Sveikatos apsaugos ministerija taip pat parengs rekomendacijas dėl specializuotų parduotuvių, teigė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, kuris pats pasisako ir už didesnius akcizus bei palaikytų diskusijas apie tai, kad alkoholio nebūtų galima įsigyti vieną dieną per savaitę, ir dar griežtesnius reikalavimus stipriajam alkoholiui.

Kalbėdamas tarptautiniame seminare, skirtame alkoholio vartojimo problemoms Rytų ir Vidurio Europoje aptarti, ministras pažymėjo, kad jau nepakanka priimtų priemonių.

„Šiuo metu reorganizuojame priklausomybių centrus, peržiūrime gydymo metodus, kurie vis dar buvo naudojami, kai kuriuos net nežinau, kaip pavadinti, – akmens amžiaus metodai, kaip, pavyzdžiui, kodavimas“, – kalbėjo A. Veryga.

Į alkoholizmo prevenciją ketinama įtraukti ir šeimos gydytojus. Pasak ministro, jau yra parengtos metodologijos, kaip jie galėtų įvertinti alkoholio vartojimą „ir padaryti minimalias intervencijas“.

„Dabar žiūrime, kaip mokėti už tai, tai yra kaip paskatinti šeimos gydytojus naudoti šiuos metodus“, – sakė A. Veryga.

Pasak ministro, remiantis Lenkijos pavyzdžiu, taip pat rengiamasi į pagalbos priklausomiems asmenims sistemą įtraukti ir jau nuo priklausomybių išgijusius asmenis.

„Mums Lietuvoje trūksta psichiatrų, ir greičiausiai jie nepajėgs išspręsti visų problemų. Žinoma, galime paprašyti psichologų pagalbos, bet vėlgi struktūra mūsų sistemoje neleis tiek daug žmonių vienu metu atvykti pas psichologus, tad mums reikia išmokti, kaip įtraukti kitus žaidėjus į sistemą“, – kalbėjo A. Veryga.

Rengs siūlymą dėl specializuotų parduotuvių

Atsakinėdamas į klausimus ministras išsakė savo nuomonę, kad akcizas turėtų kilti visoms gėrimų grupėms. Jis taip pat pasisakytų už tai, kad būtų griežtinami reikalavimai stipriajam alkoholiui.

„Mes turime tuos mažus plastikinius indelius, kai gali nusipirkti 100 mililitrų degtinės labai pigiai, tiesiog ryte. Politikai atras būdų, kaip tai sukontroliuoti. Mes dar turime labai pigaus stipraus vyno ir alaus plastikiniuose buteliuose, turėtų būti kažkoks būdas tai sureguliuoti“, – kalbėjo A. Veryga.

Paklaustas apie galimybę drausti parduoti alkoholį vieną dieną per savaitę, ministras patikino, kad dėl to nebuvo diskutuota, tačiau atkreipė dėmesį, kad šiuo metu alkoholis nėra parduodamas parduotuvėse rugsėjo 1-ąją.

Pasak jo, diskusijos, kurios kilo priimant šį draudimą, tik patvirtina, kad „mes turime problemą su alkoholio vartojimu“, esą oponavimas parodė, kad „žmonės negali ištverti be alkoholio net vieną dieną“.

Jis taip pat priminė, kad buvo laikas, kai parduotuvės iš viso neveikdavo sekmadieniais.

„Niekas nemirė dėl alkoholio trūkumo. Bet, žinote, politikams jau buvo didelis žingsnis priimti tuos sprendimus, kurie jau padaryti, bet gal ateityje tai galėtų tapti diskusijų objektu“, – kalbėjo A. Veryga.

Jis taip pat patikino, kad Sveikatos apsaugos ministerija pradės konsultacijų procesą dėl specializuotų parduotuvių su Nevyriausybinių organizacijų atstovais, ekspertais, mažmenininkais, ir parengs pasiūlymą.

„Mes dar nežinome, koks modelis bus parengtas, nes jis turi būti susijęs su licencijavimu, parduotuvių skaičiumi“, – kalbėjo A. Veryga.

Kalbėdamas apie jau priimtus draudimus ministras išskyrė pakeltą alkoholio akcizą, iki 20 metų padidintą pardavimo amžių, sumažintas pardavimo valandas, uždraustą alkoholio reklamą. Jis kvietė ekspertus tyrinėti politikos procesus ir pateikti savo įžvalgas.

Pastebi visuomenės susipriešinimą

Ministras atkreipė dėmesį, kad Pasaulio sveikatos, Europos bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos bei kitos ekspertinės institucijos jau daugybę metų atkreipia Lietuvos dėmesį į aukštą alkoholio vartojimo lygį, kuris galimai yra susijęs ir su aukštu savižudybių, mirtingumo nuo išorinių priežasčių, nuo vėžio lygiais.

Pripažįsta, kad jiems nepavyko išsiųsti žinios, jog problemos, kurias kelia alkoholis, yra platesnės nei tik priklausomybės.

„Aš palyginčiau procesą su pokyčių stadijomis, jūs, kurie dirbate su priklausomybėmis, žinote, kad yra išankstinio pasipriešinimo, apmąstymų, pasirengimo ir galiausiai veikimo etapai. Jei žiūrėtume į visą politinį procesą, tai skirtingi veikėjai yra skirtinguose etapuose“, – kalbėjo A. Veryga.

Mokslininkai, pasak jo, jau seniai yra pasirengę ir laukia veiksmų, o dalis visuomenės dar priešinasi, esą tai ir rodo kaltinimai klastojant duomenis PSO.

PSO skelbia, kad Lietuva yra daugiausiai pasaulyje alkoholio suvartojanti šalis. Jos duomenys rodo, kad mūsų šalyje alkoholio suvartojimas siekia 16,3 litro vienam 15 metų ir vyresniam gyventojui.

Ramina, kad dėl specializuotų parduotuvių neskubės

Sveikatos apsaugos ministro atstovė spaudai Lina Bušinskaitė-Šriubėnė portalui DELFI patikslino, kad Sveikatos apsaugos ministerija yra gavusi Vyriausybės pavedimą iki kitų metų gegužės parengti reikiamus teisės aktų projektus dėl specializuotų alkoholio parduotuvių steigimo Lietuvoje.

„Norime nuraminti žmones ir atkreipti dėmesį, kad šiuo klausimu skubotų sprendimų nebus daroma. Mums labai svarbi visų visuomenės grupių nuomonė, todėl jau dabar yra siunčiami kvietimai įvairioms verslo organizacijoms, nevyriausybiniam sektoriui, bendruomenėms, jaunimui, medikams, pacientams atstovaujančioms organizacijoms su prašymu teikti konkrečius pasiūlymus, kaip, jų manymu, galėtų atrodyti specializuotos parduotuvės mūsų šalyje“, – teigė L. Bušinskaitė-Šriubėnė.

Sveikatos apsaugos ministerija siūlymų laukia iki spalio 1 dienos. Pasak ministro atstovės, į šį procesą bus įtraukiamos ir suinteresuotos institucijos, pavyzdžiui Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas, Ūkio, Finansų ministerijos ir kitos.

„Tuo tikslu bus sudaryta darbo grupė, ji vertins ir analizuos visuomenės pateiktus pasiūlymus, iš kurių bus kuriama keletas galimų specializuotų alkoholio parduotuvių modelių, dėl kurių taip pat norėsime išgirsti visuomenės nuomonę“, – sakė L. Bušinskaitė-Šriubėnė.

Pasak ministro atstovės, visuomenė bus įtraukta į tolimesnes diskusijas.

„Prašysime žmonių balsuoti, rinkti, vertinti labiausiai priimtinus specializuotų parduotuvių modelius. Tuomet labiausiai priimtini modeliai bus tobulinami, rengiami reikiami teisės aktų projektai, teikiami vertinti Ministrų kabinetui. Kitaip tariant, kviečiame aktyviai bendradarbiauti visuomenę apsisprendžiant šiuo svarbiu klausimu“, – sakė L. Bušinskaitė-Šriubėnė.