Už frakcijų koaliciją balsavo Valentinas Bukauskas, Gediminas Kirkilas, Andrius Palionis, Rimantas Sinkevičius, Algirdas Butkevičius, Rimantė Šalaševičiūtė, Irena Šiaulienė, Juozas Bernatonis, Artūras Skardžius ir Antanas Vinkus.

Prieš – Rasa Budbergytė, Raminta Popovienė, Algirdas Sysas ir Juozas Olekas. Julius Sabatauskas balsavime susilaikė.

Tai galima vadinti pasipriešinimu savaitgalį LSDP taryboje priimtam sprendimui trauktis iš valdančiosios koalicijos.

„Frakcija, vadovaudamasi Seimo statutu, sudaro koaliciją su valstiečių-žaliųjų frakcija bendrai veiklai. Pasirašė tokią rezoliuciją, deklaraciją 10 asmenų“, – sakė socialdemokratų partijos pirmininkas Gintautas Paluckas.

Anot jo, akivaizdu, kad partijai toks frakcijos sprendimas nepatinka. Šeštadienį susirinkusi partijos taryba nusprendė, kad koalicija su valstiečiais-žaliaisiais yra nutraukta.

„Ar frakcija skils, negaliu pasakyti, tačiau tai yra akivaizdi priešprieša tarp partijos tarybos ir frakcijos“, – kalbėjo G. Paluckas.

Politiko teigimu, dar reikia įvertinti, ką tai reiškia ir kaip šis sprendimas turėtų būti traktuojamas.

„Sudarius tarp frakcijų koaliciją, tikėtina, kad dalis komitetų pirmininkų gali likti tose pareigose“, – aiškino G. Paluckas.

Rinkosi aptarti situacijos po partijos sprendimo

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) tarybai nusprendus nutraukti koalicijos sutartį su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS), Seimo socialdemokratų frakcija su pirmininku Gintautu Palucku pirmadienį rinkosi į bendrą posėdį Seime.

„Sekmadienį mes tariamės, kad galbūt bus kolektyvinis pareiškimas, kad visi atsistatydinam. Kol kas nežinau kitų nuomonės, bet laikausi to, kad tarybos sprendimas įpareigoja aiškiai pasakyti savo sprendimą“, – dar prieš susitikimą sakė Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetui vadovaujantis Algirdas Sysas.

Kiek anksčiau jis pareiškė, kad užimamą postą yra pasirengęs palikti. Paklaustas, kada, pirmadienį politikas tikino šį klausimą derinantis su teisininkais.

„Aš atsistatydinu, nematau jokios problemos“, – kartojo jis.

Pasak A. Syso, sekmadienį po ilgų diskusijų buvo sutarta, kad reikėtų daryti bendrą, „in corpore“ pareiškimą. Į jį būtų įtraukti ir ministrai, ir komitetų pirmininkai, ir jų pavaduotojai.

„Pirma, reikia pareikšti, kad yra tokia situacija, toliau – derybos. Matote, Seime yra proporcijos principas, o ne tu valdžioje ar ne valdžioje. Tie patys konservatoriai turi ir pirmininką, ir pavaduotojus, ir komisijų pirmininkus. Kaip ten dėliosis, kiek... Jei mūsų frakcija apmažėja, paprasčiausiai yra kiti kriterijai, kiek postų priklauso“, – kalbėjo jis.

Politiko teigimu, jo žiniomis kol kas iš frakcijos traukiasi tik užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

„Žinote, kai mažėja frakcija, daugiau postų gauti neįmanoma“, – atsakė A. Sysas, paklaustas, ar yra galimybė, kad jei bus pasiūlyta daugiau postų, valstiečiams pavyks su socialdemokratais iš naujo susiderėti.

Mano, kad niekas nesikeičia

Pasak A. Syso, Vyriausybės programos dažnai būna labai gražios, siektinos, tačiau konkretūs veiksmai – ne visada tie patys.

„Kalbant apie dabartinę programą, pavyzdžiui, ten buvo kalbama apie miškų pertvarką, o apie girininkijų naikinimą nebuvo. Mes turėjome savo poziciją ir taip balsavome. Lygiai kaip mes nepritariame biudžetinių įstaigų vadovų darbo kadencijoms – turėjome skirtingas nuomones, taip ir elgiamės. Iš esmės, niekas čia nesikeičia. Programoje gali būti parašyta viena, o gyvenime, į Seimą ateinama visiškai su kitais pasiūlymais“, – aiškino politikas.

Jo teigimu, socialdemokratams jau daug metų verčiama visų bėdų, kurias Lietuvoje turime, autorystė, tačiau tikrai nėra taip, kad būtent jie kalti dėl destabilizacijos šalyje.

Yra prieš pirmalaikius rinkimus

Pasak jo, sprendžiant klausimus frakcijoje, prieštaravimai yra ganėtinai ryškūs.

„Pirmalaikiams rinkimams nėra jokio poreikio. Aš labai nuoširdžiai abejoju, ar bus dėl jų apsispręsta“, – sakė G. Paluckas.

Kaip šioje situacijoje toliau veiks partija, pasakyti jis negalėjo.

„Tiesą sakant, aš neįsivaizduoju, kaip tai turėtų veikti ir funkcionuoti. Partijos sprendimas yra priimtas, statutas vis dar galioja ir frakcijai, ir frakcijos nariams, todėl susirinkęs prezidiumas tikrai dalyvaus formuojant poziciją svarbiausiais šalies politiniais klausimais. Tą poziciją tikrai išreikš ir frakcijos nariai gaus įpareigojimus prezidiumo, kaip reikėtų elgtis vienu ar kitu klausimu Todėl ši sumaištis tikrai neįneša jokio aiškumo“, – kalbėjo jis.

G. Paluckas taip pat dalijosi įžvalgomis, kad teisingumo ministrė Milda Vainiutė savo politinę komandą pakeis kitais asmenimis, kurie nebus socialdemokratai.

Alternatyva – pasitraukimas į opoziciją

„Kad susiformuos tokia takoskyra ir tokia priešprieša, atvirai sakau, ne tai, kad nesitikėjau, bet nepageidavau ir, mano galva, įdėjau visas pastangas, siūlydamas tiek alternatyvas, tiek mėgindamas išaiškinti, ką toks sprendimas reiškia ir kokios yra jo galimos pasekmės, bet frakcija yra apsisprendusi ir aš gerbiu tokią poziciją“, – kalbėjo G. Paluckas.

Anot jo, jei LSDP būtų priėmusi sprendimą trauktis į opoziciją, išliktų galimybė, kad valstiečių-žaliųjų iniciatyva socialdemokratai parems kai kurias svarbiausias reformas ir sprendimus.

„Tačiau šiuo atveju, kai frakcija nusprendė bendradarbiauti ar eiti į koaliciją su valstiečių-žaliųjų frakcija, tai įneša sumaišties ir neapibrėžtumo“, – pripažino politikas.

G. Palucko teigimu, frakcija nusprendė likti koalicijoje, nes nori tęsti tai, kas vyksta šiandien. Tiesa, jis nesutiko, kad vienintelis motyvas – svarbaus posto kėdė.

Pirmą kartą Lietuvos istorijoje?

Savo ruožtu Algirdas Sysas žurnalistams pripažino, kad toks veikimo modelis egzistuos galbūt ir pirmą kartą Lietuvos istorijoje.

„Aš – vienas iš tų, kuris pasisakė, kad reikia gerbti bičiulių, socialdemokratų tarybos ir skyrių narių, nuomonę, kad mes turime nutraukti koalicinę sutartį“, – kalbėjo jis.

Anot politiko, dabar į procesą turės įsijungti ir partijos etikos ir procedūrų komisija.

„Galbūt atsiras dvi frakcijos, gal kai kas pakeis nuomonę. Paprasčiausiai, šiuo atveju, nesvarbu, kad man nepatinka sprendimas. Laikas parodys, gal aš neteisus, gal aš klystu... Tačiau gerbti bičiulių nuomonę yra privalu“, – dėstė A. Sysas.

Paklaustas, kaip vertina 10-ies kolegų žingsnį, politikas sakė manantis, kad jie paprasčiausiai parodė savo nesupratingumą.

„Atėjome kaip partija, o elgiamės kaip individai“, – sakė jis.

Seimo pirmininkas įsitikinęs, kad daugumą suburti pavyks

Tiesa, pavyzdžiui Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis prasitarė tokio socialdemokratų frakcijos sprendimo laukęs ir tikėjęsis.

„Esu įsitikinęs, kad mes subursime patikimą daugumą ir net, jei reikėtų, pagrįstą ir parašais, matysite sprendimuose, kad taip yra“, – kalbėjo politikas.

Anot jo, partija – tų pačių žmonių sambūris, tad frakcijos nariai gali turėti savo nuomonę ir nepatirti partijos diktato.

„Koalicija sudaroma arba partijų, arba frakcijų pagrindu ir frakcija yra laisva pati spręsti. Seimo statuto 38 str. 5 dalis sako, kad gali jungtis frakcijos į koalicijas. Tai mums priimtina, kviečiame bendradarbiauti toliau“, – sakė V. Pranckietis.

Pasak politiko, situacija, kurią stebime, susiklostė dėl to, kad partijos pirmininkas G. Paluckas nėra Seimo narys.

„Jų didžioji dalis lieka prie programos, todėl manau, kad jie yra patikimi koalicijos partneriai“, – sakė jis.