Tai sako Vyriausybės kancleris Alminas Mačiulis paneigdamas paties ministro „tvarkiečio“ Kęstučio Trečioko tvirtinimus, jog skubų nutarimo svarstymą Vyriausybės posėdyje pernai rudenį inicijavo Vyriausybės kanceliarijos vadovas.

„Vyriausybės darbo reglamentas numato ir motyvuotu ministro prašymu įtraukti papildomus klausimus į darbotvarkę. Tai pasinaudojant šituo punktu kaip tik ir buvo įtrauktas tas klausimas“, - BNS sakė A.Mačiulis.

„(...) Ministras prašė premjero, o premjeras pritarė“, - pridūrė jis.

Aplinkos ministras K.Trečiokas pateikia kitokią versiją: „Aš kiekvieną projektą, kuris yra parengtas ir suderintas atiduodu į sekretoriatą, o toliau jau ne mano darbas. Vyriausybės posėdžio medžiagą organizuoja kancleris ir jis sprendžia, kurį klausimą įtraukti į darbotvarkę, ko neįtraukti ir ką atidėti“, - BNS teigė aplinkos ministras.

Alminas Mačiulis

A.Mačiulis paneigė, kad turėjo įtakos skubiai priimant Vyriausybės nutarimą, ir nurodė, jog K.Trečiokas savo prašymą įtraukti papildomą klausimą į darbotvarkę motyvavo tuo, jog kurortinių zonų panaikinimas buvo visiškai suderintas svarstant platesnės apimties Vyriausybės nutarimo „Dėl Specialiųjų žemės ir miško naudojimo sąlygų patvirtinimo“ pakeitimo projektą.

Iš pernykščio rugsėjo 23 dienos Vyriausybės posėdžio vaizdo įrašo taip pat matyti, kad K.Trečiokas prieš Vyriausybės posėdį prašė premjero įtraukti papildomą klausimą dėl kurortinių zonų panaikinimo.

„Gerbiamas premjere, noriu paprašyti įtraukti papildomą klausimą dėl 1992 metų gegužės 12 dienos Vyriausybės nutarimo numeris 343 „Dėl Specialiųjų žemės ir miško naudojimo sąlygų patvirtinimo“ pakeitimo“, - Vyriausybės posėdyje tuomet sakė aplinkos ministras.

Premjerui paklausus, ar nutarimo projektas suderintas, ministras atsakė teigiamai. Klausimas buvo įtrauktas į Vyriausybės posėdžio darbotvarkę ir priimtas.

Tuo metu aplinkos ministras BNS sakė, kad Vyriausybės kancleris to posėdžio metu „pats organizavo darbotvarkę ir viskas“.

„Yra atiduota tarnyboms, yra Konstituciniam teismui, visi yra patikrinę, visi klausimai yra atsakyti“, - pridūrė jis.

Anksčiau K.Trečiokas kalbėjo nepadaręs nieko, kad Vyriausybės nutarimas dėl kurortinių zonų panaikinimo būtų priimtas, tik pateikė jį Vyriausybei.

„Esmė yra ne pokalbiuose, o kokių veiksmų aš ėmiausi. Aš veiksmų jokių nesiėmiau, tad šioje vietoje mane kaltinti irgi yra visiškas nulis“, - kovo pradžioje teigė ministras.

Konstitucinis Teismas penktadienį priėmė nagrinėti prezidentės Dalios Grybauskaitės prašymą ištirti, ar priimant Vyriausybės nutarimą dėl kurortinių zonų panaikinimo nebuvo pažeista Konstitucija. Prezidentūrai abejonių dėl atitikimo Konstitucijai kelia šio Vyriausybės nutarimo priėmimo procedūra, nes dokumentas galėjo būti nesuderintas su suinteresuotomis institucijomis.

„Ginčijamo nutarimo projektas Vyriausybei buvo pateiktas, posėdyje apsvarstytas ir priimtas tą pačią dieną – 2015 m. rugsėjo 23 dieną, vos per kelias valandas. Pažeidžiant procedūrinius teisėkūros reikalavimus, šis teisės aktas buvo priimtas jo nesuderinus nei su jokiomis kitomis kompetentingomis valstybės institucijomis – Ūkio ir Teisingumo ministerijomis, nei su visuomene, jam nebuvo pateikta Vyriausybės kanceliarijos Teisės departamento išvada. Taip pat nebuvo atliktas antikorupcinis teisės akto projekto vertinimas, nors tai yra privaloma pagal Korupcijos prevencijos įstatymą. Abejones šio nutarimo priėmimo skaidrumu dar labiau sustiprina paviešinti telefoniniai pokalbiai, atskleidę, kaip buvo inicijuotas ypač skubus nutarimo parengimas ir jo priėmimas“, - nurodė Prezidentūra.

Savo ruožtu aplinkos ministras teigia, kad kurortinių zonų panaikinimas buvo suderintas su visomis 42-omis suinteresuotomis institucijomis, tačiau tai buvo padaryta kurortinių zonų panaikinimą svarstant platesnės apimties Vyriausybės nutarimo „Dėl Specialiųjų žemės ir miško naudojimo sąlygų patvirtinimo“ pakeitimo projektą.

Po to, kai Konstitucinis Teismas apsiėmė nagrinėti prezidentės kreipimąsi, Vyriausybės nutarimas dėl kurortinių zonų panaikinimo nustojo galioti.

Ministras pirmininkas yra pavedęs Aplinkos ministerijai parengti nutarimo panaikinimo projektą. Ministerijai taip pat pavesta parengti įstatymus dėl žemės ir miško naudojimo sąlygų, į kurias anksčiau įėjo kurortinių zonų reglamentavimas.

Pernai rudenį Vyriausybė iš savo nutarimo išbraukė visą skyrių, kuris reglamentavo kurortų apsaugos zonas. Paaiškėjo, kad šio skirsnio panaikinimo siekė Druskininkų meras socialdemokratas Ričardas Malinauskas, jis dėl to ne kartą skambino aplinkos ministrui, Vyriausybės kancleriui ir kitiems pareigūnams.

Tuo metu teisme vyko viešojo intereso gynimo procesas dėl Druskininkų centre ant ežero kranto statomo prabangaus gyvenamojo namo, praminto Vijūnėlės dvaru. Druskininkų savivaldybė šioms statyboms buvo davusi reikiamus leidimus, o prokuratūra siekė jas pripažinti neteisėtomis. To ji siekia ir dabar apeliacine tvarka.

Druskininkų meras yra pripažinęs, kad Vyriausybės nutarimo dalies dėl kurortų apsaugos zonų panaikinimo bus naudingas teismo procese.