Tai Seimo komiteto pirmininkas pažymėjo „Laisvosios bangos" laidoje „Ryto tema", komentuodamas neseniai paskelbtas Valstybės saugumo departamento (VSD) ir Krašto apsaugos ministerijos Antrojo operatyvinių tarnybų departamento ataskaitas.

A.Palausko teigimu, NSGK nariai nuolatos supažindinami su operatyvinės veiklos naujienomis, tad viešai paskelbta VSD ataskaita skirta būtent plačiajai visuomenei.

„Ne vien geranoriški tikslai yra tos valstybės", - sakė NSGK pirmininkas apie Rusiją, kuri VSD ataskaitoje įvardyta kaip viena didžiausių grėsmių šaltinių - ypač energetikos srityje. Pasak Seimo nario, Rusija siekia Lietuvoje daryti įtaką politinėje, ekonominėje, kultūrinėje ir kitose srityse.

A.Paulausko nuomone, VSD, taip pat kitų Lietuvos specialiųjų tarnybų ataskaitose ateityje turėtų daugėti konkretumo. „Mes einame pirmuosius žingsnius", - pakomentavo jis tą faktą, kad Estijos žvalgyba yra paskelbusi jau 15 viešų ataskaitų, o VSD pateikė tiktai 2-ją.

NSGK pirmininkas atkreipė dėmesį, kad pagal Žvalgybos įstatymą, kuris galioja nuo šio sausio, kokybiškai pasikeitė VSD funkcijos: dabar tai vien žvalgybos įstaiga, o anksčiau jai tekdavo ir teisėsaugos funkcijų - pavyzdžiui, ikiteisminiai tyrimai.