– Ar gali būti taip, kad bus du atskiri išvadų projektai?

– Na, antro dar aš nemačiau.

– Ar gali būti taip, kad kai kurie komiteto nariai turės atskirtąją nuomonę?

– Tai čia visiškai natūralus dalykas, taigi visuose tyrimuose, jeigu nesutampa nuomonės, rašoma atskira nuomonė – tai visiškai natūralu.

– Ar gali būti taip, kad Seimui reikės apsispręsti dėl alternatyvių išvadų projektų?

– Ne, ne, matote, atskiros nuomonės... Aš negaliu spėlioti, kas ten bus, ir kokie siūlymai. Gal ir bendru sutarimu mes sutarsime.

– Kada planuojate rengti posėdį, kur balsuosite dėl išvadų?

– Aš manau, kad pirmadienį, gal antradienį.

– Ar dar trūksta kažkokių duomenų, dokumentų ar kažko?

– Nežinau, ar gali trūkti. Ten tiek visko jau yra... 56 žmonės apklausti, taip kad pakanka, aš manau, informacijos.

– Ar jūs jau turite sau atsakymą į pagrindinį klausimą?

– Na, atsakymus aš turiu, jo. Kai apsvarstysim... Nes čia gi formuluočių klausimas. Vis tiek, aš manau, 12 komiteto narių, kiekvienas turi savo požiūrį. Nesvarbu, kad mes girdėjome vienodus atsakymus, kokius girdėjom, bet visi turime savo nuomonę dėl jų traktavimo. Vieniems atrodo vienaip, kitiems – kitaip.

– Ar pavyks suderinti tas pozicijas, jeigu jos yra priešingos?

– Tai jeigu Seime gimsta įstatymai, tai ir mums, manau, pavyks. Kiek politinių partijų, o vis tiek įstatymai atsiranda. Tai yra dauguma demokratiškai nusprendžia, kuri pozicija yra priimtinesnė.

– Ar bus tada normaliai atsakyta į klausimą – buvo kalėjimas ar nebuvo? Ar gali būti einama į kompromisus ir prirašoma prielaidų, abejonių?

– Matote, iš pradžių reikia, kad būtų aiškios formuluotės. Tada būtų aiškiau. Nes dabar, kol niekas nebalsavo ir išvadų turinio nėra, tai negaliu to pasakyti.

– Ar išvados bus slaptos visiškai, ar bus informacija, su kuria bus galima susipažinti visiems?

– Natūralu, kad dalis informacijos, taip, greičiausiai bus įslaptinta, nes mes taip per giliai negalime skelbti visos informacijos, kuri susijusi su tyrimu šiuo atveju.

– Tai bus bent dalis informacijos vieša ar tik kokios penkios eilutės?

– Ne, ne, vis tiek yra daugiau. Nes, manau, kažkuo remtis tos išvados turi, bent jau ta informacija, kuri viešumoje turi egzistuoti. Nes trys klausimai yra labai aiškūs ir trumpi. Gali atsakyti: taip-ne, taip-ne, taip-ne. Bet kuo pagrįsi tą dalyką?

– O informacija, kurią turite, labiau liudija, kad kalėjimas buvo ar kad nebuvo?

– Be komentarų.

– Ar rašydami išvadas remsitės ir dokumentais? Ar jūs turite dokumentų ar yra tik liudininkai?

– Be abejo, mes turime lyginti dokumentus, liudininkų pozicijas, šiuo atveju tai būtina. Nes praėjo keleri metai, neprisimena žmonės daug ko. Mes surenkame informaciją ir iš institucijų. Šiuo atveju dokumentai yra. Dalis iš jų vieši, dalis slapti, bet jie yra.

– Ar gali būti taip, kad išvados nuves į kieno nors asmeninę atsakomybę?

– Šiuo atveju klausimai yra šiek tiek kitaip suformuluoti, tai ten nėra kalbos tuose atsakymuose, kuriuos mes turime duoti. Ten nėra tokio klausimo, o kas atsakingas už tai. Bet jeigu kažkas kažką įžiūrės, tai čia jau jų pozicijų reikalas.

– Kaip vertinate prezidentės sprendimą atšaukti Mečį Laurinkų iš ambasadoriaus pareigų Gruzijoje? Ar tai yra susiję?

– Šiuo atveju aš to neturiu vertinti.

– Ar manote, kad tai susiję su...

– Irgi neturiu vertinti to.

– Jei komisija pateiks išvadas tik 21 d., tai Seimas gali patvirtinti arba neeilinėje sesijoje, arba pratęstoje sesijoje?

– Na, išvadų viešoji dalis bus viešos. Bet kokiu atveju jos jau taps diskusijų objektu, nes bus viešos. O ar Seimas vienaip ar kitaip apsispręs... Gal išvis pasakys, gal pratęsiam komisijos darbą.

– Tačiau patys neprašote pratęsti?

– Šiuo atveju, ką aš galiu pasakyti, kol nesuformulavome galutinio varianto, tai nežinau. Galbūt dauguma narių apsispręs ir sakys, kad neužtenka ko nors, bet man taip neatrodo, nes, manau, kad gali būti iš tos medžiagos formuluojama.

– Tai turimi dokumentai ir liudijimai, jūsų požiūriu, leidžia suformuoti nedviprasmiškus atsakymus į iškeltus klausimus? Tiesioginius – taip arba ne?

– Na, žinote, čia vėl būtų interpretavimas, ką mes galim, ko negalim. Aš manau, kad atsakymai bus. Visokie jie gali būti. Atsakymai vis tiek apsisprendimo reikalas – aš turiu galvoje, kad vieniems atrodys, kad reikia teigiamą, kitiems, kad neigiamą, tretiems, kad reikia abejojimų daugiau, dar ko nors – kaip apsispręsime, taip ir bus.

– Bet ar turite vienareikšmišką atsakymą – tikrai buvo ar tikrai nebuvo?

– Turiu pasakyti, kad aš nė vieno teroristo už rankos nelaikiau – nei tardomo, nei kokio. Tai kaip aš galiu turėti tokį galutinį atsakymą? Ir, be to, jūs žinote JAV poziciją – nekomentuoti. Nekomentuoti ir viskas. Tai šiuo atveju tik tiek tegaliu pasakyti – nekomentuoti jie nusiteikę ir dabar. Ir nebus nusiteikę.

– Kitaip tariant, jūs negavote jokių oficialių atsakymų iš jų?

– Gavome. Atsakymą žodžiu. Gali būti žodžiu atsakoma, nebūtinai raštu. Mūsų pareigūnai susitinka, gauna atsakymus ir perduoda juos mums, tai normalu.

– Tai atsakymas buvo – nekomentuosime?

– Šiuo atveju vis tiek vienaip ar kitaip paskelbsime tai paskui su išvadomis.

DELFI primena, kad Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas atlieka tyrimą, kuriuo ketina išaiškinti, ar pagrįsti žiniasklaidos pranešimai, jog netoli Vilniaus 2004-2005 m. veikė slaptas JAV CŽV kalėjimas įtariamiems teroristams.

JAV televizijos „ABC News" interneto svetainėje buvo skelbta, kad kalėjimas jojimo patalpose pradėjo veikti 2004 m. rugsėjo mėnesį ir veikė iki 2005 m. lapkričio. Jame, kaip teigiama, buvo kalinami ir galimai kankinti 8 terorizmu įtariami asmenys.

Tuometinis JAV prezidentas Georgas W.Bushas 2006 m. rugsėjį pripažino, kad „be teroristų, laikytų Gvantaname, nedaug įtariamų teroristų lyderių ir agentų pagautų per karą buvo laikomi ir apklausiami už JAV ribų pagal atskirą programą, kurią vykdė CŽV".

Tada G. W. Bushas sakė, kad šioje grupėje „buvo asmenų, kurie, manoma, buvo svarbiausi Rugsėjo 11-osios išpuolių ir išpuolių prieš „USS Cole" (išpuolis prieš JAV minininką 2000 m.) architektai, agentų, kurie dalyvavo bombarduojant mūsų ambasadas Kenijoje ir Tanzanijoje; ir asmenų, kurie dalyvavo kituose išpuoliuose, kurie atėmė nekaltų civilių gyvybes visame pasaulyje".