Tačiau pastaruoju metu visuomenėse ksenofobija, homofobija ir antisemitizmas vis atkakliau ieško, kaip patekti į dvejojančiųjų protus. Visa tai kuria neapykantos atmosferą, skatina nepasitikėjimą ir chaosą, perspėja prezidentas Valdas Adamkus.

Dvi kadencijas buvusio šalies vadovo teigimu, šiuolaikinės Europos pamatas yra demokratija, laisvė ir pagarba žmonėms, nuomonių, tikėjimų, kultūrų įvairovė.

„Jau 60 metų Europa savo pavyzdžiu rodo, kad įvairovė ne tik skiria, bet ir jungia, o skirtumai mums ne trukdo, bet priešingai - praturtina ir leidžia sukurti teisingesnę, saugesnę Europą. Būtent į tokią Europą - taikią, klestinčią, socialiai jautrią - mes nusprendėme grįžti kurdami Sąjūdį, susikibdami rankomis Baltijos kelyje“, - kalbėjo V. Adamkus.

Tačiau, prezidento teigimu, pastaruoju metu jaučiami vis stipresni abejonių ir netikrumų vėjai.

„Abejonė, kuri turi būti kritinio mąstymo mūza, stumia visuomenes atgal į fobijų glėbį. Ksenofobija, homofobija, antisemitizmas grįžta ir ieško, kaip patekti į dvejojančiųjų protus. Visa tai kuria neapykantos atmosferą, skatina nepasitikėjimą ir chaosą“, - sakė prezidentas.

Pasak V. Adamkaus, tai, kokios sukrečiančios gali būti to pasekmės, primena skaudi Gdansko tragedija, kai buvo nužudytas šio Lenkijos miesto meras.

„Ką Lietuvoje patyrėme jau seniai, pagaliau pamatė Vakarai: dezinformacija, melagingas manipuliavimas rinkėjais, kitos hibridinės grėsmės ir priemonės, kuriomis naudojantis yra skaldomos visuomenės, kėsinamasi į demokratijos širdį, į piliečių valią. Tai savo kailiu patyrė tokios tvirtos demokratijos ir mūsų stipriausios sąjungininkės, kaip Jungtinė Karalystė referendume dėl „Brexito“, Jungtinės Amerikos Valstijos ir Prancūzija, rinkdamos savo parlamentą“, - kalbėjo V. Adamkus.

Buvusio šalies vadovo teigimu, lemiamas egzaminas, parodysiantis, ar iš viso to jau pasimokėme ir ar Europa yra atspari bei savarankiška, laukia gegužę, kai bus renkamas naujas Europos Parlamentas.

„Jam turime ypač gerai pasiruošti, nes priešingu atveju visa Europa gali būti įstumta į neapykantos ir chaoso liūną“, - sakė V. Adamkus.

V. Adamkus savo pranešimą penktadienį skaitė Europos Parlamento biuro Lietuvoje, Europos Komisijos atstovybės ir Užsienio reikalų ministerijos surengtoje kasmetinėje konferencijoje apie Europos ateitį „Quo Vadis, Europa? Artėjantys rinkimai, hibridinės grėsmės ir vizija ateičiai“.