"Šis susitikimas iš tikrųjų yra unikalus tuo, kad jis vyksta rugpjūčio 23-iąją. Svarbu, kad Vokietija šiuo metu pareiškia labai aiškiai apie tai, kaip žiūri į Ribentropo-Molotovo paktą. Ji pareiškė savo apgailestavimą. Europa pamažu tampa vieninga vertindama istoriją. Aš tikiuosi, kad ateis toks laikas, kai ir Rusijos užsienio reikalų ministras stovės panašiame renginyje greta Baltijos ir Vokietijos ministrų", - BNS sakė A.Ažubalis.

Ketvirtadienį Rygoje susitinkantys Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Vokietijos užsienio reikalų ministrai A.Ažubalis, Edgaras Rinkevičius, Urmas Paetas ir Guido Westerwelle pasirašė straipsnį, kuriame pasmerkė Baltijos šalių okupaciją nulėmusį Molotovo ir Ribentropo paktą.

"Šis susitikimas liudija, kad bendroji Europos atmintis sugrįžta po tiek metų tylos", - teigė A.Ažubalis.

Ministras sakė apgailestaujantis, kad dėl susitikimo Rygoje negalės dalyvauti ketvirtadienį rengiamame minėjime, skirtame prieš 25 metus Vilniuje, prie Adomo Mickevičiaus paminklo, surengtam pirmam viešam antisovietiniam mitingui.

"Apgailestauju, kad kaip prieš 25 metus negalėsiu dalyvauti kaip dalyvavau mitinge prie A.Mickevičiaus paminklo, kuris iš tikrųjų yra unikalus, sakyčiau, šiame regione įvykis, kada pirmą kartą viešai buvo aiškiai pasakyta apie Ribentropo-Molotovo paktą", - kalbėjo A.Ažubalis.

1987 metų rugpjūčio 23 dieną Lietuvą sudrebinusį mitingą Vilniuje, prie poeto A.Mickevičiaus paminklo, surengė Lietuvos laisvės lyga. Mitinge pirmą kartą viešai prabilta apie vadinamąjį Molotovo ir Ribentropo paktą bei jo slaptuosius protokolus, kuriais 1939 metais dviejų agresyvių valstybių diktatoriai – Hitleris ir Stalinas – pasidalijo Rytų ir Vidurio Europos šalis į įtakos sferas.

Ministrų susitikime Rygoje taip pat numatoma aptarti dabartinę Europos Sąjungos ekonominę padėtį ir būsimąją daugiametę finansinę programą, Europos Sąjungos Rytų partnerystės politiką, santykius su Rusija, padėtį Artimuosiuose Rytuose, regioninius energetikos projektus, branduolinės saugos kaimyninėse šalyse statomose atominėse elektrinėse užtikrinimo galimybes ir kitus aktualius tarptautinių santykių klausimus.

Baltijos šalių ir Vokietijos diplomatijos vadovų susitikimai rengiami kasmet nuo 1996 metų. Kitąmet toks susitikimas įvyks Lietuvoje.