Delfi primena, kad Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas siūlė pradėti galvoti, kokias saugumo garantijas reikės suteikti Rusijai. O Vokietijos kancleris Olafas Scholzas jau kalba apie ryšių su Rusija atkūrimą.

V. Adamkus laidoje „Iš esmės“ tikino, jog tokie pareiškimai griauna vakarų vienybę.

„Ne tik vienas E. Macronas, tačiau yra ir keletas kitų valstybių, kurios griauna vienybę. Kaip sakant, kalbama, kad jie už taiką, už sugyvenimą. Bet kai yra bandoma atstatyti tą taiką ir sugyvenimą, jie iškrenta iš bendros kovos“, – tikino jis.

V. Adamkaus teigimu, jam nėra aišku, kokį žaidimą žaidžia Vokietija ir Prancūzija.

„Dėkui Dievui, kad iki šiol šiai dienai nėra taip, kad jie, sulėtindami tą dalyvavimą, nesugriauna viso pasipriešinimo. Man nelabai aišku, ką Vokietija su Prancūzija žaidžia. Ir kaip jie nori tai matyti“, – laidoje kalbėjo V. Adamkus.

Jo teigimu, iš šių šalių atsiranda įvairiausi svyravimai.

„Nesakau, kad jie sugriovė ką nors. Bet nėra to vieningo ryžto – stovime visi kietai, nesitraukdami, suteikdami visą pagalbą“, – teigė jis.

Kadenciją baigusio šalies vadovas V. Adamkus pabrėžė, jog humanitarinė pagalba prieš Rusiją kariaujančiai Ukrainai atėjo vieningai.

„Bet kur jau reikia militarinės pagalbos, dėl to šiandien dar yra įvairių svyravimų, įvairių pasisakymų. Todėl man kelia rūpesčių, kad nesugriautų visos vakarietiškos dabar vykdomos pagalbos ir nusistatymo.

Ir tik tada, kai nuo karo pradžios praėjo jau beveik metai, militarinė pagalba ateina dabar, į pabaigą metų. O ta parama turėjo prasidėti nuo pat pirmos savaitės“, – sakė jis.

Paklaustas, kas lemia šiuos svyravimus, V. Adamkus dar kartą pabrėžė, jog net sunku suprasti.

„Sunku kartais ir suprasti, ko siekiama tokiu lėtu reagavimu“, – kalbėjo V. Adamkus.

Visą Delfi laidą „Iš esmės“ su kadenciją baigusiu prezidentu V. Adamkumi stebėkite nuo 17 valandos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)