A. Butkevičius dar kartą pabrėžė, kad šiandieninis pokalbis su prezidente Dalia Grybauskaite ir jos griežta pozicija dėl Darbo partijos jam buvo netikėta.

„Iš pradžių mąsčiau, kad bus pareikalauta, kad tie žmonės, kurie yra įtariamieji, kaltinamieji, nebūtų Vyriausybėje arba neužimtų atsakingų pareigų Seime. Tokiai pozicijai buvau pasiruošęs ir mūsų partijos yra aiškiai deklaruota nuostata, kad nei Vyriausybėje, nei Seimo vadovybėje neturi būti įtariamųjų, kol nepasibaigė ta byla“, - sakė politikas.

Paklaustas, kas sudarant koaliciją galėtų užimti Darbo partijos vietą, A. Butkevičius sakė, kad dar per anksti apie tai kalbėti, tačiau tikino, kad su konservatoriais jam - ne pakeliui.

„Varianto, kad galima būtų sudaryti valdančiąją daugumą su konservatoriais, aš neįsivaizduoju. Nes reikia vertinti, kad mūsų skirtingi rinkėjai, kad mes norime įgyvendinti ryžtingus programinius dalykus, mes turime aiškią viziją, kuri pagrįsta veiksmais. Žmonės nori tam tikrų pasikeitimų. Tada aš neįsivaizduoju, kaip mums sudaryti tokią plačią koaliciją - liberalai, konservatoriai ir socialdemokratai. Tai reikštų, kad socialdemokratų partijos vadovas įgyvendina dešiniųjų partijų programą.

Bet viskas yra derybų klausimas. Su prezidente reikėtų surasti sutarimą, nes jei prasidėtų kova, ji būtų bevaisė ir tai būtų ne tas kelias. Politika - kompromisų menas“, - sakė A. Butkevičius.

Paklaustas, kaip vertina konservatorių lyderio Andriaus Kubiliaus pareiškimą, kad egzistuoja nerašyti susitarimai, kad manais už darbą bendroje koalicijoje Darbo partija reikalauja, kad būtų numarinta „juodosios buhalterijos“ byla, A. Butkevičius sakė, kad tokių dalykų nebus.

„Galiu pasakyti labai atsakingai, kad niekada su manimi tokių susitarimų nebus. Mes kuriame teisinę valstybę ir aš manau, kad teisėsaugos sistemoje šiuo metu yra didžiulė panika. Niekada koalicijos partneriams nebus taikomos jokios išimtys teisėsaugos klausimais ir niekada teisėsaugos institucijoms nebus daromas joks spaudimas ir nebus prašoma jokių išimčių. Tai mūsų, kaip solidžios, didžiausios Lietuvoje partijos tikslas - kelti moralę, kelti politinę kultūrą. Mes rinkimuose dalyvavome atsakingai ir nepirkome balsų“, - sakė A. Butkevičius.

Paklaustas, ką darys, jei prezidentė nenusileis dėl Darbo partijos, socialdemokratų lyderis sakė, kad bandys ieškoti kompromiso.

„Gal kalbėsime dar kartą su Darbo partija, gal kartais jie sutiks, kad jie kuriam laikui, kol tyrimai nepasibaigę, deleguotų tuos savo partiečius, kurie turi pasitikėjimą ir daug metų dirba Seime. Visus padaryti įkaitais būtų šiek tiek neišmintinga“, - sakė A. Butkevičius.