Lenkijos žiniasklaida praneša, kad iš darbo atleidžiamas Generalinės prokuratūros Tarptautinio bendradarbiavimo departamento vadovas Krzysztofas Karsznickis bei jo pavaduotoja Anna Wisniewska. Tai žurnalistams patvirtino Lenkijos generalinis prokuroras Andrzejus Seremetas.

Būtent K. Karsznickio bei A. Wisniewskos vadovaujamas departamentas atsakingas už informacijos, kurią KGB pasitelkė teisiniam A. Beliackio persekiojimui, perdavimą.

Anot Lenkijos Generalinės prokuratūros vadovo A. Seremeto, K. Karsznickis iš posto atsistatydino pats. A. Wisniewską iš darbo atleido prokuratūros vadovybė. Baltarusijos prašymą dėl A. Beliackio kuravusi prokurorė Anna Adamiak perkelta į kitą skyrių ir nebedirbs su užsienio valstybių teisinės pagalbos prašymais. Jos atžvilgiu taip pat pradėtas tarnybinis tyrimas – tikėtina, kad už savo veiksmus ji susilauks tarnybinės nuobaudos.

A. Seremetas patvirtino, kad prokurorai iš užsienio reikalų ministro Radoslawo Sikorskio sulaukė įspėjimų apie galimus Aliaksandro Lukašenkos režimo bandymus susidoroti su opozicija, į tai įtraukiant kaimyninių šalių tarnybas. Darbo netekę prokurorai esą taip pat buvo įspėti apie tokį pavojų.

Vis dėlto A. Seremetas teigė manantis, kad jo pavaldiniai KGB talkino dėl žioplos klaidos, o ne sąmoningai padėdami A. Lukašenkos režimui.

Sprendimą atleisti aukštas pareigas užimančius prokurorus lenkai priėmė nepraėjus nė savaitei po to, kai paaiškėjo, kad Lenkija prisidėjo prie A. Beliackio sulaikymo. Pasinaudojant Lietuvos ir Lenkijos tarnybų suteikta informacija, jis apkaltintas mokesčių vengimu, opozicionieriui gresia iki septynerių metų nelaisvės.

Lietuvoje griežtų sprendimų A. Beliackio istorijoje kol kas nepriimta.

DELFI primena, kad teisingumo ministras Remigijus Šimašius neskuba kaltinti savo pavaldinių dėl informacijos perdavimo Baltarusijai. Ministras atsiprašo dėl incidento ir žada A. Beliackiui bei kitiems opozicionieriams visokeriopą paramą.

A. Beliackis rugpjūčio 4 d. sulaikytas Minske. Remiantis Lietuvos bei Lenkijos pateiktais duomenimis, jam pareikšti įtarimai mokesčių slėpimu.

Teisingumo ministerija teigia neketinanti pradėti vidinį tyrimą dėl šio incidento. R. Šimašiaus vadovaujama ministerija pripažįsta birželį gavusi Užsienio reikalų ministerijos įspėjimą netalkinti Baltarusijos tarnyboms, tačiau esą buvo jau per vėlu, mat baltarusių teisėsauga trokštamą informaciją gavo dar kovą.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė teigė, kad dėl duomenų perdavimo Baltarusijai R. Šimašius turi įvertinti savo pavaldinių darbą. Paties ministro atsakomybės šalies vadovė nereikalavo.