Apeliacinį skundą penktadienį nagrinėja teisėjų Aušros Bielskės (teisėjų kolegijos pirmininkė ir pranešėja), Audriaus Cinino ir Dariaus Prankos – kolegija.

Vilniaus apygardos teismo pirmininko padėjėja ryšiams su visuomene Lina Nemekaitė DELFI penktadienio rytą informavo, kad N. Venckienė posėdyje nedalyvaus.

Posėdis bus uždaras. Prie teismo salės durų laukė ir disidentė Nijolė Sadūnaitė, teisme laukė ir dar kelios dešimtys N. Venckienės remėjų.

Kiek prieš dešimtą valandą į posėdžių salę atėjo ir Kauno apygardos prokuratūros 1-ojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroras Darius Jakutis.

Teisėjai įvertinę prašymą nusišalinti, pranešė, kad prašymo netenkina. Apie tai žurnalistus Vilniaus apygardos teisme penktadienį informavo L. Nemeikaitė. Ji sakė, kad sprendimas dėl skundo bus skelbiamas kitą antradienį.

Po teismo posėdžio prokuroras D. Jakutis pranešė, kad teisėjai nenusišalina.

„Šiandien buvo tik vienas sprendimas, teismas nenusišalino pagal pareiškimą įtariamosios. (…) Kolegijos nariai atmetė nušalinimą. Iš esmės mūsų argumentai sutapo su teismu, kad tai buvo atskiras procesas“, – kalbėjo prokuroras, komentuodamas teisėjo sprendimą nenusišalinti. Teisėjų prašyta nusišalinti dėl to, kad nagrinėjo pedofilijos bylą.

Jis užsiminė ir apie N. Venckienės advokatės prašymą paleisti N. Venckienę už užstatą.

„Vienintelis naujas dalykas – buvo siūlomas užstatas, deja per mažai buvo pateikta aplinkybių, kad būtų galima tokį užstatą sumokėti. Už 10 tūkstančių eurų ją paleisti į laisvę, tai buvo siūlyta N. Venckienės skunde. Nesutinku, nes mano pozicija yra tokia, kad jokia kita kardomoji priemonė realiai nesutrukdytų pabėgti“, – tikino jis.

Argumentus, kodėl teisėjai nusprendė nenusišalinti, bus pateikti antradienį, skelbiant sprendimą dėl skundo.

Prašys nušalinti du teisėjus

N. Venckienės advokatė Sonata Žukauskienė penktadienio rytą DELFI patvirtino, kad prašys nusišalinti dviejų teisėjų – pedofilijos bylas tyrusių A. Bielskės ir A. Cinino. Ji teismo posėdyje taip pat nedalyvaus.

Suimtos buvusios Seimo narės N. Venckienės sūnus Karolis Venckus feisbuke sukūrė renginį, kviečiantį penktadienį 10 valandą, kai prasideda N. Venckienės skundo nagrinėjimas, susirinkti prie teismo.

DELFI primena, kad Lietuvos apeliacinis teismas, susipažinęs su Kauno apygardos teismo nutartimi dėl įtariamosios N. Venckienės gynėjos skundo perdavimo nagrinėti kitam apygardos teismui ir siekdamas pašalinti bet kokias galimas abejones dėl bylą nagrinėjančių teisėjų nešališkumo, 2019 m. lapkričio 13 d. nutarė skundą nagrinėti paskirti Vilniaus apygardos teismui. Jis turi būti išnagrinėtas per 7 dienas.

Iš Lietuvos pasprukusi buvusi teisėja ir Seimo narė N. Venckienė pargabenta į Lietuvą praėjusią savaitę. Pagal Kauno apygardos teismo sprendimą, Kauno tardymo izoliatoriuje N. Venckienė turėtų būti laikoma iki sausio 6 dienos, šį sprendimą ji apskundė.

Sprendimas dėl suėmimo pratęsimo buvo priimtas Kaune, tačiau vėliau, kai N. Venckienė apskundė šį sprendimą, skundo nagrinėjimo kauniečiai atsisakė teigdami, kad teisėjų kolegija yra susijusi su N. Venckiene.

Liko 4 įtarimai

JAV po ekstradicijos N. Venckienei paliko keturis įtarimus iš pareikštų trylikos.

JAV nurodė, kad vadovaujantis šios šalies įstatymais ji Lietuvoje gali būti teisiama dėl keturių nusikalstamų veikų: dėl trukdymo teisėjo, prokuroro, ikiteisminio tyrimo pareigūno, advokato ar antstolio veiklai (LR Baudžiamojo kodekso (BK) 231 str. 1 d.), dėl teismo sprendimo, nesusijusio su bausme, nevykdymo (LR BK 245 str.), dėl fizinio skausmo sukėlimo ar nežymaus sveikatos sutrikdymo (LR BK 140 str. 1 d.), dėl pasipriešinimo valstybės tarnautojui ar viešojo administravimo funkcijas atliekančiam asmeniui (LR BK 286 str.).