„Manau, kad rinkimai tikrai vyko. (...) Tai, kad aktyvumas didelis, tam tikra prasme paneigia skeptikų pasisakymus, kad nevyko rinkimų kampanija. Nes jei nebūtų vykusi rinkimų kampanija, žmonės būtų žinoję, kad viskas nulemta iš anksto, tikrai nebūtų tokio aktyvumo“, - DELFI sakė A. Zuokas.

Pasak A. Zuoko, rinkimų intriga bus tol, kol nebus suskaičiuoti visi balsai. Į klausimą, ar prezidento rinkimuose gautų balsų kiekis lems jo tolesnę politiko karjerą, A. Zuokas atsakė pirmiausia sulauksiąs rezultatų. „Mano politinė ateitis mano viduje yra suplanuota“, - teigė A. Zuokas.

A. Zuoką pradžiugo rinkėjų aktyvumas didžiuosiuose miestuose, ypač Vilniuje, kuris yra tarp aktyviausiai balsuojančių. Meras norės Vyriausiajai rinkimų komisijai užduoti klausimą dėl eilių prie balsadėžių sostinės savivaldybėje – jo žiniomis, dalis žmonių spjovė ir, nusprendę nelaukti eilėse, nebalsavo. „Arba buvo kažkokių organizacinių problemų, arba galbūt nebuvo įvertinta, kad bus toks didelis aktyvumas, o gal atvirkščiai – kažkam to aktyvumo nereikia“, - mano A. Zuokas.

Jis ragins peržiūrėti rinkimų tvarkas ir sudaryti galimybes balsuoti nelaukiant eilėse.

Stebisi D. Grybauskaitės elgesiu

A. Zuoką nuvylė, kad rinkimų kampanijos metu nebuvo dalykinių debatų. Jo nuomone, daugiau dėmesio reikėjo skirti energetikos temai, užsienio politikai. A. Zuoko įsitikinimu, kandidatai turėjo gauti galimybę užduoti klausimus veikiančiai prezidentei Daliai Grybauskaitei.

„Nes prezidentė per penketą metų niekada neaiškino visuomenei savo sprendimų priėmimo motyvų. Čia buvo unikali proga, pagaliau, čia būtų ir tam tikras indėlis į mūsų demokratiją, kad prezidentė paaiškintų, kodėl vienos ar kitoks sprendimas jos palaikytas arba priimtas“, - kalbėjo kandidatas į prezidentus.

A. Zuokas taip pat stebėjosi D. Grybauskaitės elgesiu debatų metu. Pasak pašnekovo, kažko naujos D. Grybauskaitės charakterio savybės neatskleidė, nors jis tikėjosi, kad per penketą metų pasikeitimų bus.

„Elementarus pavyzdys. Manau, jį svarbu žinoti žmonėms, nes kalbame apie šalies vadovą. LRT vyko paskutiniai debatai ir, kol vykdavo „Panorama“, buvo po pusę valandos pertrauka. Tam pusvalandžiui kandidatai eidavome į vieną kambarį, prie arbatos puodelio toliau diskutuodavome, pasiginčydavome, galbūt atsiprašydavome, jei kažkas per grubiai diskutuodavo. Prezidentė visą laiką būdavo šalia kabinete viena – apsauga stovėdavo prie durų. Čia, matyt, yra atsakymas į daugelį keistų sprendimų. Prezidentė nebendrauja, ji negirdi kitų nuomonių“, - pasakojo A. Zuokas.

Tai, pasak jo, rodo tam tikrą psichologinę žmogaus situaciją, o gal tai ir atsakymas į konfliktiškumą, sukurtą Lietuvoje ir už jos ribų.