„Visų pirma, aš pats buvau priblokštas tokio jų pasirinkimu. Ir mano supratimu, prezidentą galiu tik pasveikinti už tokį apsisprendimą atimti jiems tą ordiną, kurį man pačiam 2000 metais buvo proga įteikti, apdovanoti ir padėkoti jiems už puikų Lietuvos reprezentavimą šioje sporto šakoje“, – LNK sakė kadenciją baigęs šalies vadovas.

V. Adamkus teigė, jog ledo čiuožėjų poros pasirinkimas dalyvauti renginyje Sočyje yra sunkiai sveiku protu suprantamas.

„Kada visas pasaulis seka, kovoja, padeda už savo laisvę kovojančiai Ukrainai ir žmonių teisę gyventi laisvai, nepriklausomai. Pritarti tokiam žingsniui, eiti ir pasirodyti jų eilėse, kaip kad jie apdarė, tai yra sunkiai protu suprantama. Tai buvo mano vienas iš didžiausių nusivylimų“, – kalbėjo jis.

V. Adamkus teigė, jog jam lieka neaišku – kas motyvavo M. Drobiazko ir P. Vanagą dalyvauti šiame renginyje.

„Kada visas pasaulis mato, kad tai yra agresorius, kuris stengiasi sunaikinti žmonių laisvę ir tiesiog vykdo nusikaltimus prie ukrainiečių tautą. Nežinau, kaip tokį žingsnį galėtų kas nors pateisinti. O kuo motyvuotas jų sprendimas, man tai pat nėra suprantama“, – pasakojo V. Adamkus.

Kadenciją baigęs prezidentas G. Nausėda kėlė klausimą – ar būtų teisinga atimti M. Drobiazko suteiktą pilietybę, jei už tokį patį elgesį ji liktų P. Vanagui? Jis ragino čiuožėjus tiesiog pamiršti.

„Jie abu yra atsakingi už savo veiksmus. P. Vanagui palikti pilietybę, o jo žmonai – M. Drobiazko, atimti ją už tą patį nusikaltimą, jei tai galima pavadinti nusikaltimu. Tai būtų sunkiai pateisinama. Geriausiai būtų P. Vanagas turi pilietybę savo prigimti, gimimu, kilme. O jai tas buvo dovanota. Kol nėra nustatyta teisinio būdo ir už ką galima tai atimti ją, pamiršti juos (reikia, aut. p.).

Pats faktas, kad iš jų atimtas apdovanojimas, kuriam aš pritariu, galvoju, kad tai yra teisingas sprendimas. O tai jiems jau pats smūgis, kad atšaukiama yra tai, kas buvo jų teisėtai laimėta, tai buvo jų pripažinimas. Palikime juos gyventi tarp tų agresorių ir nusikaltėlių valstybėje. (…) Mes juos turime visiškai iš savo gyvenimo išbraukti“, – ragino V. Adamkus.

Visą LNK pokalbį su V. Adamkumi žiūrėkite čia: