„Pradedi galvoti, kad galbūt mes – ne demokratinė valstybė, gal iš kaimyninių kai kurių nedemokratinių šalių imame tokius pavyzdžius. Čia, žinote, reikalauja, labai didelio susimąstymo, čia yra demokratinių pagrindų griovimas“, - šeštadienį socialdemokratų partijos tarybos posėdyje kalbėjo politikas.

Pasak jo, dėl V. Valentinavičiaus ir jo „chebros“ veržimosi į FNTT reikalaujant informacijos apie Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovo Kazimiero Lukausko veiklą antradienį į Seimą bus kviečiamas premjeras A. Kubilius bei laikinasis generalinis prokuroras Raimondas Petrauskas.

Pasak A. Butkevičiaus, informacija, kurią gauti siekė premjero patarėjas, susijusi su vadinamąja mailiaus auginimo byla, kurioje specialaus liudytojo statusu figūruoja konservatorių į Vyriausybę deleguotas žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius.

A. Butkevičiaus nepasitenkinimą sukėlė ir tai, kad premjeras A. Kubilius esą „stato į vietą“ Konstitucinį Teismą, neseniai nusprendusį, jog stipresnis pensijų mažinimas dirbantiems pensininkams nei nedirbantiems neatitinka pagrindinio šalies įstatymo, bei nurodžiusį sunkmečiu sumažintas pensijas teisingai kompensuoti.

A. Kubilius po Konstitucinio Teismo sprendimo priėmimo svarstė, kad Teismo sprendimas „didele dalimi apgina apgina Vyriausybės ir Seimo sprendimus dėl socialinių išmokų mažinimo“, o esą niekur nesakoma, kad sumažintas pensijas reikia kompensuoti 100 proc.

„Tokie dalykai neturi precedento – Konstitucinis Teismas priima sprendimą, ministras pirmininkas bando statyti Konstitucinį Teismą į vietą, kas būdinga konservatoriams“, - kalbėjo socialdemokratas.

„Ar jūs girdėjote, kad nors vienas valstybės vadovas pastaruoju metu būtų kalbėjęs apie teisėsaugos sistemą. Aš noriu pasakyti, kalbėjęs nuraminant visuomenę. Apie galvų kapojimą girdėjome, apie tai, kad sistema supuvusi, irgi girdėjome, bet čia yra nepaprastai jautri sritis“, - sakė politikas.

Pasak jo, teisėsaugos institucijų pareigūnus šiuo metu kausto baimė ką nors padaryti ne taip, kaip nori valdantieji, todėl visa sistema esą yra „laukimo būsenoje“.

„Jeigu jūs pabendrautumėt su prokurorais, pakalbėtumėt su teisėjais, su policijos departamento vadovais, kai kuriais Vidaus reikalų ministerijos vadovais – visi jie yra laukimo būsenoje. Kai kurie, kurie nebuvo atostogose, stengiasi išeiti atostogauti, kiti pradėjo skaičiuoti metus, kada galės išeiti į pensiją, bet niekas nesiryžta priiminėti rimtų sprendimų, o atsakymas, kodėl nesiryžta, aiškus ir suprantamas – nes nežino, kokia bus reakcija, jeigu parodys savo aktyvumą“, - piktinosi A. Butkevičius.

Valdančiųjų veikla teisėsaugos srityje baisėjosi ir parlamentaras Julius Sabatauskas. Jis priminė spaudoje buvo aprašytą situaciją, jog Ministro pirmininko tarnybos sudaryta darbo grupė ėmėsi teisėjo vaidmens Panevėžio rajono žemės ūkio bendrovės „Gustonys“ pajininkų – įmonės „AVG Investment“ ir maždaug 30 proc. balso teisės pajų turinčios Kazlauskų šeimynos byloje.

A. Butkevičius savo ruožtu paminėjo, kad atsistatydinti buvo priverstas ir FNTT vadovas Romualdas Boreika, kuriam tiesioginis jo vadovas vidaus reikalų viceministras Raimundas Palaitis priekaištų neturėjo. Atsistatydinti FNTT vadą konservatorių atstovai spaudė dėl to, ši tarnyba esą nekovoja su korupcija ir dirbtinai suskaido bylas į epizodus, padėdama išvengti atsakomybės korupcijos bylose.