„Nedirbančios turtingų ponų žmonos ar dešimt ir daugiau metų užsienyje gyvenantys žmonės tris mėnesius sumoka po 90 litų PSD įmoką ir Lietuvoje gauna paslaugų, net operacijų, reabilitacijos, už keliasdešimt tūkstančių litų. Ligonių kasų duomenimis, tokių asmenų susidaro apie 200 tūkstančių.

Tai neteisinga dirbančių ir įmokas mokančių žmonių atžvilgiu“, – savaitraštis „Veidas“ cituoja Seimo Sveikatos reikalų komiteto narį konservatorių Antaną Matulą.

Grupė Seimo narių siūlo, kad nedirbantis ir valstybės PSD neapdraustas žmogus gaus paslaugą tik tuo atveju, jei pats mokės PSD įmoką nuolat. Jei įmokų bus nemokėjęs iki pusmečio, draudimas įsigalios sumokėjus už šį laikotarpį visą sumą, jei bus nemokėjęs nuo pusės metų iki metų – dar ir vienos minimalios algos dydžio įmoką, o jei daugiau kaip metus – įmoką už metus ir trijų minimalių atlyginimų dydžio baudą.

Iniciatorių vertinimu, taip bus užkirstas kelias piktnaudžiauti – sumokėti 90 litų ir gauti tokias pat paslaugas kaip metų metais keliskart didesnes įmokas mokantys žmonės.