Apžvelgdamas besibaigiančius metus, buvęs prezidentas teigė, kad jam buvo netikėta, jog prasidėjo aktyvūs karo veiksmai.

„Džiugu tiktai viena, kad vis tik pasaulis reagavo į tą agresiją prieš laisvą, nepriklausomą valstybę. Didžiuojuosi, kad ukrainiečiai buvo patriotiški, kad kovoja iki paskutinio žmogaus, kad atgautų tai, kas yra laikinai prarasta“, – kalbėjo V. Adamkus.

Jis pabrėžė, kad Vakarų pasaulio pagalba Ukrainai ginklais, modernia technika, suteikia vilties, kad „teisybė paims viršų“. Diplomatinis sprendimas, V. Adamkaus teigimu, šiame kare įmanomas tik tada, kai ukrainiečiai atgaus savo teritoriją. Kitu atveju, vienintelis sprendimas – jėga.

„Ir džiaugiuosi, kad tai jėgai susidarė naujos sąlygos. Šiandien galime pasakyti, kad yra vilties susitvarkyti, nes Jungtinės Tautos, bendrai visas Vakarų pasaulis galų gale duoda ukrainiečiams ir oro apsaugą, ir moderniąją techniką, ginklų, raketų ir t. t. Tada galima kovoti ir tikėtis, kad galima laimėti“, – svarstė V. Adamkus.

Negali suprasti kai kurių šalių pozicijos

Vis dėlto kai kurių šalių pareiškimai, pasak buvusio prezidento, griauna Vakarų vienybę. V. Adamkaus teigimu, jam nėra aišku, kokį žaidimą žaidžia Vokietija ar Prancūzija.

„Ne tik vienas [Emmanuelis] Macronas, tačiau yra ir keletas kitų valstybių, kurios griauna vienybę. Kaip sakant, kalbama, kad jie už taiką, už sugyvenimą, bet kai yra bandoma atstatyti tą taiką ir sugyvenimą, jie iškrenta iš bendros kovos“, – aiškino jis.

„Dėkui Dievui, kad iki šiol nėra taip, kad jie, sulėtindami tą dalyvavimą, nesugriauna viso pasipriešinimo. Man nelabai aišku, ką Vokietija su Prancūzija žaidžia. Ir kaip jie nori tai matyti“, – laidoje sakė V. Adamkus.

Valdas Adamkus, Daiva Žeimytė-Bilienė

Jo teigimu, iš šių šalių atsiranda įvairiausi svyravimai. „Nesakau, kad jie sugriovė ką nors. Bet nėra to vieningo ryžto – stovime visi kietai, nesitraukdami, suteikdami visą pagalbą“, – teigė jis.

V. Adamkus pabrėžė, jog humanitarinė pagalba prieš Rusiją kariaujančiai Ukrainai atėjo vieningai, bet kur reikia karinės pagalbos, dar šiandien yra įvairių svyravimų.

„Todėl man kelia rūpesčių, kad nesugriautų visos vakarietiškos dabar vykdomos pagalbos ir nusistatymo. Ir tik tada, kai nuo karo pradžios praėjo jau beveik metai, militarinė pagalba ateina dabar, į pabaigą metų. O ta parama turėjo prasidėti nuo pat pirmos savaitės“, – pabrėžė buvęs šalies vadovas.

Anot jo, kartais net sunku suprasti, ko siekiama tokiu svyravimu ir lėtu reagavimu. „Negalima sakyti, kad visiškai svyruoja, bet uždelsti veiksmai. Reikėjo efektingai nuo pirmos dienos tą pagalbą, kuri šiandien ateina Ukrainai, suteikti, ir šiandieną, aš manau, metų nebūtų tęsęsis šitas konfliktas.“

V. Adamkus sakė negalintis suprasti ir Vengrijos pozicijos, kuri iš dalies veikia kartu, o iš kitos pusės griauna Europos vienybę: „Ir nežinai, ar tai yra užsilikusios pareigos ir meilė Sovietų Sąjungai, ar visiškas nesusigaudymas esamoje situacijoje.“

Rusija atskleidė tikrąjį savo veidą

V. Adamkus laidoje svarstė, kad, jeigu sėkmingai bus apgintos laisvojo pasaulio idėjos, karas galbūt net sutvirtins Vakarų pasaulį, nes Rusija atskleidė savo tikrąjį veidą.

„Kada naikinami ne vien tik miestai, bet stengiamasi genocido keliu naikinti laisvos tautos žmones, jeigu apšaudomos ligoninės kultūros fondai, nušluojamos vietovės paliekant beveik tuščią lauką, tai kaip galima būtų tokiems akliems, kad ignoruotume tą faktą ir dar bandytume [su Rusija] kalbėti buvusia kalba. Nors už tai milžinišką kainą sumokama, bet tas gali atnešti ir gerų rezultatų“, – kalbėjo V. Adamkus.

Tuo metu pačios Rusijos ateitį buvęs prazidentas mato miglotai. Anot jo, negalima sakyti, kad karo baigtis pakeistų visą Rusiją.

Valdas Adamkus

„Norėčiau, kad Putino era užsibaigtų, nes Putinas praktikškai vykdo buvusią Stalino diktatūrą. Rusija turi atsikratyti jo, turi rasti kelius, kad sutvirtintų demokratinės laisvės idėją pačioje Rusijos visuomenėje, kadangi vis tiek yra tam tikras (ir nemažas) skaičius žmonių, kurie dar su malonumu prisimena Sovietų Sąjungos laikus. Tai bus problema tol, kol jauna karta jauni žmonės subręs laisvoje idėjinėje erdvėje“, – teigė V. Adamkus.

Pagal esamas šių dienų sąlygas, jis sakė netikintis demokratinės Rusijos idėja. „Bet galbūt pasikeitus kartoms, tai bus įgyvendinta ir prigis kaip natūralus gyvenimo būdas“, – kalbėjo buvęs šalies vadovas.

„Vakarų pasaulyje buvo per daug tikėta, kad su komunizmo žlugimu visi žmonės staiga pasikeis per naktį. Tai yra nerealu“, – pabrėžė V. Adamkus.

Jo manymu, Rusija galėtų pasikeisti pamažu, ir tai neįvyktų per 5–10 metų: „Turime 100 mln. gyventojų, kurie atitūkę nuo laisvojo pasaulio ir jiems laisvės idėja, demokratija yra neprieinama. <...> Tai neįvyks per 5–10 metų. Demokratijos ir laisvės kelias neprasiverš. Žiūrint į istoriją, Rusija buvo diktatūrinė, caristinė, ir tai jiems yra natūralu.“

Buvęs prezidentas teigė neturintis nuojautos ir kiek laisvės idėja yra gyva Baltarusijoje. Jo teigimu, vien tik patys baltarusiai iš vidaus gali pakeisti situaciją.

„Turėjau „laimės“ susidurti su Lukašenka ir, atvirai pasakius, įsitikinau vienu – kad su tuo žmogum negali pasitikėti niekuo. Jis yra nepatikimas, karjeristas ir iš jo galima laukti visko. Bet kadangi dabar turime NATO garantinas, kad mus gins, aš manau, kad Lukašenka tą žino ir atitinkamai elgiasi: gąsdina, provokuoja, bet, kaip dabar matome, susitikinėja su Putinu, bet vis tiek nepasiduoda visiškai įtraukiamas į karą“, – laidoje „Iš esmės“ kalbėjo V. Adamus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)