„Situacija pagal tai, ką aš mačiau, yra bloga, tai yra maištas partijoje. Dabar turėtų imtis darbo Etikos ir procedūrų komisija savo iniciatyva arba pirmininko pavedimu, išspręsti, ką daryti su tokiais partijos nariais, kurie neklauso partijos vadovybių sprendimo“, - DELFI sakė A. Sakalas.

LSDP garbės pirmininko nuomone, geriausia būtų, jei jiems būtų pritaikyta pati griežčiausia nuobauda – šalinimas iš partijos.

„Žinoma, jiems gresia pašalinimas iš partijos. Tai būtų geriausia išeitis, kad jie išeitų iš partijos arba būtų pašalinti, turėtų kurti naują partiją, jeigu jie norėtų“, - sakė A. Sakalas.

Partijos garbės pirmininko nuomone, tai nėra per didelė kaina.

„Kiek liks socialdemokratų – tiek, bet geriau lieka socialdemokratai, o ne liberalai, kurie yra apsimetę socialdemokratai. Kaina yra didelė, bet čia neturėtų būti prisitaikymo, jeigu taip gali elgtis partijos seni nariai, tai, koks tai – pavyzdys eiliniams partijos nariams? Frakcijos sprendimas visiškai prieštarauja daugumos skyrių išsakytai nuomonei“, - kalbėjo A. Sakalas.

Jo manymu, po tokio sprendimo partija tik sustiprės. „Aš manau, kad partija po šito sprendimo tik sustiprės, nes atsiras partija, kuri ne tik vadinasi socialdemokratų partija, bet ir vykdo socialdemokratinę politiką. Kada partijai vadovavo Algirdas Butkevičius buvo socialdemokratų partija pagal pavadinimą, o pagal turinį tai buvo liberalai“, - sakė A. Sakalas.

Dėl ministrų nuomonė nevienareikšmė

Partijos garbės pirmininkas nevienareikšmiai vertino ministrų pasirinkimus, kaip jiems elgtis po partijos sprendimo trauktis iš valdančiosios koalicijos. Jis nepateisino Lino Linkevičiaus apsisprendimo trauktis iš partijos ir tokiu būdu likti ministro poste.

„Kiekvienas praradimas yra nuostolis socialdemokratams, bet kada ministras eina iš partijos vien dėl to, kad galėtų likti ministru, tai yra nepateisinama. Galvota jam suteikti specialų statusą, kuris leistų jam būti ir ministru ir socialdemokratu kartu, bet jis padarė kitaip“, - sakė A. Sakalas.

Tuo tarpu nepartinei, bet socialdemokratų deleguotai teisingumo ministrei, kuri nusprendė likti savo poste, jis kritikos neturėjo.

„Čia yra jos teisė, jos partijos sprendimai neliečia“, - sakė A. Sakalas.

Jo nuomone Mindaugas Sinkevičius, įteikęs premjerui Sauliui Skverneliui prašymą atleisti jį iš ūkio ministro pareigų, pasielgė teisingai.

„Jis pasakė, kad išeina iš ministrų, kiek žinau padavė pareiškimą, jis teisingai elgiasi“, - sakė A. Sakalas.

Dalis socialdemokratų nusprendė palaikyti valstiečius

Lietuvos socialdemokratų frakcija priėmė sprendimą toliau Seime bendradarbiauti su Valstiečių ir žaliųjų frakcija. Už tokį sprendimą pasisakė 10 frakcijos narių, tarp jų ir Darbo partijai priklausantis Valentinas Bukauskas. Prieš buvo 4 frakcijos nariai, 1 susilaikė.

Už frakcijų koaliciją balsavo Valentinas Bukauskas, Gediminas Kirkilas, Andrius Palionis, Rimantas Sinkevičius, Algirdas Butkevičius, Rimantė Šalaševičiūtė, Irena Šiaulienė, Juozas Bernatonis, Artūras Skardžius ir Antanas Vinkus. Prieš – Rasa Budbergytė, Raminta Popovienė, Algirdas Sysas ir Juozas Olekas. Julius Sabatauskas balsavime susilaikė.