Delfi primena, kad Vyriausybė trečiadienį pritarė naujoms subsidijoms gyventojams ir darbdaviams. Paketas numato minimalios algos dydžio subsidijas laikinai nedirbusiems, o darbo netekusiems žmonėms pusę metų bus mokama 200 eurų darbo paieškos išmoka, tokią pat vienkartinę išmoką gaus sunkumų patiriantys įvairių pensijų bei šalpos išmokų gavėjai.

Diskusija apie išmokas laidoje Delfi diena vyko dar prieš Seimui pritariant išmokėti išmokas.

Sieks išnaudoti pinigus

Seimo narys Ramūnas Karbauskis laidoje Delfi diena sakė, kad daugelis Lietuvos pensininkų gyvena itin skurdžiai. Anot jo, krizės situacijoje yra svarbu padėti pažeidžiamiausioms grupėms.

„Mes turėtume žiūrėti į tuos, kurie turi mažiausias pajamas. Mūsų pensininkai turi tikrai labai mažas pensijas ir jeigu kalbame apie skurdo lygį, pensininkų tarpe jis yra vienas didžiausių. Kalbant apie du šimtus eurų, tai nėra tie pinigai, kurie mūsų pensininkus padarytų turtingus, bet krizės situacijoje tai yra pagalba.

Ramūnas Karbauskis

Kadangi Sodroje turime gana didelius rezervus, atitinkamai turime galimybę naudoti šiuos pinigus“, – laidoje Delfi diena sako R.Karbauskis.

Kritikuoja pasiūlymą

Seimo narys Jurgis Razma sako, kad iš dalies pritaria tokiai paramai, tačiau, anot jo, nereikėtų išskirti vien tik pensininkų, nes yra ir tokių senjorų, kurie turi gerokai didesnes pajamas.

„Iš dalies pritariu, mūsų pensininkų pensijos yra vienos mažiausių, lyginant su vidutiniu atlyginimu, bet jau pateikiant projektą Seimo nariai atkreipė dėmesį, kad nėra pagrindo tokią išmoką mokėti dirbantiems pensininkams, kartu gaunantiems ir dideles pensijas. Tame tarpe yra nemažai ir Seimo narių. Manau, kad šioje vietoje pritrūko socialinio jautrumo. Jeigu norėjome paremti visus mažas pajamas turinčius žmones, reikėjo pažiūrėti ne tik į pensininkus, bet ir į šeimas, kur gaunama minimali alga, kur visos pajamos išleidžiamos einamiesiems mokėjimams.

Čia sprendžiame ne tik iš socialinės pusės, bet svarbu padėti atsigauti mūsų ekonomikai. Svarbu, kad tie pinigai atitektų tiems žmonėms, kurie išleistų tuos pinigus vartojimui. Manau, kad tas siūlymas yra nepilnas, nors čia nėra jokio mūšio, kaip pasakėte, mes iš dalies pritariame, bet siūlysime už tai, kad būtų ankstesnis išmokėjimo laikas, nes dabar tikrai atrodo, kad šis projektas skirtas rinkimams ir kovai su opozicija“, – kalbėjo J.Razma.

R. Karbauskio teigimu, išmoka pensininkams yra tik viena pagalbos paketo dalis.

„Seimo narys, kuris kalba, puikiai žino, kad tai yra tik maža dalis paramos paketo, kurį mes svarstome. Tie pinigai, kurie skiriami vienkartinei išmokai pensininkams, tai yra praktiškai tik penktadalis pinigų, kurie yra skiriami visame pakete. Kalbant apie jaunas šeimas, bedarbius – visa tai kita paramos paketo dalis“, – aiškino Seimo narys.

Nepritaria mokėjimui dalimis

Tiesa, J.Razma nepritaria, kad išmoka būtų išmokėta dalimis. Politikas nesupranta, kodėl Lietuvoje taip ilgai užtrunka prie pensijos pridėti papildomą dviejų šimtų eurų išmoką.

„Aš nepritariu, kad reiktų išmokėti dalimis. Manau, kad reikia išmokėti visą sumą ir kuo greičiau. Kitos šalys, pavyzdžiui, pasiekė, kad tokios išmokos būtų išmokėtos per kelias savaites. Aš nesuprantu, kas per stebuklai vyksta mūsų Vyriausybėje, Sodroje, kad reikia trijų mėnesių, kad prie turimos pensijos būtų pridėti du šimtai ir būtų išmokėta didesnė suma.

Jurgis Razma

Aš šiandien taip pat supratau, kad Vyriausybė nelabai žino, kiek jie turi pinigų ir iš ko ką mokės. Jeigu gerbiamas Karbauskis sako, kad mokės iš rezervo šiuos du šimtus eurų, tai pastebėčiau, kad rezervas, kuris yra keturi šimtai milijonų eurų, jau sparčiai tirpsta“, – sako J.Razma.

Žmonės kaups pinigus juodai dienai

Tiesa, taip pat priduriama, kad reiktų mažiau gąsdinti žmones, nes, net ir gavus vienkartines išmokas, daugelis žmonių gali jų neišleisti, o pasidėti juodai dienai.

„Aš manau, kad šiaip, žinoma, reikėtų didesnės sumos, bet bėda ta, kad Vyriausybės nariai šiandien nežino, kokią sumą jie gali disponuoti. Tikėkimės, kad galbūt jie išsiaiškins ir bus galima skirti papildomai, bet svarbu, kad būtų skiriama kuo greičiau. (...) Mes jau ir su verslu turėjome tą problemą, kad beveik mėnesį buvo tik svarstomos įvairios tvarkos, kol pirmieji pinigai pasiekė verslą.

Bet jeigu kalbame ne tik apie tai, kad ta išmoka yra būdas padėti žmonėms atsigauti, bet taip pat ir verslui, tai linkėčiau valdantiesiems, ministrams kuo mažiau gąsdinti žmones su ta pandemija. Kai žmonės yra išsigandę, jie nors ir gaus tuos pinigus, bet pasidės juodai dienai ir nevartos daugiau, nes dabar yra gąsdinama apie antrą ar trečią bangą, reikalavimai dėvėti kaukes, viskas yra tokioje psichozės būsenoje, todėl nėra tokio atsigavimo, kokio mes norėtume“, – sako J.Razma.