Lietuvos generalinis konsulatas Niujorke ir žydų tyrimų institutas YIVO Niujorke ketvirtadienį surengė iškilmingą Vilniaus geto likvidavimo dienos minėjimą, kuriame buvo perskaitytas ministro kreipimasis.

"Mano tauta labai gerai žino, ką reiškia patirti totalitarinį diktatą, kentėti tremtis ir žudymus. Kita vertus, mes suprantame, kaip svarbu išlikti teisingam pačiam sau ir prisiimti bendrą kaltę už gėdingus nacionalinės istorijos momentus, todėl Lietuva niekada nebėgs nuo "nepatogios" savo pačios praeities atsiminimų", - teigė A. Ažubalis.

Jis pabrėžė Lietuvos pastangas išsaugoti ir įamžinti 600 metų žydų istoriją Lietuvoje: Vyriausybė skyrė lėšų žydų viešajai bibliotekai įrengti, atlikti Vilniaus didžiosios sinagogos archeologiniai tyrinėjimai, nemažai dėmesio skiriama Vilniaus žydų istorinio kvartalo atstatymui, siekiama atnaujinti Panerių memorialą, sutvarkyti senąsias žydų kapines Šnipiškėse.

Minėjime dalyvavo Lietuvos generalinis konsulas Valdemaras Sarapinas, YIVO vadovybė, JAV žydų organizacijų atstovai. Lietuvos užsienio reikalų ministras prie jų prisijungė po ES ir NATO šalių bei partnerių atstovų susitikimo.

Žydų mokslo institutas YIVO buvo įkurtas 1925 m. Vilniuje ir susilaukė tarptautinio pripažinimo. Prasidėjus Antrajam pasauliniam karui, dalis jo fondų buvo perkelta į Niujorką, kur instituto veikla tęsiama iki šiol. Instituto pagrindinė misija yra jidiš kultūros ir kalbos puoselėjimas. Greitu metu planuojama atidaryti YIVO studijų kambarį Nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje Vilniuje.