„Kol turėjo savo opozicijos lyderį, susitarimas socdemams tiko. Kai opozicijos lyderis – konservatorius, susitarimas pradėjo prieštarauti idėjiniams principams. Norėjau pavadinti juos negražiu žodžiu, bet pagalvojau, kad seniausios pasaulio profesijos atstovės dėl palyginimo su socdemais gali įsižeisti“, – feisbuke rašė M. Adomėnas.

Kėlė klausimų dėl ateities

Mindaugas Lingė, buvęs prezidentų Valdo Adamkaus ir Dalios Grybauskaitės patarėjas, kuris šiuo metu konsultuoja konservatorius, ir eis su jais į Seimo rinkimus, feisbuke išreiškė savo nuomonę, kad oficialūs socialdemokratų motyvai jam atrodo silpnoki.

Jis oponavo socialdemokratų lyderio Gintauto Palucko argumentams, kad opozicijos veikimas yra nekonstruktyvus.

„Kur ir kokias rietenas įžvelgė G. Paluckas? Priešingai, opozicija per tuos kelis mėnesius, kai opozicijos lyderiu tapo G. Landsbergis pademonstravo, kad gali dirbti sutelktai: bendri frakcijų pareiškimai, bendra spaudos konferencija, bendras frakcijų posėdis, kuriame buvo keliami klausimai sveikatos apsaugos ministrui“, – rašė M. Lingė.

Jis socialdemokratų sprendime įžvelgė pragmatizmo pagrindą.

„Bendradarbiavimo sutarties socialdemokratams reikėjo, tol, kol rotavimo principu keitėsi opozicijos lyderio pozicija. Pagal bendradarbiavimo sutartį, opozicijos lyderio pozicija iš pradžių vieną sesiją priklausė Liberalų sąjūdžiui (V. Čmilytė – Nielsen), rudenį pagal sutartį lyderio poziciją teko socialdemokratams (J. Sabatauskas). Jo buvimas opozicijos lyderiu baigėsi kovo 10 d. kai ši pozicija atiteko G. Landsbergiui.

Svarbu pastebėti, kad pagal Seimo statutą nereikėjo jokių rotacijų ir G. Landsbergis, kai prasiplėtė TS-LKD frakcija galėjo visą laiką būti vienas opozicijos lyderiu, nes TS-LKD turėjo daugiau nei pusės opozicijai priklausančių narių persvarą. Tačiau dėl opozicijos vienybės ir konstruktyvumo atremiant valdančiųjų politiką buvo sutarta rotuotis“, – rašė M. Lingė.

Jo nuomone, dėl to sprendimo opozicija susilpnėja, o labiausiai iš to laimi tik valdantieji.

„LSDP, panašu, sprendžia išlikimo problemas. Kol nebuvo pandemijos krizės, beveik nieko daryti nereikėjo: valstiečių reitingai smuko dėl žmonių nusivylimo, o LSDP augo. LSDP ir LVŽ tarpusavyje kovoja dėl to paties rinkėjo. Reitingų tendencija apsivertė: LVŽ auga dėl karantino ir vykdytų priemonių bei turimo dominavimo viešojoje erdvėje, LSDP pradėjo smukti. O gal tikrasis tikslas ir yra reveransas R. Karbauskiui, kurį ne kritikuoti nori, bet lengviau susitarti dėl valdžios po Seimo rinkimų?“, – retoriškai klausė M. Lingė.

„Delfi“ primena, kad Lietuvos socialdemokratų partijos valdyba priėmė rekomendaciją pasitraukti iš bendradarbiavimo sutarties tarp opozicinių partijų

„Konservatorių politinio veikimo būdas artėjančių rinkimų fone vis labiau aštrėja, yra priešinantis, o konstruktyvų pasiūlymų – mažai. Mes nenorime būti tapatinami su tokiu veikimu ir tokiais siūlymais, kaip, pavyzdžiui, naujausi dėl Darbo kodekso. Konservatoriai ir liberalai tegu kalba savo vardu, o mes kalbėsime savo“, – teigiama BNS perduotame G. Palucko komentare.