„Žmonės, kurie visa tai organizuoja, jie šiek tiek, net ne šiek tiek, bet apgaudinėja Lietuvos žmones“, - ketvirtadienį Žinių radijui sakė Vyriausybės vadovas.

Anot jo, kiekviena Europos Sąjungos (ES) šalis žemės pardavimą ir pirkimą reguliuoja kitais įstatymais, vadinamaisiais saugikliais.

„Niekas per prievartą nei parduoda žemę, niekas per prievartą tos žemės ir nesuperka. Tai nacionalinis mūsų Lietuvos žmonių turtas. Manau, kad žmogus, kuris nori žemę parduoti, sėkmingai tą daro ir dabar“, - tvirtino A.Butkevičius.

Jis įspėjo, kad jeigu referendumas būtų surengtas ir būtų nuspręsta uždrausti parduoti žemę užsieniečiams, Lietuvai iš ES gali grėsti rimtos finansinės sankcijos.

„Pirmiausia gali būti sustabdyta Lietuvai finansinė parama iš ES biudžeto, ir kas gali paneigti, kad nebus pareikalauta grąžinti tuos milijardus, kurie anksčiau skirti žemdirbiams“, - svarstė A.Butkevičius.

„Aš tai vertinu, kad elgiamasi labai neatsakingai, nesivadovaujant nei tarptautine teise, nei nacionaline teise“, - teigė jis.

Dėl referendumo rengimo jis įžvelgė ir stambių žemvaldžių interesus.

„Kas gali paneigti, kad tie, kas Lietuvoje jau supirkę šimtus ir tūkstančius hektarų, kiek pastebėjau, jie gana aktyviai dalyvauja tame procese, matyt, jie dar tikisi daugiau tos žemės supirkti, tiesiog apgaudinėjant kai kuriuos tautiečius“, - kalbėjo A.Butkevičius.

Stodama į ES Lietuva įsipareigojo nedrausti žemės pardavimo užsieniečiams ir po pereinamojo laikotarpio nuo šių metų gegužės draudimas nustos galioti.

Iniciatyvinė grupė siūlo surengti privalomąjį referendumą, kuriuo Konstitucijoje įtvirtintų, kad žemė galėtų priklausyti tik Lietuvos piliečiams ir valstybei, taip pat norima numatyti, kad referendumui surengti pakaktų nebe 300 tūkst., o 100 tūkst. parašų.

Visą pokalbio su premjeru A. Butkevičiumi įrašą galite rasti čia.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1315)