"Šioje istorijoje aš nebuvau derybininkas: nesigilinau į privatizavimo detales. Kaip tuometinis valstybės vadovas pasisakiau už Vakarų investicijų atėjimą į Lietuvos naftos ūkį ir kuo greitesnį šio ūkio modernizavimą", - teigė komisijos nariams V.Adamkus.

V.Adamkus teigė nedalyvavęs derybose, bet pripažino, jog tuometinio premjero Rolando Pakso prašymu kreipėsi į savo seną pažįstamą - lietuvių kilmės amerikiečių verslininką Juozą Kazicką, jog šis įkalbėtų "Williams" nepasitraukti iš derybų.

"Tuometinis Seimas aiškiai pasisakė už sutartį su "Williams". Tai nulėmė ir mano, kaip parlamentinės valstybės vadovo, poziciją: Seimo valiai neprieštaravau. Užsitęsusi politinė ir finansinė krizė būtų kėlusi rimtą pavojų valstybės stabilumui", - teigė V.Adamkus.

"Aš nemanau, kad turėjau konstitucinę teisę sustabdyti sutartį", - pažymėjo jis.

V.Adamkus žurnalistams pareiškė, jog atsakomybę už "Williams" atėjimą turi prisiimti Vyriausybė ir Seimas.

Tačiau kai kurių parlamentinės tyrimo komisijos narių, tarp jų ir jos pirmininko Valentino Greičiūno, nuomone, V.Adamkus ne tik buvo detaliai informuojamas apie derybas, bet ir turi prisiimti atsakomybę už jų rezultatus.

"Tam tikra prasme, jo (V.Adamkaus - BNS), atsakomybė yra nemaža. Tie dokumentai, kuriuos mes gavome paskutiniu metu, liudija, jog V.Adamkaus vadovaujama Valstybės gynimo taryba (VGT) pritarė, iš esmės, "Williams" padiktuotoms sąlygoms", - žurnalistams po posėdžio sakė komisijos pirmininkas Valentinas Greičiūnas.

V.Greičiūnas rėmėsi Valstybės gynimo tarybos (VGT) posėdžių protokolais, kuriuos komisijai perdavė laikinasis prezidentas Artūras Paulauskas.

V.Adamkaus komisijos posėdyje aiškino, jog jis tik pirmininkavo VGT, sprendimai buvo priimti kolektyviai.

V.Greičiūnas taip pat pažymėjo, jog V.Adamkui buvo adresuojama visa "Williams" korespondenciją, kuri buvo siunčiama premjerui ir Seimo pirmininkui.

V.Adamkus buvo prezidentu 1998-2003 metais.

1999-siais tuometinė konservatorių ir krikščionių demokratų Vyriausybė nusprendė parduoti trečdalį "Mažeikių naftos" akcijų ir perduoti įmonės valdymo teises JAV bendrovei "Williams International".

Po sutarčių pasirašymo 1999 spalį "Williams International" pranešė užsitikrinusi V.Adamkaus paramą, tačiau pastarasis vėliau tai paneigė, bet pažymėjo, jog negalėjo ir sustabdyti sutarties pasirašymo, nes tai būtų atnešę nuostolių valstybei.

Ūkio ministerijos skaičiavimais, "Williams" valdymo laikotarpiu nuo 1999-ųjų iki 2002 metų rudens "Mažeikių nafta" patyrė 750 mln. litų nuostolių.

2002 metų vasarą be Lietuvos Vyriausybės žinios amerikiečiai "Mažeikių naftos" akcijas ir valdymo teises pardavė Rusijos bendrovei "Jukos".

V.Adamkus žurnalistams teigė pasisakąs už tai, jog Lietuva išpirktų "Jukos" valdomas akcijas, jeigu kiltų grėsmė, jog jas gali nacionalizuoti Rusijos vyriausybė.

"Tai netarnautų Lietuvos interesams", - sakė V.Adamkus.