Apie tai penktadienį pranešė teisingumo ministras Remigijus Šimašius, pažymėjęs, kad patikrinimo metu buvo nustatyta, jog minimai vedėjai pritrūko vadybinės iniciatyvos ir įžvalgumo.

„Darbo grupė konstatavo, kad vadovei trūko tam tikros vadybinės iniciatyvos įvertinti situacijos jautrumą, atsižvelgiant į tai, kad ji koordinavo teisinės pagalbos suteikimą trečiosioms šalims. To įžvalgumo tikrai, galiu pasakyti, kad trūko. Aš pats esu priėmęs sprendimą – šiuo atveju darbo grupės nuomonės išsiskyrė ir dauguma grupės mano, kad tarnybinio nusižengimo nebuvo – bet mano supratimu, bent jau pastaba, kaip tarnybinė nuobauda, šalia atestacijos neeilinio vertinimo turėtų būti skiriama“, - surengtoje spaudos konferencijoje sakė ministras.

Atsakingais paskelbti trys, nukentėjo – du

R. Šimašius anksčiau yra sakęs, kad atsakomybė dėl A. Beliackio duomenų išdavimo Baltarusijai gali tekti iš viso trims žmonėms, tačiau Tarptautinės teisės departamento vadovė Aušra Bernotienė atsistatydino, o viena Teisinio bendradarbiavimo skyriaus specialistė pripažinta neturėjusi nuolatinių funkcijų teikti teisinės pagalbos – ji buvo atsakinga tik už dokumentų paėmimą ir perdavimą kitiems.

„Kalbant apie specialistę yra konstatuota, ir su tuo visiškai sutinku, kad ši specialistė neturėjo nuolatinių funkcijų teikti teisinės pagalbos, kadangi šiuo konkrečiu epizodu nebuvo teisės pažeidimo, mes negalime teigti, kad buvo neteisėti veiksmai. Specialistė neturėjo nei kompetencijos, nei galimybių, funkcijų teikti pasiūlymų ar imtis veiksmų, kad tokių atvejų būtų išvengta“, - sakė R. Šimašius.

Klausiamas, ar, jo nuomone, sankcijos palyginus su gautu rezultatu nėra pernelyg menkos, teisingumo ministras pabrėžė, jog neeilinis kvalifikacijos vertinimas skyriaus vedėjai gali sukelti ir sunkesnes pasekmes, tačiau apskritai esą sankcijos nėra dalijamos pagal politinį užsakymą, mat Lietuva nėra Baltarusija.

„Kvalifikacijos tikrinimas gali sukelti tokias pasekmes, kad asmuo gali būti pažemintas pareigose, o apskritai aš galiu pasakyti, jog esu laimingas, kad gyvenu ne Baltarusijoje ir pagal politinį užsakymą teisinės sankcijos nėra dalinamos“, - teigė ministras.

Politikas taip pat pripažino, kad Baltarusijos teisinės pagalbos prašyme buvo formalių neatitikimų, tačiau esą įvertinus visą praktiką paprastai tokių neatitikimų būna dažnai ir jie nėra pagrindas atsisakyti suteikti duomenis pagal teisinės pagalbos sutartį.

„Baltarusijos prašyme buvo tam tikrų formalių neatitikimų. Kita vertus, apžvelgus visą prašymų visumą – tiek duomenų, gaunamų iš Baltarusijos, tiek Lietuvos institucijų prašymus Baltarusijos atžvilgiu – galima konstatuoti, kad tokių formalių neatitikimų nuolat pasitaikydavo prašymuose iš abiejų pusių. Atsižvelgiant tiek į Lietuvos praktiką, tiek į tarptautinę praktiką, įskaitant Europos Sąjungos valstybių, tie formalūs trūkumai nebuvo pagrindas vienareikšmiam atsisakymui suteikti tuos duomenis“, - penktadienį sakė R. Šimašius.

Išdavė duomenis apie Baltarusijos opoziciją

DELFI primena, kad Lietuvos teisingumo ministerija patvirtino perdavusi duomenis diktatoriaus Aleksandro Lukašenkos valdomai Baltarusijai apie vienos iš opozicinių organizacijų „Vesna“ aktyvistų A. Beliackio ir V. Stefanovičiaus bankines sąskaitas Lietuvoje. Tai lėmė, kad A. Beliackis Baltarusijoje buvo apkaltintas mokesčių slėpimu, jam gresia iki septynerių metų nelaisvės.

Informacijos apie baltarusių opozicijos bankines sąskaitas perdavimas yra kritikuojamas tiek politikų, tiek žmogaus teisių gynėjų.

Užsienio reikalų ministerija pareiškė dar birželį pranešusi kitoms Lietuvos institucijoms neteikti Baltarusijai informacijos, kuri gali būti panaudota prieš šios šalies opoziciją, tuo tarpu teisingumo ministras R. Šimašius sako, kad Užsienio reikalų ministerija „nepasivargino informuoti Teisingumo ministerijos apie tai, kad yra rizikos zona, susijusi su teisinės pagalbos teikimu ir kad apskritai į visus Baltarusijos prašymus reikia žiūrėti specifiškai“.

Maža to, pasigirdo abejonių dėl informaciją apie A. Beliackio sąskaitas Lietuvoje palaiminusios Teisingumo ministerijos valdininkės nešališkumo. Ministerijos Tarptautinės teisės departamento direktorės Aušros Bernotienės sutuoktinis Baltarusijoje turi advokatų kontorą, tad abejojama, ar palaimindama duomenų teikimą apie A. Beliackį valdininkė nesupainiojo viešų ir privačių interesų.

Pasigirdus tokioms abejonėms, A. Bernotienė parašė prašymą atleisti ją iš pareigų. Pasak teisingumo ministro R. Šimašiaus, iš viso atsakomybę už duomenų perdavimą gali tekti prisiimti dar dviems ministerijos pareigūnams.

Duomenis apie A. Beliackį Baltarusijai išdavė ir Lenkija, kurios užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis dėl to jau atsiprašė, o aukšti Lenkijos Generalinės prokuratūros pareigūnai buvo atleisti iš pareigų.