Tokią poziciją jis išsakė komentuodamas trečiadienį Vilniuje nuskambėjusį Rusijos užsienio reikalų ministro Sergejaus Lavrovo pareiškimą, kad NATO pažeisdamas savo įsipareigojimus telkia karines pajėgas aplink Rusiją.

"Aš tikrai tokių įsipareigojimų nesu girdėjęs, galbūt tai yra savotiška interpretacija. Kita vertus pasakysiu labai paprastai, nežinau, kur mano kolega Rusijos ministras mato kažkokias žymias ginkluotąsias naujas NATO pajėgas, kurios yra dislokuojamos prie Rusijos sienų. Aš tokių pajėgų nežinau", - sakė A.Ažubalis trečiadienio vakarą Vilniuje pasibaigus Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos ministrų susitikimui.

1997 metais Rusija ir NATO pasirašė dokumentą dėl tarpusavio santykių, bendradarbiavimo ir saugumo pagrindų. Šiame dokumente NATO pabrėžė, kad ateities saugumo aplinkoje Aljansas, užuot nuolat dislokuodamas dideles karines pajėgas Vidurio ir Centrinėje Europoje, savo kolektyvinio saugumo misijas vykdys užsitikrindamas galimybes suteikti pastiprinimą, siekdamas karinės sąveikos ir integracijos. Šis teisiškai neįpareigojantis dokumentas paliko erdvės interpretacijoms, nes jame nėra aiškiai įvardyta, kas yra "didelės" kovinės pajėgos.

Užsienio reikalų ministerijos vadovas pridūrė, jog kaip Lietuvos atstovas norėtų "žymiai didesnio NATO buvimo Baltijos valstybėse".

"Aš manau, būtų žymiai saugiau ir žymiai ramiau visiems mūsų piliečiams, juolab kai girdi štai tokius nesibaigiančius grasinimus arba kai pasižiūri į pastarųjų metų Rusijos karinių manevrų žemėlapį. Matai vieną paprastą dalyką - tai, kad manevrų scenarijai yra labai nemalonūs mums ir jie kažkodėl visada yra didele dalimi organizuojami Vakarų kryptimi", - svarstė A.Ažubalis.

Ministras sukritikavo planus Karaliaučiaus srityje dislokuoti modernias žemė-oras tipo raketines sistemas S-400, apie kuriuos trečiadienį paskelbė Rusijos karinė vadovybė.

"Jei mes kalbame apie įsitraukimą į dialogą su Rusiją ir visą laiką kviečiame Rusiją kalbėti apie saugumą, jeigu mes turime NATO-Rusijos tarybą, jeigu Rusiją visur kviečiame, jeigu iki šiol vienpusiškai Rusijai buvo teikiama informacija apie įvairius Vakarų kariuomenių judėjimus ir tik dabar nutraukta negaunant atsakymo iš Rusijos, tai, manau, tokie pareiškimai yra neadekvatūs ir, matyt, savyje turi kažką nemalonaus ir bloga linkinčio", - kalbėjo A.Ažubalis.

Jis sakė, kad "visi blaivaus proto šios žemės žmonės neturėtų kalbėti tokiomis frazėmis ir turėtų siekti ramybės, stabilumo ir abipusio saugumo".

Naujienų agentūra Interfax trečiadienį citavo Rusijos ginkluotųjų pajėgų atstovą Andrejų Bobruną, kuris sakė, kad S-400 šiuo metu prieš dislokavimą Karaliaučiuje yra išbandomos Astrahanės regione, bet nekonkretizavo, kada ši ginkluotė gali atsidurti Lietuvos kaimynystėje.

Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas neseniai vėl perspėjo, kad nesusitarus su NATO dėl Aljanso kuriamo priešraketinio skydo Rusija gali dislokuoti "Iskander" raketas Karaliaučiuje.

S.Lavrovas trečiadienį pakartojo Maskvos reikalavimą, kad Aljansas įsipareigotų raštu, jog sistema nenukreipta prieš Rusija.

"Situacija nesikeičia, konsultacijos tęsiamos, bet mūsų teisėti reikalavimai neįvertinami, o mūsų draugai NATO kategoriškai atsisako ant popieriaus teisiškai įsipareigoti tai, ką jie sako žodžiu, o būtent - kad šis gynybos projektas Europoje nekelia grėsmės Rusijai, nenukreiptas prieš Rusiją. Jie tai kalba, bet negali to parašyti popieriuje", - kalbėjo Rusijos ministras.