„Vilmorus” vadovas, sociologas Vladas Gaidys sakė, kad reitingai - toks dalykas, kuris greičiau krenta nei kyla.

„Jei kažkas atsitiko, arba kažkas kažką surado - kokį nors nesantuokinį vaiką, tada jie gali labai greitai pasikeisti į neigiamą pusę. O į teigiamą pusę viskas po kruopelytę vyksta.

Prisiminkime, D. Grybauskaitės reitingas per sekundę po tulpių skandalo krito 10 proc. punktų, o dabar metus laiko jis auga, ir dar nepasiekė prieš tai buvusio lygio”, - sakė V. Gaidys.

Sociologas sutiko, kad V. Adamkus dar yra autoritetas mūsų visuomenėje, nors, pasak jo,- ir ne revoliucinis.

„Ir Čiurlionis, ir Smetona yra autoritetai. Čia yra tikrai nenulemiantis dalykas, bet nuo to blogiau nebus”, - sakė V. Gaidys.

Pasak sociologo, V. Adamkaus parama gali turėti didesnės įtakos kai kurioms visuomenės grupėms - pavyzdžiui „Santaros - Šviesos” bendruomenei.

„Jie ir I. Šimonytę galėjo priimti kaip savą. Bet „Santaros Šviesos” bendruomenei V. Adamkaus balsas yra pakankamai reikšmingas. Bet didelei aibei Lietuvos, tas balsas nėra labai girdimas, ir lemiamos įtakos neturės”, - sakė V. Gaidys.

Ališauskienė: Adamkus visuomenėje vertinamas palankiai

„Baltijos tyrimų” vadovė, sociologė Rasa Ališauskienė pažymėjo, kad V. Adamkus yra palankiai vertinamas visuomenėje.

„V. Adamkus, pagal uždarą klausimą, yra populiariausias tarp visuomenės veikėjų. O kai žmonės mini patys visuomenės veikėjus, kuriais labiausiai pasitiki, tada jis yra trečias-ketvirtas po D. Grybauskaitės ir S. Skvernelio. G. Nausėda, V. Adamkus ir I. Šimonytė ten vienodai eina”, - sakė R. Ališauskienė.

„Baltijos tyrimų” duomenimis, V. Adamkus nepatinka 12 proc., o patinka 79 proc. apklaustųjų. Tarp visų visuomenės veikėjų, kuriais visuomenė labiausiai pasitiki, jis turi mažiausiai neigiamų vertinimų. Pavyzdžiui, D. Grybauskaitę teigiamai vertina 69 proc.

Sociologė negalėjo pasakyti procentais, kokią įtaką padarys V. Adamkaus palaikymas, tačiau pažymėjo, kad ji yra svarbus faktorius.

„Svarbu tai, kad V. Adamkus yra dirbęs kartu su G. Nausėda. Jis yra dirbęs jo štabe. Tai reiškia, kad parama yra pagrįsta patirtimi ir asmeniniu kandidato pažinimu. Tuo ji tik svaresnė, jei G. Nausėda sugebės tą išnaudoti”, - sakė R. Ališauskienė.

Lyderių trijulė nepasikeitė

Paskutinė „Spinter tyrimų" apklausa parodė, kad pirmoje vietoje liko Gitanas Nausėda, kurio reitingas kovą buvo 27,9 proc., o vasarį – 28,2 proc. Antroje vietoje buvo Ingrida Šimonytė, kurios rezultatas kovą buvo 24,8 proc., o vasarį – 22,1 proc. O trečias – Saulius Skvernelis, kurio palaikymas kovą siekė 14,5 proc., o vasarį – 15,3 proc.

Arvydas Juozaitis šioje apklausoje buvo ketvirtas. Jo reitingas kovą siekė 5 proc., o vasarį – 4,8 proc. Vytenis Povilas Andriukaitis kovą turėjo 4,2 proc., o vasarį – 3 proc. palaikymą. Naglio Puteikio reitingas kovą buvo 2,3 proc., o vasarį – 1,9 proc., Valdemaro Tomaševskio – atitinkamai 1,9 ir 1,7 proc., Mindaugo Puidoko – atitinkamai 0,7 proc. ir 0,4 proc., Valentino Mazuronio – atitinkamai 0,6 proc. ir 1 proc. Už Petrą Gražulį kovą būtų balsavę 0,2 proc., vasarį – 1,3 proc., o už Petrą Auštrevičių – atitinkamai 0,1 proc. ir 2 proc. respondentų.

0,2 proc. respondentų kovą ir 1,1 proc. – vasarį būtų balsavę už kokį nors kitą kandidatą. 9,2 proc. apklaustųjų kovą ir 7,4 proc. – vasarį būtų nebalsavę. O 8,4 proc. respondentų kovą ir 9,8 proc. vasarį nežinojo, už ką balsuoti.
Kovo 18 – balandžio 10 dienomis „Spinter tyrimai“ atliko dar vieną tyrimą, apklausė žmones tik tiesiogiai, vadinamuoju „Face to face“ metodu.

Tokiu atveju G. Nausėdos reitingas buvo 26,5 proc., I. Šimonytės – 21,8 proc., S. Skvernelio – 16,8 proc. Ketvirtas buvo V. Andriukaitis su 6,2 proc. palaikymu, už jo liko A. Juozaitis, kurio reitingas buvo 5 proc., N. Puteikio – 2,6 proc., V. Tomaševskio – 1,8 proc., M. Puidoko – 0,6 proc., V. Mazuronio – 0,3 proc. , P. Auštrevičiaus ir P. Gražulio – po 0,1 proc. Dar 0,1 proc. respondentų būtų rinkęsi kitą kandidatą, 10,2 proc. jų būtų nebalsavę, o 7,9 proc. nežinojo, už ką balsuoti.