikos kodeksui“.

„Mums žinoma informacija verčia svarstyti, kokiai auditorijai ir kokiam tikslui buvo skirtas vakarykštis tyrėjų spektaklis. Yra pagrindo manyti, kad procesas galimai pažeidžia Lietuvos Respublikos teisės aktus“, – sakoma pranešime.

Advokatų kontora patikino, kad nepaisant šių abejonių, bendradarbiauja su tyrėjais ir darys tai ateityje.

Įtariant neteisėtu poveikiu STT direktoriui ir tyrėjai, antradienį sulaikyti trys sostinės advokatai ir vienas verslininkas. BNS žiniomis, sulaikytieji – G. Danėlius ir profesinės bendrijos „Intra lex“ advokatai Valdas Rakauskas ir Dainius Baronas.

G. Danėlius yra verslininko bendrovės „Solis Tribus“ akcininko Antano Petrošiaus vienas iš gynėjų STT atliekamame tyrime dėl Nacionalinio kraujo centro. BNS žiniomis, A. Petrošius taip pat yra sulaikytas.

Prokuratūra antradienį nurodė, kad asmenys sulaikyti tiriant bandymą neteisėtai paveikti Ž. Bartkų ir vieną tyrėją, kuri atlieka ikiteisminį tyrimą Nacionalinio kraujo centro byloje. Pas įtariamuosius rasta surinkta asmeninė ir tarnybinė informacija apie STT pareigūną – prokuratūra mano, kad pasinaudojus šiais duomenimis galėjo būti siekiama, kad aukštas pareigas užimantys STT pareigūnai priimtų verslininkui palankius sprendimus.

Nacionalinio kraujo centro byloje įtarimai pareikšti dviem įtariamiesiems – „Solis Tribus“ akcininkui A. Petrošiui ir buvusiai Nacionalinio kraujo centro vadovei Joanai Bikulčienei – ji iš pareigų po įtarimų korupcija pasitraukė prieš dvejus metus. Naujausiais duomenimis, A. Petrošius įtariamas padėjimu piktnaudžiauti, o J. Bikulčienė – piktnaudžiavimu.

G. Danėlius pastaruoju metu politinės korupcijos byloje atstovavo ir buvusiam koncerno „MG Baltic“ viceprezidentui Raimondui Kurlianskiui, anksčiau jis gynė buvusios prezidentės Dalios Grybauskaitės atstovę spaudai Daivą Ulbinaitę, vadovavo Klaipėdos apygardos prokuratūrai, buvo siūlomas į generalinio prokuroro pavaduotojus, o 2018-aisiais premjero Sauliaus Skvernelio – į teisingumo ministro pareigas. Tuomet jo kandidatūrą atmetė D. Grybauskaitė.

Renkasi svarstyti teisėsaugos veiksmus sulaikant advokatus


Advokatų taryba trečiadienį renkasi į posėdį svarstyti teisėsaugos veiksmus sulaikant tris advokatus, įtariant neteisėtą poveikį STT pareigūnams.

Advokatūra BNS atsiųstame komentare atkreipia dėmesį, kad po sulaikymo ikiteisminio tyrimo pareigūnai surengė spaudos konferenciją, netrukus žiniasklaidoje paviešintos sulaikytų asmenų tapatybės.

Advokatūra taip pat pažymi, kad tai įvyko tą pačią dieną, kai Vilniaus apygardos administracinis teismas paskelbė Advokatūrai palankų sprendimą dėl STT veiklos, o ketvirtadienį Seimo posėdyje ketinama pateikti Kriminalinės žvalgybos įstatymo projektą, kuriame siūloma nustatyti saugiklius piliečių sekimui ir didesnei institucijos kontrolei.

„Minėti įvykiai ir sulaikymo metodai kelia pagrįstų abejonių ir niūrių minčių. Tiek sulaikymo momentas, tiek veikos, kuriomis įtariami sulaikyti advokatai, tiek proceso viešinimas neparodo pagarbos pamatinėms teisinės valstybės vertybėms“, – teigė jis.

Įtariant neteisėtu poveikiu STT direktoriui ir tyrėjai, antradienį sulaikyti trys sostinės advokatai ir vienas verslininkas. BNS žiniomis, sulaikytieji – G. Danėlius ir profesinės bendrijos „Intra lex“ advokatai Valdas Rakauskas ir Dainius Baronas.