Savivaldybės duomenimis, ketvirtadienį už nepasitikėjimą administracijos vadovu balsavo 14 tarybos narių, šeši išreiškė pasitikėjimą pareigūnu, trys biuleteniai rasti sugadinti.

Tarybai priklauso 25 politikai.

Nepasitikėjimą R. Aču inicijavo Raseinių rajono savivaldybės meras Algirdas Gricius, gavęs Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos sprendimą, kad administracijos direktorius supainiojo viešuosius ir privačius interesus.

Prieš tai taryba nepritarė Raseinių rajono savivaldybės administracijos direktoriaus 2017 metų veiklos ataskaitai.

R. Ačas pareigų neteks nuo pirmadienio. Nuo šios datos administracijos direktoriaus funkcijas pavesta atlikti administracijos direktoriaus pavaduotojui Dariui Ulickui, kol naujai paskirtas direktorius pradės eiti pareigas.

Pats R. Ačas BNS penktadienį sakė, kad balsavimo nepripažįsta, nes buvo pažeistas jo slaptumas, taip pat teigė svarstantis, ar pasinaudoti teise skųsti sprendimą.

„Balsavimas buvo nesąžiningas. Jei meras pareiškė spaudoje, kad jis demonstruos savo biuletenį viešai, prieš žurnalistus ir visi tarybos nariai tą darė... Atsiprašau, jei yra slaptas balsavimas, jis negali būti demonstruojamas, o visi tarybos nariai tą darė, – teigė R. Ačas.

„Čia yra mano konstitucinės teisė“, – teigė jis, paklaustas, ar sprendimą skųs.

Anot savivaldybės pranešimo, meras A. Gricius administracijos direktoriui įteikė atminimo dovaną – Raseinių krašto simbolio lūšies statulėlę.

Prieš tai Raseinių savivaldybės taryba dėl nepasitikėjimo R. Aču balsavo du kartus – praėjusių metų gruodžio pabaigoje bei šių metų sausį. Tuomet balsavimus dėl nepasitikėjimo R. Ačas atlaikė. Tada atleidimus inicijavo savivaldybės opozicija ir dalis valdančiųjų.

Pernai gruodį iš 25 tarybos posėdyje dalyvavusių tarybos narių už nepasitikėjimą R. Aču per slaptą balsavimą buvo 12 tarybos narių, jį palaikė 10 politikų, dar trys biuleteniai pripažinti negaliojančiais.

Per slaptą balsavimą sausio mėnesį už nepasitikėjimą R. Aču balsavo 11 tarybos narių, vienas buvo prieš, kiti 13 biuletenių pripažinti sugadintais.

Kovą VTEK nusprendė, kad parlamentarė „valstiečių“ frakcijos narė Vida Ačienė ir jos vyras, Raseinių savivaldybės administracijos direktorius R. Ačas pažeidė įstatymą nedeklaruodami vienas kito sandorių. R. Ačas taip pat pripažintas pažeidęs įstatymus, nes sprendė savo svainio tarnybos eigos klausimus, t. y. 2016-ųjų lapkritį priėmė jį į darbą savivaldybės administracijoje.

Komisijos tyrimo duomenys parodė, kad R. Ačas nedeklaravo sutuoktinės V. Ačienės 2017 metais sudaryto didesnio nei 3 tūkst. eurų sandorio su „Travel planet“. R. Ačo teigimu, sutuoktinės pirkta kelionė buvo staigmena, todėl apie sandorį jis nežinojęs. VTEK sprendimą R. Ačas apskundė teismui.

Etikos sargai pernai gruodį pripažino, kad buvęs Seimo narys R. Ačas supainiojo interesus, kai birželį dalyvavo savivaldybės taryboje rengiant ir teikiant svarstyti sprendimą, tiesiogiai susijusį su Raseinių krašto ateities sąjūdžiu „Rasai“. Anot VTEK, R. Ačas tuo metu buvo šios asociacijos valdybos narys. Pasak VTEK, narystės sustabdymas nėra prilygintinas išstojimui iš asociacijos, kai ryšys su juridiniu asmeniu yra formaliai nutraukiamas ir asmuo praranda asociacijos įstatuose ar kituose teisės aktuose jam nustatytas asociacijos nario teises. R. Ačas sprendimą buvo apskundęs Vilniaus apygardos administraciniam teismui, bet teismas skundą atmetė.

Administracijos vadovas yra buvęs „tvarkietis“, prieš kelerius metus jis mero rinkimuose nesėkmingai kandidatavo kaip rinkimų komiteto „Tavo Raseiniai“ atstovas. Šių metų kovą R. Ačas tapo naujai įkurtos Lietuvos socialdemokratų darbo partijos nariu.

Raseinių administracijos direktoriumi R. Ačas paskirtas 2016 metų gruodį, kai baigė savo, kaip Seimo nario, kadenciją.