Signataras Albinas Januška negailėjo kritikos G. Nausėdos štabo veiklai rinkimų kampanijos metu.

„G. Nausėdos štabas padarė didžiulę klaidą, kai susitikime su kariuomenės vadu buvo naudojami verslo tarpininkai. Dar didesnė klaida buvo išsisukinėti, nes tai paliko abejonių apie tai, kas buvo kalbėta susitikime. Bent keli dalyviai galėtų būti patikrinti melo detektoriumi.

Gerai štabui, kad premjero atitinkamas štabas yra neįgalus ir nepasinaudojo šia klaida, kuri G. Nausėdai galėjo kainuoti antrą turą“, – DELFI teigė A. Januška.

Jo žiniomis, apklausose jau yra įvykę didelių pokyčių, kurių dar nematyti iš jau viešai žiniasklaidoje paskelbtų duomenų.

„Be to, visi darosi apklausas ir žino, kad I. Šimonytė jau pirmauja, o S. Skvernelis stipriai tebesilaiko 3 vietoje“, – teigė A. Januška.

Jam „susidaro keistas įspūdis, kad per kelis šaltinius organizuota Valdo Adamkaus parama G. Nausėdai yra tiesiog siekis pridengti štabo klaidas ir išsigandimas dėl G. Nausėdos perspektyvų“.
Jam „susidaro keistas įspūdis, kad per kelis šaltinius organizuota Valdo Adamkaus parama G. Nausėdai yra tiesiog siekis pridengti štabo klaidas ir išsigandimas dėl G. Nausėdos perspektyvų“.

„Tokios „sunkiosios artilerijos“ kaip V. Adamkus įtraukimas taip anksti neatrodo solidžiai nei prezidento V. Adamkaus, nei G. Nausėdos atžvilgiu“, – teigė A. Januška.

Jo nuomone, G. Nausėda yra pats pajėgus, be kieno nors pagalbos, patekti į antrą turą.

„Bet kuriuo atveju, man šita istorija palieka nemalonų prieskonį“, – teigė A. Januška.

Janeliūnas : Adamkus yra vertinamas visuomenėje

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto profesorius Tomas Janeliūnas pažymėjo, kad V. Adamkus yra labai ryški figūra, jis vis dar labai vertinamas visuomenėje.

„Mes tą galime matyti net ir dabartiniuose reitinguose. Jo žodžių svoris, manau, kad iš tikrųjų yra vienas didžiausių, jeigu galvotume apie dabartinę politinę erdvę.

Manau, jis turės šiokį tokį poveikį, bet turime turėti galvoje, kad jo parama nėra tokia jau labai netikėta – G. Nausėdos sąsajos su V. Adamkumi, jo nuolatiniai priminimai, kad jis buvo V. Adamkaus rinkimų štabo nariu pirmaisiais rinkimais, tas santykis jau buvo užfiksuotas ir natūralus. Tai nekeičia linijos, kuri daugiau mažiau galėjo būti suvokiama G. Nausėdos šalininkų pusėje“, – sakė T. Janeliūnas.

Politologas pastebėjo, kad G. Nausėda bando lygiuotis į V. Adamkų ir rodyti savo panašumus su juo, „ypač demonstruodamas poreikį būti taikytoju tarp politinių jėgų, solidų ir ramų kalbėjimą“.

Filosofas Gintautas Mažeikis yra teigęs, kad „taikytojas“ tai yra klasikinis politinis mitas. Filosofas pasigedo kandidatų gebėjimų identifikuoti konfliktus ir demonstruojamo pasiryžimo juos spręsti.

Su tuo iš dalies sutiko ir T. Janeliūnas. „Sakyčiau, kad gal tik S. Skvernelis kurį laiką akcentavo daugiau konfliktų. Jis akcentavo konfliktą tarp dabartinės valdančiosios partijos ir prezidentės, ir jo galimybė būti prezidentu (buvo rodoma, kaip) vienas iš rezultatų, kas galėtų padėti tą konfliktą išspręsti.

Kiti daugeliu atvejų neina į konfliktus arba vengia tikslingo konflikto su kažkuo. Man regis, daugelis kandidatų šiuose rinkimuose yra pakankamai atsargūs. Tas taikytojo šablonas yra naudojamas pakankamai plačiai, ir G Nausėda ypač bando mėginti tokį mitą įkūnyti“, – sakė T. Janeliūnas.
Sakyčiau, kad gal tik S. Skvernelis kurį laiką akcentavo daugiau konfliktų. Jis akcentavo konfliktą tarp dabartinės valdančiosios partijos ir prezidentės, ir jo galimybė būti prezidentu (buvo rodoma, kaip) vienas iš rezultatų, kas galėtų padėti tą konfliktą išspręsti.

Politologas išskyrė, kad yra ir daugiau visuomenės veikėjų arba politikų, kurių nuomonė rinkimų kampanijos metu taip pat galėtų būti reikšminga.

Be Dalios Grybauskaitės, jis dar paminėjo Vytautą Landsbergį. Taip pat, pasak politologo, atskiriems visuomenės segmentams įtakos galėtų turėti ir ne politikų, o, pavyzdžiui, Marijono Mikutavičiaus arba Arvydo Sabonio pasirinkimas.

„Tokių veikėjų galėtume surinkti, bet, jei kalbėtume apie politikus, tas ratas yra gana siauras, ir prezidentas V. Adamkus patenka į pagrindinį trejetuką lyderių, kurie vis dar išlaiko autoritetą, nepaisant to, kad jau yra pasitraukę iš aktyvios politikos“, – sakė T. Janeliūnas.